Este foarte probabil sa te fi intrebat ce meserii sunt de viitor, daca esti la inceput de drum sau iti doresti sa faci o schimbare profesionala. Cu siguranta, acesta este unul dintre factorii care trebuie luati in considerare atunci cand iti alegi domeniul in care sa activezi, deoarece o meserie de viitor iti ofera stabilitate, atat pe plan financiar, cat si psihologic.

1. Domenii de viitor pe piata muncii

Toata lumea vorbeste despre industria IT si amploarea pe care aceasta a luat-o. Cu siguranta ai auzit de salariile mari pe care le au programatorii si developerii. Daca ai mers la un targ de cariere sau ai cunostinte care lucreaza in acest domeniu, stii deja ca este unul de viitor, tehnologia si digitalizarea fiind elemente cheie in urmatorii ani. Insa, lucrurile nu se opresc aici. Piata muncii nu inseamna doar IT, iar acest lucru nu poate fi decat imbucurator.

Viitorul suna bine si pentru persoanele creative, mai putin tehnice, care prefera sa nu fie constranse de standarde si proceduri. Exista o multime de locuri de munca in domenii ce tin de design, atat pe partea de amenajari interioare, cat si design vestimentar, si mai nou, floral. Piata imobiliara este in continua dezvoltare, astfel ca este lesne de inteles de ce un designer de interior va fi foarte cautat. De asemenea, industria fashion continua sa produca foarte multi bani an de an, iar un designer cu destula pregatire si imaginatie poate oricand sa dea lovitura in aceasta lume a luxului si a bunului gust. Tot legat de lux, este bine sa stii ca in ultimii ani, si, cu certitudine si in cei ce vor urma, clasicele buchete de flori au devenit veritabile aranjamente complicate, bine planificate si gandite in detaliu. Poti usor sa transformi un hobby intr-o afacere de succes, deoarece organizatorii oricarui eveniment vor colabora si cu o florarie.
Domenii de viitor Atelierele ILBAH

Mai mult decat atat, daca vei stii sa le faci pe ambele, sa organizezi o nunta de exemplu, iar pe langa asta sa te poti ocupa si de partea de decoratiuni florale, o sa fii cu atat mai apreciat.

2. Domenii de viitor in Romania

In urmatorii ani, cel mai probabil, cererea de munca din Romania se va alinia cu cea internationala. Prin urmare, joburile prezentate mai sus sunt de viitor si in tara noastra. Pe langa acestea, este o idee buna sa iei in considerare sa te specializezi pentru a munci in urmatoarele domenii:

  • Business

Romania este un loc bun pentru a-ti dezvolta o afacere deoarece, spre deosebire de alte tari, piata nu este la fel de saturata si inca este foarte mult loc pentru idei noi. Daca depui suficient efort, poti deveni un antreprenor de succes, capabil sa isi implementeze planurile si sa coordoneze o firma. De asemenea, in cazul in care iti place sa lucrezi cu oamenii si sa ii ghidezi, poti face cursuri de trainer, aceasta meserie oferindu-ti, pe langa avantaje de ordin financiar, si satisfactia ca ai un rol important in progresul personal al altora.

Domenii de viitor Atelierele ILBAH

  • Beauty

Aceasta industrie este intr-o permanenta schimbare si evolutie, deoarece este strans legata de tendinte si de dorinta constanta de imbunatatire a aspectului fizic. Asadar, nu strica sa inveti o meserie din industria de beauty, cum ar fi make-up artist/ nail artist, hair stylist sau maseur. Avantaje? Esti inconjurat zilnic de frumos, iar sansele sa ramai fara loc de munca sunt mici.

  • Gastronomie

In ultimii ani, au aparut si in Romania o multime de restaurante fine dining, care se inspira de la cele din afara si duc experientele culinare la un alt nivel. Pentru a putea face asta, este nevoie de bucatari profesionisti, pregatiti, care au cunostinte complexe, avansate si diverse. Daca vei reusi sa tii pasul cu tot ce inseamna aceste lucruri, o sa ai parte de o cariera lunga in bucatarie.

Formarea profesionala este un proces care nu se termina niciodata, iar inceputul este extrem de important. Analizeaza-ti mai intai pasiunile, deoarece aptitudinile pot fi mereu imbunatatite prin cursuri de specialitate. Uita-te apoi pe lista domeniilor de viitor, iar startul carierei tale va fi mai simplu!

Sursa foto: Shutterstock.com, Ateliereleilbah.ro

Domenii de viitor Atelierele ILBAH