Succesul in viata este un subiect pe cat de dezbatut si popular, pe atat de personal si subiectiv. Cu toate acestea, conceptul de succes se bazeaza pe asteptarile fiecaruia de a reusi in viata, indiferent daca acest lucru inseamna o familie implinita sau o cariera remarcabila. In acest articol vei gasi inspiratia de a te gandi ce inseamna pentru tine succesul in viata si ce poti sa faci pentru a-ti urma visurile.

1. Succesul in viata – ce inseamna a reusi pentru fiecare persoana

Succesul in viata este un concept foarte subiectiv, in directa concordanta cu viziunile fiecarei persoane in parte. Daca pentru cineva succesul poate insemna un job bine platit, pentru altcineva poate fi o casa si o familie fericita. Acest lucru nu inseamna insa, ca cele doua aspecte se exclud. Cu toate acestea, ce inseamna succesul in viata si cum il definesti?
Succesul-in-viata-articol-blog-2-Atelierele-ILBAH

1.1. Ce este succesul in viata?

Exista atat de multe viziuni asupra succesului incat este dificil sa gasesti definitia perfecta. Sunt cateva elemente pe care cei mai multi le identifica, cel putin partial, cu succesul: cariera, statutul social, banii, familia, calatoriile.

Oamenii definesc succesul in functie de experientele lor personale si de lucrurile la care se raporteaza in mod direct. De asemenea, mediile in care activam, cercurile in care ne invartim, au adesea un cuvant de spus in stabilirea telurilor si valorilor pe care ni le setam ca fiind cheia succesului.

Poate unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vine vorba despre succes este definirea sa ca un statut permanent. Oamenii trec prin tot felul de perioade, fiecare cu caracteristicile sale. Exista o multitudine de realizari care pot fi considerate parte a atingerii succesului, cum sunt examenele, absolvirea unui curs de specializare, o promovare sau un eveniment personal.
Succesul-in-viata-articol-blog-3-Atelierele-ILBAH

Succesul de lunga durata inseamna insa, un cumul de experiente si realizari care vorbesc mai degraba despre o stare de spirit si de o atitudine fata de viata si de felul in care aceasta poate fi traita.

1.2. Cum sa iti definesti succesul in viata

Pana la urma, felul in care iti definesti succesul are legatura cu asteptarile tale si ale celor din jurul tau. S-ar putea sa fie un succes pentru parintii tai faptul ca ai un job stabil, dar nu si pentru tine. Poate vrei, de fapt, sa faci cu totul altceva. Unul dintre cele mai toxice aspecte atunci cand vine vorba despre succes este insasi ideea de comparatie, total nefolositoare pentru propria persoana. Oamenii nu compara neaparat aceleasi contexte, ci mai degraba situatii de sine statatoare.

Pentru a-ti defini ideea proprie de succes, ai nevoie sa stii ce iti aduce bucurie. Pana la urma, acesta este elementul comun al oricarei definitii, indiferent pe cine ai intreba. Pornind de la acest lucru atat de simplu, defineste ce te face fericit si cum poti, in timp, sa traiesti din aceasta pasiune.

Orice pasiune inseamna multa munca, poate chiar mai multa decat ai investi intr-un job comun. Trebuie sa fii determinat sa investesti in cursuri care mai de care, sa inveti tot timpul, sa citesti, sa capeti experienta si expertiza. De altfel, orice antreprenor iti va spune ca munceste mai mult decat atunci cand avea un job intr-o companie, dar si satisfactiile sunt pe masura energiei si timpului investit.
Succesul-in-viata-articol-blog-4-Atelierele-ILBAH

2. Succesul personal versus succesul profesional

Atunci cand se vorbeste despre succesul in viata, se ajunge inevitabil la clasica discutie: poate cineva sa le aiba pe toate? De cele mai multe ori, concluzia superficiala este ca nu prea exista aceasta varianta: fie alegi o cariera de succes si pui familia pe planul secund, fie alegi o viata de familie, caz in care jobul devine doar o sursa de venit, care nu aduce mari satisfactii in afara zonei financiare. Succesul in viata nu inseamna, insa, ca trebuie sa alegi intre cele doua variante, ci ca trebuie sa stii cum sa faci alegerile potrivite pentru a te bucura de ambele.

  • Trebuie sa alegi intre personal si profesional?

Ideea ca trebuie sa alegi intre succesul personal si cel profesional apare de foarte multe ori in discutie. De fapt, este vorba despre o alegere si despre felul in care te organizezi personal si profesional pe termen lung. Poate o viziune mai realista este faptul ca exista perioade in care unul dintre planuri poate avea prioritate, insa acest lucru nu inseamna ca cele doua se exclud, ci mai degraba convietuiesc.

De exemplu, tot mai multi parinti isi dau seama abia dupa ce au primul copil ca isi doresc sa faca ceva care sa le permita sa le aiba pe toate. Isi dau seama ca nu mai vor sa lucreze de dimineata pana seara si, pentru prima data, iau in calcul varianta in care se reintorc la hobby-urile care le aduc bucurie. Fie ca pasiunea lor era una mai veche, fie ca este una adaptata noilor interese, tot mai multi parinti devin antreprenori in aceasta perioada.
Succesul-in-viata-articol-blog-5-Atelierele-ILBAH

De altfel, multi dintre ei urmeaza chiar cursuri de antreprenoriat si isi deschid o afacere care le permite sa faca ce le place si sa isi petreaca timp cu familia. Si despre asta poate fi succesul, nu?

  • Nu este niciodata prea tarziu pentru succes

Indiferent de contextul profesional in care esti acum, acesta nu este definitiv. Daca faci parte dintre acele persoane care au un hobby pe care l-ar putea transforma intr-o cariera, atunci nu ezita sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a-ti transforma visurile in realitate. Cu siguranta nu va fi usor, dar pana la urma toate povestile de succes incep asa. Cu toate acestea, nu inseamna ca trebuie sa renunti la serviciul tau imediat ce ai ales un hobby interesant, insa poti sa investesti in pregatirea ta pana capeti suficienta incredere in tine pentru a actiona mai departe.

De multe ori, oamenii vad doar drumul lung si capatul povestii, insa nu si primul pas, iar acela este cel mai greu de facut. Acest lucru nu inseamna, insa, ca este imposibil. De altfel, daca oamenii s-ar concentra mai degraba pe primii pasi pe care ii pot face pentru a isi indeplini visul, nici macar nu ar mai fi un obiectiv atat de coplesitor.

De exemplu, daca ai fost pasionat/a dintotdeauna de croitorit si moda, nu trebuie sa iti faci griji pentru cum poti ajunge designer vestimentar. Tot ce trebuie sa faci este sa incepi de undeva. Poti face un curs de croitorie pentru a acumula cunostinte de baza sau poti alege orice alt curs de fashion care te poate ajuta sa faci parte din lumea aceasta fascinanta. Nu numai ca aceste activitati iti vor aduce bucurie, dar iti vor oferi si o perspectiva noua si interesanta, fara sa fii nevoit sa faci ceva riscant.
Succesul-in-viata-articol-blog-6-Atelierele-ILBAH

3. Exista o reteta a succesului in viata?

Desi ar fi simplu sa existe o reteta care sa se potriveasca pentru oricine, adevarul este ca exista tot atatea secrete cati oameni sunt. Cu alte cuvinte, fiecare trebuie sa isi gaseasca drumul potrivit pentru a atinge succesul, iar acest lucru nu poate fi facut altfel decat incercand cat mai multe experiente care sa exploreze pasiunile si interesele proprii.
Succesul-in-viata-articol-blog-7-Atelierele-ILBAH

3.1. De ce depinde succesul in viata – construieste pe ceea ce ai deja

Un alt mit atunci cand vine vorba despre succes, poate amplificat de povestile de la Hollywood, este ideea ca trebuie sa o iei complet de la capat atunci cand simti ca reusitele sunt departe. De fapt, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face consta chiar in folosirea tuturor experientelor prin care ai trecut pentru a ajunge sa iti atingi telurile in felul tau personal.

Prin urmare, daca ai deja un nivel de experienta intr-un anumit domeniu, incearca sa iti dai seama cum o poti folosi pentru a avansa in cariera ta, pentru a face o reconversie profesionala sau pentru a-ti imbunatati cunostintele. De exemplu, daca ai experienta in contabilitate sau vanzari, profita de experienta ta si urmeaza un curs de business. Nu inseamna ca iti vei deschide a doua zi o afacere, insa vei sti cu siguranta mult mai multe decat cineva care chiar este la inceput de drum prin varsta si experienta sa.

De altfel, unul dintre cele mai bune principii de viata pe care le poti adopta este conceptul de invatare continuua. Atata timp cat ai o astfel de viziune asupra vietii ca intreg (personal si profesional), nu poti decat sa ai de castigat. Daca acum ceva vreme supraspecializarea era predominanta, astazi, abilitatea de a te adapta vremurilor si pietei muncii este un atu de necontestat.

In prezent, este din ce in ce mai simplu sa ai acces la lucruri care pareau dificil de atins mai altadata . Nu trebuie sa renunti la jobul tau pentru a urma un curs online care sa te poata ajuta sa treci la urmatorul nivel in cariera ta. Tot ce trebuie sa faci este sa indraznesti sa ai curaj si sa iti faci timp pentru tine si pentru pasiunile tale.

3.2. Succesul personal este un maraton

Daca vezi ideea de succes in viata ca o stare de spirit si un anumit tip de reusita, atunci te afli in fata unei calatorii de lunga durata. Nu este doar un efort dedicat si intens pentru a ajunge la linia de final, ci este mai degraba un maraton. Tocmai de aceea, este nevoie de un efort constant pentru a-ti construi cel mai bun context in care sa poti sa ridici bazele viitorului tau.

Un alt aspect important atunci cand vine vorba de succes este legat de viziunea ta asupra vietii. Investeste in dezvoltarea personala si cauta sa faci comparatii sanatoase intre reusitele tale si alte modele de succes. Pana la urma, felul in care iti cuantifici acest succes tine doar de tine. El poate consta in lucrurile pe care le detii, in banii din contul bancar sau in profitul afacerii tale. Pe de alta parte, poate fi regasit si in stilul tau de viata, in proiectele realizate sau chiar in vacantele pe care le organizezi.
Succesul-in-viata-articol-blog-8-Atelierele-ILBAH

Ceea ce reduce cu adevarat din presiunea unei vieti de succes este faptul ca nimic nu este definitiv. Sunt atat de multe exemple ale unor oameni care au reusit sa isi atinga telurile la diferite varste, incat ajungi sa intelegi ca singura persoana careia trebuie sa ii demonstrezi ceva esti chiar tu.

Desi intreg conceptul de succes poate parea coplesitor, important este sa intelegi ca atata timp cat ti-l definesti corespunzator si incepi sa il gandesti in perspectiva, vei minimiza presiunea care provine din ideea de succes pe care o are societatea. Oricare ar fi definitia ta pentru reusita, aceasta este, cu siguranta, valida. Secretul consta, mai degraba, in planul pe care il ai tu pentru a ajunge la acele realizari la care visezi, iar acesta poate fi pus la punct chiar mai simplu decat crezi.

Sursa foto: Shutterstock.com.