Alexandru Manescu este unul dintre castigatorii concursului Designer on stage Atelierele ILBAH, care se va bucura de sansa de a-si vedea creatiile pe scena celui mai mare eveniment de moda din Romania: Bucharest Fashion Week – Spring Edition. In acest interviu, el ne poveste despre pasiunea pentru designul vestimentar, pe care il considera o forma de exprimare a nebuniei creative, care se materializeaza in texturi si forme, volume si culori purtabile, dar si despre colectia pe care o va prezenta in cadrul evenimentului: « Sakura Soul ». 

Alexandru, spune-ne te rog ce reprezinta pentru tine designul vestimentar? 

Allen Ginsberg spunea ca ar trebui « sa urmam lumina lunii din interiorul nostru si sa nu ne ascundem nebunia ». Pentru mine asta inseamna designul vestimentar: o forma exceptionala de exprimare a nebuniei creative, materializata in forme si texturi purtabile. Nu cred ca exista un alt mijloc mai frumos si mai subtil de a-mi transmite mesajul, care sa imi ofere in acelasi timp o atat de mare satisfactie atunci cand cineva apreciaza sau imbraca una dintre creatiile semnate de mine.

Cum si cand ti-ai descoperit aceasta pasiune? 

Oricat de mult as incerca sa izolez un moment din trecutul meu, nu cred ca pot reusi sa descopar o clipa anume in care mi-am descoperit aceasta pasiune. Cumva, ea a existat dintotdeauna in interiorul meu. Mereu mi-a placut sa observ forme, volume, siluete si texturi in vestimentatie si intotdeauna am vrut sa imi pot exprima punctul de vedere in acest sens.

De ce ai ales cursul Atelierele ILBAH? 

In primii ani ai carierei mele m-am indreptat catre alte domenii dragi sufletului meu, care sunt si vor ramane intotdeauna domenii de activitate extrem de importante pentru mine. Cu toate acestea, mereu am fost de parere ca « este mai bine sa regreti ceva ce ai facut decat ceva ce nu ai facut », motiv pentru care am decis ca a sosit momentul sa dau curs si pasiunii mele catre moda. Cred foarte mult ca designul vestimentar necesita mult talent nativ, dar mai stiu, din experienta, ca orice talent are nevoie de slefuirea si de structura unor cursuri riguroase si de un proces de invatare continua. Anul trecut am decis ca daca imi doresc cu adevarat sa imi incerc puterile in design am nevoie de o baza solida de cunostinte si de sprijinul unor specilisti care sa ma indrume. Am ales Atelierele ILBAH pentru ca am gasit aici un curs detaliat, cu o curicula suficient de bogata incat sa fie credibila ca imi poate dezvolta abilitatile de care am nevoie si totusi, cu un program de cursuri care sa imi permita o agenda profesionala incarcata – precum cea pe care o am eu. Rareori mi se intampla sa multumesc cu atata sinceritate cuiva precum i-am multumit trainerului acestul curs, Mirela Diaconu, la finele examenului de absolvire, pentru cat de multe lucruri am invatat de la ea.

Care este conceptul colectiei prezentate in cadrul concursului? 

Colectia prezentata in concurs se intituleaza ”Sakura Soul” sau ”Sufletul florii de cires” si reprezinta tinutele concept ale colectiei mele de Primavara-Vara 2015. ”Sakura Soul” are inspiratii si accente subtile preluate din vestimentia asiatica, dar mai ales din folclorul japonez. Floarea de cires are un simbolism aparte si am incercat ca fiecare piesa sa fie diferita si sa reprezinte o alta personalitate umana surprinsa in ”hanami”  – adica in reveria admirarii florilor de cires. De la preoti si regi la luptatori si curtezane, ”sakura” trezeste in noi un moment profund de liniste interioara.

Ce ai vrut sa transmiti prin aceasta colectie? 

Florile de cires infloresc puternic, captiveaza prin frumusetea fara egal, dar se sting foarte repede. Tocmai de aceea, simbolismul lor este atat de important. Ele ne fac sa ne oprim si sa ne gandim la efemeritatea vietii, la cat de scurt este timpul nostru pe Pamant si la ce ar trebui sa facem sa il traim frumos. Este mesajul meu de pace in aceste vremuri in care societatea pare dezorientata, epuizata si din ce in ce mai agresiva.

Care sunt planurile tale pentru viitor?

Am marele noroc sa fiu inconjurat de oameni exceptionali care isi pun increderea in mine si alaturi de care lansez la jumatatea lunii martie brandul ”Atelier AMAN”. Eu nu cred ca eleganta este opusul senzualitatii, ca modernismul contrazice influentele clasice sau ca moda sprijina uniformitatea in detrimentul diversitatii. Imi doresc ca ”Atelier AMAN” sa elimine aceste antonime si sa ajunga sa satisfaca cele mai variate si mai exigente gusturi.

Ce reprezinta pentru tine sansa de a-ti prezenta creatiile vestimentare pe podiumul Bucharest Fashion Week? 

Este o onoare si un privilegiu. Acum doar cateva luni luam decizia de a incepe acest drum in designul vestimentar, iar astazi am oportunitatea de a-mi prezenta cateva creatii pe podiumul BFW. Nu pot decat sa fiu recunoscator si sa ma bucur de fiecare moment!

Ii multumim lui Alexandru pentru sinceritatea cu care ne-a prezentat conceptul colectiei sale si de fapt, conceptia sa despre Designul Vestimentar. Ne bucuram ca putem fi alaturi de el in cadrul acestui eveniment si ii uram mult succes in realizarea colectiei! Suntem nerabdatori sa ii vedem creatiile pe podiumul Bucharest Fashion Week din acest an!

 

Curs-Design-Vestimentar-Atelierele-ILBAH-1

 

Curs-Design-Vestimentar-Atelierele-ILBAH-2