In prezent nu mai exista o firma, atat din Romania, cat si din afara, in care sa vrei sa te angajezi si sa nu-ti ceara un bagaj de cunostinte solide in a utiliza calculatorul. Chiar daca esti la un nivel incepator in ceea ce priveste notiunile de utilizare a unui astfel de obiect, a internetului sau chiar a diverselor mijloace de comunicare digitale, nu este nevoie sa te descurajezi. Exista extrem de multe resurse cu informatii folositoare, chiar si un curs pentru utilizarea calculatorului care te va ajuta sa descoperi o noua lume si sa te pui la punct.

In randurile urmatoare vei descoperi ce este un operator de calculator, unde poti aplica avand aceasta certificare, dar, mai ales, care este fisa postului si indatoririle tale lucrand pe o asemenea pozitie.

1. Ce este si ce atributii are un operator calculator?

Probabil te-ai intrebat de foarte multe ori ce reprezinta pozitia `operator calculator` atunci cand ai intalnit denumirea in descrierea anumitor joburi sau chiar in discutiile cu anumite persoane. Un operator de calculator este cel care se ocupa, in principiu, cu operarea anumitor activitati pe un calculator si cu introducerea datelor.

Pentru ca tehnologia face parte din vietile noastre si din mai toate sectoarele de activitate, este nevoie de acesti operatori de calculator care folosesc diverse solutii software si instrumente digitale specifice pentru rezolvarea si eficientizarea anumitor actiuni.

Aceasta meserie este extrem de cautata in prezent. Odata ce vei intra in sistem, poti deprinde o multime de cunostinte, aptitudini profesionale, care, pe viitor, iti vor fi de folos si iti vor deschide alte noi posibilitati de promovare.

2. Atributiile unui operator calculator

Atributiile unui operator de calculator difera in functie de specificul fiecarei firme in parte. Tocmai de aceea, fisa postului nu este intotdeauna aceeasi atunci cand vine vorba despre aceasta pozitie.

Exista o multime de firme, din domenii diferite, care au nevoie de un operator, iar pentru a-ti face o idee, cateva dintre ele fac parte din sectorul turismului, al contabilitatii, al sanatatii, sectorul e-commerce, bancar, chiar si al constructiilor.

Practic, orice societate sau organizatie care lucreaza cu date, este nevoita sa aiba in echipa cel putin un operator calculator, deoarece doar asa le este mai usor sa gestioneze fluxul mare de date. Astfel, vor putea sa le stocheze si sa le acceseze mult mai usor, oricand este nevoie, de catre orice angajat.

3. Care este fisa postului al unui operator calculator?

In functie de specificul firmei la care doresti sa te angajezi, fisa postului poate sa difere. Chiar si asa, exista cateva caracteristici principale pe care orice operator de calculator trebuie sa le indeplineasca, astfel incat sa fie potrivit pentru pozitia deschisa.

Exista posibilitatea ca societatea respectiva sa lucreze cu anumite software-uri sau programe pentru digitalizare cu care nu te-ai mai intalnit, insa, de cele mai multe ori, angajatorii sunt deschisi ca acelea sa fie invatate din mers. Cel mai important este sa ai o baza solida de cunostinte pentru operarea calculatorului.

Principalele caracteristici din fisa postului al unui operator calculator sunt:

  • Utilizarea sistemului de operare Windows;
  • Cunoasterea suitei Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, OneDrive);
  • Operarea si inregistrarea unor documente in calculator;
  • Gestionarea dispozitivelor de stocare a datelor sau a documentelor;
  • Verificarea veridicitatii datelor introduse in calculator, cu datele din documentele primare.

Pe langa criteriile mai sus mentionate, este important sa fii o persoana deschisa, dornica sa invete constant si sa fie mereu la curent cu ultimele noutati in ceea ce priveste tehnologiile si sistemele de digitalizare.

Este necesar sa iti placa sa dobandesti noi cunostinte, intr-un timp scurt, precum si sa fii o persoana rapida, care sa poata gestiona cat mai repede numarul mare de documente. Bineinteles, vor exista si situatii mai putin placute la job pe care va trebui sa le rezolvi, precum anumite bug-uri sau probleme organizatorice. Tocmai de aceea esti acolo – rolul tau va fi sa gasesti solutiile potrivite pentru eficientizarea muncii.

In concluzie, daca iti doresti sa ai o cariera intr-un asemenea domeniu de viitor, este ideal sa te intrebi, inainte de a aplica undeva, daca detii toate cunostintele necesare pentru pozitia respectiva. Poti urma oricand un curs care sa te ajute sa inveti cat mai multe lucruri si sa pleci, la finalul lui, cu un bagaj mare de cunostinte care iti vor fi de folos. O asemenea pozitie iti va deschide foarte multe usi, atat in sectorul de stat, in cel privat, insa vei putea merge si pe cont propriu, in sistem freelancing. In plus, salariile vor fi in stransa legatura cu experienta pe care o vei avea la momentul respectiv si vor creste pe masura ce tu vei evolua.

Sursa foto: Unsplash.com