Terminarea studiilor scolare, fie liceale, postliceale, fie universitare, nu inseamna pentru toata lumea obtinerea unui loc de munca excelent sau inceputul unei cariere deosebite. Anumite persoane isi dau seama abia acum ca, pentru a reusi intr-un domeniu, au nevoie de cursuri suplimentare de perfectionare, care sa le ofere sansa de a progresa sau de a avansa intr-un job. Dezvoltarea personala si profesionala capata un rol tot mai important pentru orice individ care realizeaza ca are nevoie sa se cunoasca mai bine, sa-si schiteze un plan de viata, sa devina mult mai eficient si mai concentrat, sa reziste cu succes la stresul cotidian si sa reuseasca sa dezvolte relatii pozitive cu cei din jur intr-o societate moderna, in continua schimbare. Pe masura ce constientizeaza aceste necesitati, persoana in cauza va putea sa se gandeasca si la dezvoltarea carierei.

In articolul de mai jos vei descoperi ce insemna dezvoltarea carierei, vei afla cateva teorii privind acest subiect, vei sti care sunt etapele de atins in planul de dezvoltare a carierei, dar si ce cursuri poti aprofunda pentru a obtine succesul de care ai nevoie.

1. Ce inseamna dezvoltarea carierei

Termenul de cariera nu are o definitie unanim acceptata, intelesul popular fiind acela de avansare a unei persoane intr-un anumit domeniu dorit, avand scopul clar de a obtine mai multi bani, dar si putere, prestigiu sau responsabilitate. Omul de cariera este individul implinit din punct de vedere profesional sau material, asa ca nu este de mirare faptul ca, pentru multi, cariera ramane o parte insemnata a vietii.
Dezvoltarea carierei dupa terminarea studiilor Atelierele ILBAH

Dezvoltarea ei devine un proces complex si lung, care cuprinde toate programele, activitatile si cursurile pe care trebuie sa le desfasoare o persoana pentru indeplinirea obiectivelor personale si profesionale. De asemenea, specialistii considera ca ea trebuie sa fie privita in contextul vietii si dezvoltarii omului, nu doar din pozitia sa de angajat.

Cariera este activitatea care ofera o sursa de venit, precum si numeroase grade de satisfactie din punct de vedere al jobului ales. Evolutia unei persoane in plan profesional de-a lungul vietii sale poate cuprinde specializari, perfectionari sau promovari, fiind privita deseori sub diferite aspecte: economic, psihologic sau sociologic. De asemenea, ea cuprinde si diferite directii care au fost urmate sau abandonate din diferite motive.

1.1. Teorii privind dezvoltarea carierei

Exista mai multe teorii privind dezvoltarea carierei. Dintre acestea pot fi mentionate urmatoarele:

  • Teoria lui Super este cea care asaza munca in contextul rolurilor multiple jucate in viata si ofera un cadru util pentru observarea proceselor de dezvoltare a carierei;
  • Teoria lui Roe arata care este importanta experientelor pe care fiecare le are de la inceputul vietii in dezvoltarea carierei mai tarziu;
  • Teoria lui Gottfredson este de parere ca formarea stereotipurilor legate de rolul de sex ajunge sa influenteze aspiratiile de cariera ale barbatilor si femeilor;
  • Teoria lui Holland ofera un cadru pentru intelegerea si prezicerea comportamentului individual in cadrul zonelor de lucru;
  • Teoria lui John Krumboltz se refera la invatarea sociala si la dezvoltarea alegerii carierei si prezinta urmatoarele concepte cheie: experienta de invatare, generalizari din observarea personala, generalizari ale viziunii despre lume, competente de abordare a sarcinilor, actiunilor etc.

1.2. Dezvoltarea personala si ghidarea in cariera

Ghidarea in cariera este un demers care incepe din adolescenta si continua in maturitate, avand ca finalitate formarea competentelor. Formarea unui individ catre o anumita profesie se bazeaza in mare parte pe compatibilitate. Fundamentul educatiei ramane pregatirea omului pentru viata, asa ca un rol important il va avea educatia morala, estetica, tehnologica, de gen si, mai ales, educatia pentru cariera.

Specialistii considera ca exista mai multe traiectorii ale carierei profesionale: dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor (adica oamenii inainteaza in cariera si observa schimbari cu privire la ce pot face si cat de bine pot face), deplasarea spre varful scarii ierarhice (fiind vorba despre atingerea sau depasirea chiar a nivelului catre care aspira o persoana) si deplasarea spre obtinerea influentei si a puterii.

Astfel, o persoana poate sa treaca prin mai multe etape ale carierei:

  • pregatirea pentru activitatea de munca;
  • alegerea slujbei si angajarea;
  • cariera timpurie;
  • cariera mijlocie;
  • cariera tarzie.

Exista diferite strategii cu privire la managementul carierei, pe care un individ le poate folosi pentru a anticipa diferite probleme si pentru a realiza planificari pe termen lung. Pentru inceput, trebuie sa-si analizeze cu atentie orientarea in cariera, sa descopere punctele slabe si pe cele tari, precum si locul pe care il are in firma la care lucreaza. Obligatorii sunt pastrarea reputatii profesionale cat mai bune, disponibilitatea si pregatirea continua, documentarea reusitelor proprii, pregatirea unui plan de rezerva si mentinerea intr-o buna forma financiara.

2. Etape in planul de dezvoltare a carierei

Planul de dezvoltare a carierei poate sa fie pus la punct de companie pentru ca ea va beneficia de pe urma lui, dar si de fiecare persoana in parte, in functie de propriile asteptari in ceea ce priveste viitorul profesional. Fie ca esti la inceputul carierei, fie ca au trecut deja cativa ani de experienta, planul poate fi considerat un aliat de nadejde in dezvoltarea profesionala.
Dezvoltarea carierei dupa terminarea studiilor Atelierele ILBAH

El ajuta individul sa-si stabileasca interesele si obiectivele in cariera, sa puna in practica actiunile cu ajutorul carora le va indeplini si cuprinde:

  • interesele personale;
  • obiectivele;
  • prioritizarea actiunilor.

Acest plan poate fi facut la orice varsta, insa daca prioritatile se schimba, atunci se va modifica si planul, in asa fel incat sa reflecte noile asteptari in ceea ce priveste profesia. Fiecare trebuie sa isi creioneze propriul plan, in functie de obiective, aspiratii si abilitati.

2.1. Alinierea la obiective in dezvoltarea carierei

In dezvoltarea carierei se va tine cont de alinierea la obiectivele organizatiei, dar si la obiectivele persoanei in cauza. Planul trebuie sa aiba in centru performanta si profitul. Pentru a vedea care sunt obiectivele, compania trebuie sa faca o evaluare a directiei si a necesitatilor sale, dar si a cunostintelor si intereselor angajatului. Astfel, va identifica competentele lipsa si va evalua nivelul profesional al acestuia, in asa fel incat va reusi sa stabileasca anumite obiective realiste pentru dezvoltarea acestuia in cariera.

2.2. Factorul timp in dezvoltarea carierei

Desi persoana in cauza are obiectivul bine stabilit si stie exact ceea ce urmareste, totusi, un rol esential pe acest drum il are si identificarea timpului necesar pentru a obtine abilitatile necesare. De exemplu, termenul de 6 luni sau de 1 an poate sa fie unul rezonabil, care sa se soldeze cu obtinerea a tot ceea ce isi doreste individul.

2.3. Optiuni in dezvoltarea carierei

Cei mai multi dintre angajati vor sa avanseze in firma, sa aiba un salariu mai bun si sa aiba un viitor luminos in fata. Planul de dezvoltare a carierei pe care il propune o companie nu inseamna neaparat avansare, iar acest lucru trebuie sa fie inteles de la bun inceput de angajati. Satisfactia profesionala conteaza totusi foarte mult, asa ca trebuie sa fie discutate toate alternativele importante si sa fie aleasa cea care poate sa motiveze angajatul pe o perioada mai lunga.

2.4. Riscuri asumate in dezvoltarea carierei

In acest parcurs al dezvoltarii carierei trebuie sa fie luate in considerare si riscurile care pot duce la esecuri. Daca sunt constientizate, atunci persoana in cauza va sti exact cum sa evite riscul suprem. Intr-adevar, trebuie sa depuna efort sustinut, sa fie dispusa sa faca sacrificii diverse, sa renunte la micile placeri ale vietii si sa invete cum sa faca fata unui stres mult mai mare comparativ cu ceea ce era obisnuita pana in acel moment.

2.5. Learning in dezvoltarea carierei

Aceasta etapa se refera la o serie de metode si de procese de invatare, dar si la acumulare de noi competente, care trebuie sa fie identificate cu ajutorul unui plan pentru dezvoltare a carierei atat de angajat, cat si de o companie care este interesata sa aiba angajati perfectionati.

3. Rolul cursurilor in dezvoltarea carierei profesionale

Pentru dezvoltarea personala si profesionala, un rol foarte important il au cursurile in diferite domenii de activitate, desfasurate de traineri cu experienta, dupa o programa adaptata si intr-un mediu de invatare adecvat. Formarea profesionala reprezinta acea activitate care sprijina dezvoltarea si progresul in meseria dorita si care poate deveni realitate cu ajutorul cursurilor acreditate, recunoscute la nivel national si international.
Dezvoltarea carierei dupa terminarea studiilor Atelierele ILBAH

3.1. Importanta cursurilor pentru dezvoltarea carierei

Cine urmareste sa inceapa o profesie noua, sa se reprofileze pe plan personal sau vrea sa inceapa o afacere noua si sa obtina o diploma in domeniu poate sa urmeze un curs de dezvoltare profesionala, indiferent ca este vorba despre initiere sau perfectionare. Printre avantajele acestor cursuri se numara cele prezentate mai jos:

  • dobandirea de noi cunostinte si abilitati in domeniul ales pentru a activa;
  • obtinerea de experienta;
  • calificarea intr-un domeniu nou, chiar daca este total diferit de ceea ce persoana in cauza a ales in adolescenta sau tinerete;
  • posibilitatea de a obtine diverse calificari, ceea ce inseamna mai multe posibile locuri de angajare;
  • dobandirea unei promovari in cadrul unei companii;
  • realizarea unei noi afaceri;
  • obtinerea de incredere in propria persoana si de suficienta motivatie pentru a avansa in cariera.

3.2.Cursuri pentru dezvoltarea carierei

Specialistii sunt de parere ca este foarte bine ca orice persoana sa se adapteze la dinamica din piata muncii, aflata in permanenta schimbare. Intr-adevar, sunt importante studiile la scoala, cunostintele dobandite in perioada copilariei si a adolescentei, dar un rol esential il are formarea continua in societatea de astazi. Invatarea permanenta reprezinta o forma de dezvoltare si perfectionare, iar succesul in cariera tine de fiecare persoana in parte. Formarea profesionala se poate realiza prin:

  • cursuri;
  • stagii de adaptare profesionala la cerintele postului;
  • ucenicie la locul de munca;
  • stagii de practica si specializare;
  • conferinte;
  • activitati de cercetare;
  • voluntariat;
  • webinarii;
  • alte forme de pregatire.

Angajatii care vor sa avanseze, persoanele dornice sa obtina o calificare sau sa puna la punct afacerea vietii lor ar putea sa se orienteze catre urmarea unor cursuri pentru dezvoltarea carierei in diferite domenii interesante, de viitor. Astfel, se pot identifica urmatoarele tipuri de cursuri:

  • Design (cursuri de design interior, decorator floral, specialist decorator de interioare, design vestimentar, design floral);
  • Fashion (curs de design vestimentar, proiectare vestimentara, stilism – consiliere vestimentara, croitorie, broderie);
  • Cooking (curs de bucatar, patiser, cofetar);
  • Organizare evenimente;
  • Arte vizuale (fotografie, video, editare video);
  • Grafica si proiectare;
  • Programare IT;
  • Comunicare si online marketing (curs PR – relatii publice si comunicare, curs de marketing online, curs SEO etc.);
  • Business si Management (cursuri de antreprenoriat, contabilitate, formator, instructor preparator formare, inspector resurse umane, inspector salarii);
  • Beauty (curs de machiaj profesional, automachiaj, extensii gene, cosmetica, masaj, coafor, frizerie, manichiura-pedichiura, unghii false).

Cei care vor sa se perfectioneze sau sa se pregateasca in diferite domenii pentru a se asigura ca vor putea sa se incadreze in campul muncii trebuie sa inteleaga ca specializarea in mai multe arii le va da ocazia sa aiba mult mai multe sanse de a avansa si de a face fata tuturor schimbarilor din viata lor. Dobandirea de noi competente prin urmarea unor cursuri de specializare ar trebui sa fie o constanta a pregatirii oamenilor de-a lungul anilor, pentru ca doar asa vor sti sigur ca vor avea parte de stabilitate profesionala, dar si de diferite avantaje importante, de necontestat.

In concluzie, daca ai terminat scoala si vrei sa te perfectionezi intr-o anumita profesie, daca esti angajat si urmaresti o avansare in firma sau, pur si simplu, iti doresti sa pui bazele unei afaceri personale, nu ar fi deloc o idee rea sa investesti in dezvoltarea personala si profesionala, pentru ca vei culege roadele bogate cat de curand. Urmareste-ti obiectivele si obtine stabilitatea de care ai nevoie in cariera!

Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com.