Pentru unele persoane, cariera este cu mult mai importanta decat orice alt aspect din viata lor. O cariera stabila ii ajuta pe oameni sa se simta mai impliniti si mai fericiti, stiind ca exceleaza intr-un anumit domeniu. Totusi, indiferent de importanta carierei, jobul pe care il ai ar trebui sa te reprezinte si sa te satisfaca. Cu siguranta, nu este placut sa lucrezi timp de cel putin opt ore, facand un lucru care iti displace. De aceea, pentru a excela in cariera ai nevoie si de competente profesionale. Daca vrei sa descoperi mai multe lucruri despre acest subiect, citeste in continuare articolul.

1. Competente profesionale – afla ce inseamna sa ai abilitati si competente profesionale

Daca te-ai intrebat pana acum ce inseamna competente profesionale, acum este momentul potrivit sa descoperi. Angajatii din diferite functii si domenii pot avansa in cariera dobandind anumite abilitati si cunostinte, care, odata insumate, definesc competentele profesionale. Competentele profesionale te pot ajuta sa obtii un loc de munca nou, sa te perfectionezi, sa iti construiesti relatii de business si sa iti imbunatatesti, in acelasi timp, skill-urile personale.
Competente profesionale Atelierele ILBAH

Poti sa le dobandesti in timp sau sa le aprofundezi prin intermediul unor cursuri de specialitate.

Cu ajutorul unor competente profesionale dobandite, ai sansa sa devii un om de succes la locul de munca. Sa ai abilitati si competente profesionale inseamna sa fii o persoana care a invatat ceva de pe urma unui job si poate aplica mai departe intr-un mod constructiv cunostintele si abilitatile dobandite, cladind astfel zidurile unei personalitati demne de luat in calcul. Fara competente profesionale nu poti avansa si nu poti trece la nivelul urmator atunci cand vine vorba de experienta.

2. Competente profesionale – exemple de competente profesionale

Trebuie sa stii ca aceste competente profesionale se pot imparti in diverse categorii, in functie de domeniu si de personalitatea ta, desigur. Iata cateva exemple de categorii de competente, care te-ar putea ajuta sa intelegi mai bine utilitatea lor:

Conducator

Chiar daca lucrezi sau nu pe o pozitie de conducere, abilitatile de conducator pot avea un rol valoros atunci cand vine vorba de cariera ta. Aceste abilitati se refera la skill-uri motivationale, incredere in sine, prioritizare si abilitatea de a-i gestiona si ghida pe ceilalti, in mod corespunzator. Persoanele cu aceste abilitati sunt persoane sigure pe sine si pe ceea ce pot, colaboreaza usor si rezolva orice problema, facand fata cu brio situatiilor tensionate.

Cooperant

Persoanele care lucreaza bine in echipa au abilitati interpersonale. Multi angajati lucreaza in echipa, chiar si cu supervizorii lor, iar aceasta este una dintre cerintele jobului, in cele mai multe dintre cazuri. In unele domenii, este foarte important sa fii o persoana care colaboreaza usor si care se descurca mai bine in grup, decat singura.

Comunicativ

Multe joburi din diverse domenii folosesc o varietate de metode de comunicare, fie ca este vorba despre mitinguri, email-uri, apeluri sau altele de acest fel. Sa fii o persoana comunicativa este tot o competenta profesionala. Oamenii care lucreaza in domenii de acest fel stiu cat de important este ca informatia sa fie livrata corespunzator, ideile sa fie impartite cum trebuie si mesajul sa fie receptionat corect. Atunci cand vorbim despre comunicare, este important sa stii ca si creativitatea are un rol important. Daca iti doresti o cariera de acest fel, trebuie sa aprofundezi cunostintele in PR si comunicare pe care le ai sau sa dobandesti unele noi.

Daca iti doresti sa dobandesti competente profesionale, sunt mai multe metode prin care poti face acest lucru. Incearca, inainte de toate, sa observi profesionisti, pentru a putea lua un exemplu de la ei. Depinde foarte mult de domeniul in care vrei sa excelezi, insa, cu siguranta exista oameni demni de apreciat oriunde. Un alt sfat de care poti tine cont este sa incerci sa participi la diverse conferinte, cursuri si workshopuri din domeniu. Acestea pot fi interesante si iti pot oferi informatii utile, de care sa ai nevoie pe viitor.

In concluzie, competentele profesionale fac parte din viata oricarui om. Este important sa stii sa le dezvolti pe acelea care te pot ajuta sa fii un om de succes in plan profesional si, mai apoi, in plan personal.

Sursa foto: pexels.com