In zilele noastre, este mai important ca oricand sa-ti notezi obiectivele profesionale in CV pentru a-ti evidentia competente profesionale pentru un viitor job. In acest fel, angajatorul va putea afla felul in care obiectivele tale se potrivesc cu cele ale companiei pe care o reprezinta.

Daca esti in cautarea unui loc de munca si esti descurajat de faptul ca nu prea primesti interviuri, s-ar putea sa fie din cauza lipsei unui obiectiv profesional in CV-ul tau. Este cel mai bun moment sa adaugi o sectiune dedicata care sa te ajute sa obtii interviuri pentru joburile la care visezi.

Vei afla din acest articol ce inseamna obiectivele profesionale, cum iti pot fi de folos in cariera, cum sa le stabilesti pe termen scurt si lung, precum si cum sa le scrii pe ale tale cu ajutorul unor exemple.

1. Obiectivele profesionale, secretul unui job de vis

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

Obiectivele profesionale sunt declaratii personale despre misiunea pe care o ai in cariera. Acestea te ajuta atat pe tine, pentru a-ti clarifica ce vrei sa faci in viata ta profesionala, cat si un viitor angajator care isi poate face o idee mai buna despre planurile tale de viitor.

Pentru a creste sansele de a obtine un interviu, vei avea nevoie de un CV convingator care sa includa scopul tau in cariera. Tocmai de aceea este important sa te asiguri ca vei atrage atentia recrutorului prin scrierea unui obiectiv clar si practic care sa descrie concis abilitatile si obiectivele profesionale.

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

1.1. Ce inseamna obiectiv profesional

Un obiectiv de cariera este o componenta optionala a unui curriculum vitae care descrie pe scurt abilitatile si experienta unui canditat. Obiectivele profesionale evidentiaza abilitatile relevante pe care le stapanesti si explica ce fel de planuri ai pentru cariera ta.

Inainte de toate, faptul ca ai in CV un obiectiv profesional spune multe despre felul in care esti preocupat de dezvoltarea carierei. Multi dintre candidati se bazeaza pe faptul ca prestatia de la interviu este cea mai relevanta pentru obtinerea unui loc de munca. Din pacate, multi oameni nu sunt constienti de faptul ca trebuie sa-si imbunatateasca sansele de a trece de prima etapa a unei recrutari – proba aplicatiei. Aceasta poate fi, in functie de tipul de recrutare, CV-ul, scrisoarea de intentie sau formularul de inscriere.

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

1.2. Rolul obiectivelor profesionale in CV-ul tau

Din cauza volumului de CV-uri pe care le primeste de obicei un recrutor, este tot mai posibil ca acesta sa ofere cateva secunde pentru fiecare document. In general, un angajator scaneaza partea de sus a documentului, tocmai de aceea se poate dovedi secretul care va face diferenta pentru viitorul carierei tale. Obiectivele profesionale se adauga in partea de sus a CV-ului, chiar sub nume si informatiile de contact.

Includerea unui obiectiv este o metoda excelenta de a iti prezenta abilitatile si talentele astfel incat sa se alinieze cu cerintele pozitiei disponibile. De asemenea, prezentarea acestor obiective profesioneale le va permite angajatorilor sa observe felul in care planurile tale pe termen lung si scurt se potrivesc cu asteptarile pe care le au pentru viitorul lor angajat.

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

2. Cum sa-ti stabilesti obiectivele profesionale

Concret, obiectivul profesional este o prezentare generala de doua propozitii a intentiilor tale profesionale pe termen scurt, cu o explicatie a motivului pentru care cauti un loc de munca. Ar trebui sa adaptezi obiectivul de cariera in functie de jobul pentru care aplici.

O modalitate de a face acest lucru este folosirea limbajului din anuntul de angajare la care aplici. Cauta in descriere cuvinte cheie pe care sa le adaugi obiectivului tau profesional pentru a atrage atentia recrutorului. Astfel va fi tentat sa iti citeasca tot CV-ul si sa te cheme la un interviu.

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

2.1. Cazuri in care obiectivul profesional poate fi foarte relevant

Trebuie sa faci o diferentiere foarte clara atunci cand vine vorba de ce fel de obiective profesionale alegi. De exemplu, daca esti la inceput de cariera incearca sa te concentrezi pe planurile pe termen scurt care sa te ajute sa castigi experienta relevanta pentru pregatirea ta.

Este cel mai bun moment sa te gandesti ce fel de activitati ti-ar putea imbogati eficient felul in care te prezinti in fata unui angajator. Stabilirea unui obiectiv profesional nu inseamna ca anuleaza continutul unui curriculum vitae. Tocmai de aceea, asigura-te ca faci cursuri care sa completeze pregatirea ta profesionala.

In cazul in care planuiesti sa-ti schimbi cariera, atunci trebuie sa pui accentul pe felul in care experienta anterioara se poate aplica in noul domeniu de activitate. De exemplu, daca vrei sa urmezi o cariera in organizare de evenimente si pana acum ai activat in vanzari, atunci trebuie sa subliniezi faptul ca experienta anterioara iti va fi de folos pentru gestionarea relatiei cu furnizorii la un viitor job.

De asemenea, un alt caz in care obiectivul profesional poate fi foarte relevant este atunci cand experienta ta este foarte variata. La o prima vedere, mai multe joburi din industrii diferite s-ar putea sa transmita ca nu esti constant sau ca nu esti pe placul angajatorilor. Tocmai de aceea, in acest caz stabilirea obiectivelor profesionale poate oferi o directie logica a felului in care iti planifici cariera.

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

2.2. Cum sa scrii un obiectiv profesional

Avand in vedere ca obiectivul profesional reprezinta introducerea pentru CV-ul tau, trebuie sa te asiguri ca este relevant si profesionist. Trebuie sa tii cont de cateva elemente atunci cand iti scrii obiectivul profesional:

  • Sa fie concis. In cele mai multe cazuri, specialistul de la resurse umane examineaza mai multe CV-uri simultan pentru a decide care dintre aplicanti este potrivit pentru a trece la urmatorul pas al procesului de angajare. Daca obiectivul tau profesional va fi scurt si la obiect, ii vei atrage atentia cu siguranta.
  • Adapteaza-l pentru jobul la care aplici. In loc sa scrii o fraza generala care nu spune mare lucru despre tine, modific-o de fiecare data cand aplici pentru un loc de munca. Evidentiaza atributele care te-ar putea face canditatul perfect pentru jobul respectiv. Atunci cand incluzi un obiectiv specific fisei postului, recrutorul va fi curios sa verifice si restul aplicatiei pentru a afla mai multe detalii despre experienta ta profesionala.
  • Foloseste cuvinte intense. Pune accent pe punctele tale forte care te definesc atat ca profesionist, cat si ca persoana. De exemplu, faptul ca esti o persoana organizata inseamna mai mult decat atat – va spune recrutorului despre felul in care iti asumi responsabilitatea pentru munca ta.
  • Mentioneaza calificarile relevante, mai ales daca aplici pentru un job in care nu ai experienta. De exemplu, daca aplici pentru un job in comunicare este indicat sa scrii daca ai facut un curs profesionist de SEO sau social media.
  • Descrie cum vei adauga valoare companiei. Scopul final al unui obiectiv profesional este acela de a determina un recrutor sa te cheme la interviu. Formularea unui obiectiv care pune accent pe felul in care abilitatile si pregatirea ta va aduce valoarea companiei se poate dovedi a fi elementul decisiv pentru a trece in faza urmatoare a procesului de recrutare.

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

3. Sfaturi utile pentru stabilirea unui obiectiv profesional de succes

Chiar daca exemplele de obiective profesionale pot fi utile in procesul tau de scriere a CV-ului, este foarte important sa intelegi ca acestea trebuie sa te descrie fidel. Oricat de mult te-ai inspira din modelele gasite pe internet, este nevoie sa investesti timp si energie pentru a-ti scrie propriile obiective profesionale care sa-ti reflecte experienta profesionala.

Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care poti primi atunci cand vine vorba de scrierea obiectivelor profesionale este faptul ca acestea trebuie sa fie realiste si aplicate, dar nu trebuie sa-ti limiteze eventuale oportunitati.

Evita cliseele generaliste care folosesc expresii precum „Sunt deschis pentru o oportunitate de avansare” sau o „Caut o pozitie provocatoare”. Chiar daca acesti termeni suna bine, nu spun nimic specific unui recrutor.

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

3.1. Exemple de obiective profesionale pentru cei care nu au experienta

Chiar daca nu ai experienta, asta nu inseamna ca nu poti construi un obiectiv uimitor intr-un curriculum vitae care sa te ajute sa obtii jobul de vis. Asigura-te ca incluzi o trasatura puternica de caracter in paragraful dedicat obiectivului tau profesional. Este important sa adaugi abilitatile tale, numele postului pentru care aplici si compania, precum si felul in care tu consideri ca vei aduce valoare angajatorului.

Iata mai jos cateva exemple de obiective profesionale pentru cei la inceput de drum:

  • Candidat organizat si motivat, capabil sa aplice abilitati de gestionare a timpului si calitati organizatorice in diverse medii. Doresc sa ma alatur echipei companiei X ca asistent administrativ pentru a asigura o buna comunicare interna si o buna gestionare a bugetului dedicat.
  • Absolvent de Administrarea Afacerilor, foarte motivat si perseverent, caut un post de asistent manager unde sa-mi pot folosi abilitatile deosebite de analiza a datelor si de management pentru a ajuta la cresterea companiei Y.
  • Proaspat absolvent de scoala de afaceri, motivat si responsabil, caut un post cu norma intreaga in domeniul financiar, unde sa pot folosi cunostintele despre analiza pietei pentru a ajuta organizatia Z sa-si imbunatateasca profitabilitatea.

Indiferent de felul in care alegi sa-ti construiesti obiectivul profesional este important sa pui accentul pe abilitatile tale si nu pe lipsa de experienta.

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

3.2. Exemple de obiective profesionale pentru cei cu experienta

Atunci cand iti scrii obiectivul profesional include in text cel putin doua abilitati relevante pentru jobul la care aplici. Asigura-te ca tonul pagrafului este unul centrat pe felul in care vei aduce valoare unei companii, si nu pe tine insuti.

Mentioneaza in obiectivul tau numarul de ani pe care il ai in domeniul in care aplici. Acest lucru este un element care te poate diferentia fata de ceilalti candidati.

Iata cateva modele de obiective profesionale pentru canddidatii cu experienta:

  • Caut o pozitie in care sa pot integra strategii pentru dezvoltarea si extinderea vanzarilor pentru clientii existenti, precum si pentru evolutia companiei X.
  • Sunt in cautarea unei pozitii de expert SEO in care sa-mi pot folosi abilitatile si experienta in domeniul optimizarii motoarelor de cautare pentru a creste traficul pe site-ul companiei, utilitzand cei 15 ani de experienta in IT.
  • Candidat cu peste 5 ani experienta in sistemul privat de sanatate, caut o pozitie de asistent medical la compania Z, unde sa-mi pot folosi calificarile si abilitatile dobandite in situatii destul de dificile si provocatoare.

Asigura-te ca informatiile sunt concise si ca folosesti cuvintele principale din anuntul de angajare. Chiar daca ai o experienta vasta, fa tot posibilul ca CV-ul tau sa nu aiba mai mult de o pagina sau maxim doua. Niciun recrutor nu va alege un curriculum vitae care are peste trei pagini. Tocmai de aceea, este important sa comprimi cat mai multe detaliile despre experienta ta profesionala astfel incat sa fie relevante si atragatoare.

Obiectivele profesionale si cum te pot ajuta sa ai CV relevant pentru angajatori

CV-ul tau va avea o sansa mai mare sa fie citit si selectat daca va contine un obiectiv profesional in partea sa de inceput. Realizarea unui astfel de obiectiv profesional, concis si relevant pentru viitorul angajator, va face aplicatia ta irezistibila pentru orice recrutor.

Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com