Vrei sa devii o persoana mai buna din toate punctele de vedere? Ai un job care nu te satisface sau iti doresti sa investesti in cunostintele tale generale? Dezvoltarea personala te ajuta sa evoluezi atat pe plan personal, cat si in cariera. Oamenii de succes investesc zi de zi in personalitatea lor si in dobandirea unor noi abilitati, iar daca iti doresti sa cresti, este momentul sa o faci si tu!

1. Dezvoltarea personala – definitie si beneficii

Termenul acesta a devenit foarte popular in ultimii ani, de cand oamenii au devenit constienti ca este important sa se ingrijeasca de educatia si dezvoltarea lor pe toata durata vietii, pentru a evolua si a tine pasul cu lumea in continua schimbare.

1.1 Ce este dezvoltarea personala?

Dezvoltarea personala este definita ca o tehnica folosita pentru imbunatatirea obiceiurilor, comportamentului, reactiilor, actiunilor sau competentelor unei persoane. Aceasta se poate face pe o multime de laturi, care pot sa depinda de viata sociala, a relatiilor interumane, a carierei si multe altele. Practic, ea dezvolta abilitatile unei persoane si potentialul ei, imbunatatind calitatea vietii, sansele de realizare a visurilor si a aspiratiilor. Dezvoltarea personala poate dura ani de zile, insa realitatea este ca un om evolueaza pe tot parcursul vietii. Prin deprinderea autodidacta a anumitor cunostinte din carti, filme si arta, poti ajunge la rezultate favorabile, dar de cele mai multe ori este nevoie de participarea la cursuri specializate pentru imbunatatirea skill-urilor tale.

Dezvoltarea personala este un proces continuu, care incepe inca din primii ani de viata si este influentata de parinti, profesori, grupuri de prieteni si mediul inconjurator. Exista cazuri in care cineva a trecut prin experiente dificile si acestea devin un factor declansator in dorinta de a creste pe plan personal si profesional. De asemenea, oamenii au acest impuls si in urma inspiratiei pe care le-a oferit-o o carte, un film sau un citat celebru. Importanta lecturii in dezvoltarea personala nu poate fi contesata. Toate aceste aspecte ii conduc pe cei dornici catre noi drumuri in viata, unde isi pot extinde cunostintele, imbunatatindu-si abilitatile si dezvoltand unele noi.

1.2 Beneficiile dezvoltarii personale

Cresterea personala are o multime de beneficii pentru mintea si sufletul unui om:

  • te invata cum sa iti controlezi furia
  • te ajuta sa devii mai productiv
  • iti imbunatateste stima de sine
  • devii o persoana mult mai responsabila
  • iti dezvolta noi abilitati
  • te invata lucruri noi
  • iti schimba mentalitatea si te face mai pozitiv
  • iti imbunatateste modul in care privesti viata
  • ii vei intelege mai bine pe ceilalti
  • te scapa de egoism

Pe langa acestea, dezvoltarea personala consta in vindecare emotionala si maturizare. Te ajuta sa fii inspirat, sa ai idei, sa te cunosti mai bine, sa iti cunosti potentialul, punctele tari, pe cele slabe, dar si talentele ascunse. Este modalitatea perfecta de a realiza tot ce nu credeai vreodata ca este posibil. Totusi, fara ambitie si implicare, nu exista reusita!

De asemenea, o persoana care are cunostinte din diferite domenii se poate reorienta imediat catre un nou loc de munca. Sau cine stie, descoperind un hobby, vei alege sa il transformi chiar in job-ul mult visat. De aceea este importanta dezvoltarea personala. Te ajuta sa devii o persoana mai buna, dar este si o cale de a avea o minte deschisa.

2. Dezvoltare personala – cum sa iti antrenezi mintea si sufletul

Exista o multime de carti, articole, cursuri si workshopuri de dezvoltare personala pe care le poti lua in considerare pentru inceperea calatoriei tale. Ele te pot ajuta in toate domeniile vietii, iti pot schimba modul in care privesti o cariera si atitudinea fata de munca. Astfel, vei beneficia de oportunitati de avansare sau de invatarea unei noi meserii. De asemenea, cresterea personala iti dezvolta emotionalul si mentalul, transformandu-te intr-o persoana mai pozitiva. Mai mult, ea te invata cum sa iti observi obiceiurile mai putin bune si greselile pe care le faci fara sa iti dai seama si cum sa le schimbi si sa le corectezi in timp.

Exista foarte multe tehnici prin care dezvoltarea personala poate sa te ajute, precum: imbogatirea creativitatii, meditatia, repetarea afirmatiilor pozitive, dar si sedintele de consiliere si coaching. Fiecare persoana raspunde la stimuli diferiti. Pentru unii, o carte citita poate avea un impact imens, iar pentru altii, este nevoie de un curs sau un workshop pentru a fi motivati.

Primul si cel mai important exercitiu de dezvoltare personala consta in autocunoastere. Daca iti iei timp sa intelegi cine esti, vei gasi solutii pentru a-ti imbunatatii calitatea vietii. De asemenea, incepe sa ii observi pe cei din jur. Cum se comporta? Ce fac bine si ce ar putea schimba la ei pentru a deveni mai buni? Prin aceasta tehnica, vei recunoaste trasaturile negative si pozitive ale caracterului uman si le vei compara cu comportamentul tau.

„Singurul lucru care se afla intre un om si ceea ce isi doreste de la viata este adesea doar vointa de a incerca si credinta de a crede ca este posibil.” – Richard M. DeVos

2.1 Exercitii de dezvoltare personala pentru viata de zi cu zi

Maturitatea, fericirea si succesul vin doar dupa ce iti dai seama ca este momentul sa cresti si sa te dezvolti. Pentru a putea face acest lucru, ai nevoie de o schimbare de mentalitate. Ce inseamna asta? Sa nu mai gandesti ca visurile tale sunt greu de indeplinit. O astfel de mentalitate nu poate decat sa te traga in jos si sa te blocheze la un nivel mediocru. Trebuie sa cauti dezvoltarea continua. Fii cat mai activ si mai pozitiv, practica lucruri noi ori de cate ori ai ocazia si dezvolta-ti noi abilitati, pentru ca toate acestea fac parte din procesul de crestere. Chiar daca in unele zile nu vei avea chef sa faci nimic pentru tine, nu te lasa demoralizat. Incurajeaza-te si vei reusi!

Una dintre cele mai bune activitati pe care le poti face este sa te pui singur in situatii limita, care sa te provoace si sa te ambitioneze sa reusesti. Acest lucru iti va oferi o incredere foarte mare in fortele proprii.

Dezvoltarea personala este un proces complicat si complex, ce nu poate fi atins peste noapte. Trebuie sa ai ambitie si sa iti reamintesti intotdeauna care este telul tau si unde vrei sa ajungi. Iata cei mai importanti pasi de care trebuie sa tii cont pentru a ramane pe un drum bun:

  • intelege care sunt punctele tale slabe
  • stabileste-ti telurile si obiectivele
  • creeaza un plan personal pentru a-ti atinge obiectivele, format din pasi mici
  • invata mereu lucruri noi

Incearca sa investesti in fiecare zi cel putin 15 minute in dezvoltarea ta personala. Invata ceva nou, citeste 20 de pagini dintr-o carte, mediteaza sau uita-te la un documentar. Fericirea ta, calitatea relatiilor cu ceilalti, succesul si, implicit, castigurile financiare depind de cat timp investesti in dezvoltarea ta personala!

Rolul regimului de odihna in dezvoltarea personala este, de asemenea, foarte important. Se recomanda crearea unui program de somn care sa includa cel putin 8 ore de odihna. Acestea vor preveni aparitia stresului, a depresiei si a oboselii, ajuta in mentinerea sanatatii emotionale, dandu-ti voie sa te ocupi de lucrurile care conteaza in evolutia ta.

2.2 Activitati de dezvoltare personala pentru cariera

Dezvoltarea personala la locul de munca este primul pas catre o cariera de succes, deoarece te ajuta sa intelegi cum iti poti atinge cel mai mare potential. Este important sa cauti oportunitati constant si sa iti extinzi zonele de cunoastere pentru a realiza cat mai multe lucruri. De aceea, un curs de antreprenoriat iti va fi intotdeauna de ajutor. Daca esti o fire activa si lucrezi ca manager sau conduci un business, va trebui sa te perfectionezi continuu.

Devenind o persoana mai responsabila si mai proactiva, iti vei transforma obiceiurile neproductive de la locul de munca intr-unele benefice si favorabile. Sunt foarte multi oameni care se tem sa vorbeasca in public sau sa sustina o prezentare in fata catorva colegi, iar dezvoltarea personala te va ajuta in acest sens. Comunicarea interpersonala si cum sa tii public speech-uri de succes, se pot invata doar prin exercitiu.

Incearca sa ai incredere in tine la locul de munca si nu ezita sa te ocupi de cele mai importante probleme, fara frica de esec, pentru ca daca ai cunostintele necesare si ambitie, vei vedea cum colegii, liderii si clientii te vor respecta si iti vor acorda mai multa incredere.

Chiar si in cazul persoanelor care nu au inca un loc de munca si isi doresc sa inceapa o mica afacere sau sa lucreze pe cont propriu este nevoie de pregatire. De exemplu, nu iti poti deschide un salon de cosmetica, daca nu ai cunostintele necesare atat pe partea de implementare, cat si pe cea de practica a machiajului, manichiurii etc. Daca iti place sa lucrezi in acest domeniu, nu ezita sa cauti cursuri de beauty si sa incepi sa iti pui afacerea pe picioare!

Totusi, daca te afli in acea perioada a vietii in care ai nevoie de o schimbare a peisajului in ceea ce priveste jobul, incepe prin a-ti gasi o pasiune pe care vrei sa o transformi intr-un loc de munca. Da! Este posibil! Chiar daca nu ai o facultate intr-un anumit domeniu, poti face cursuri specializate de pregatire, unde vei obtine o diploma acreditata national si international. De exemplu, daca esti pasionata de cooking, poti face un curs de bucatar, patiser sau cofetar, pentru a-ti deschide propria afacere, la care visai de mult! In cadrul workshopurilor, vei invata cele mai de invidiat skill-uri, pentru ca tu sa ai la final portile deschise catre o cariera de succes!

3. Autocunoasterea si dezvoltarea personala – cum sa devii cea mai buna versiune a ta

Pentru ca tu sa devii cea mai buna versiune a ta, trebuie sa treci printr-un proces destul de greu, sa fii dispus sa iesi din zona de confort si sa faci lucruri care ti se par incomode. Toate acestea sunt spre binele tau, pentru ca o gandire open-minded si dorinta de a te dezvolta si de a creste sunt extrem de importante.

Foarte multe persoane isi doresc sa evolueze, insa nu investesc timp si resurse in ei insisi, lucru cat se poate de gresit. Principiul de mai sus se poate aplica si pentru o planta. Daca nu o uzi constant, nu se dezvolta, ci din contra. Oamenii de succes investesc intotdeauna in abilitatile lor si in perfectionare. Acest lucru ii ajuta sa isi hraneasca intelectul cu informatii noi si lucruri pozitive, iar rezultatele nu intarzie sa apara. Dezvoltarea constanta are ca rezultat motivatie, inspiratie si energie.

Pentru a lucra cu tine si pentru a invata cat mai multe lucruri noi, trebuie sa apelezi la cursuri si workshopuri. De exemplu, daca esti pasionata de fotografie si vrei sa faci un pas catre aceasta lume artistica, vei avea nevoie de un curs de fotografie, pentru ca nu poti invata singura de pe internet ceea ce iti poate arata un profesionist in domeniu.

Este intotdeauna indicat sa cunosti si o alta meserie decat cea pe care o practici in prezent. De ce? Pentru ca este posibil ca la un moment dat in viata sa te saturi de locul de munca actual si sa vrei sa investesti in dezvoltarea unui business nou. Munca intr-o corporatie sau intr-un birou nu este pentru toata lumea. Insa, ce faci atunci cand vrei sa renunti, dar nu ai nici un plan de back-up?

De asemenea, chiar daca nu ai inca un job, dar iti doresti sa inveti despre un anumit domeniu de munca, poti face fara griji un curs de specializare, pentru a ajunge sa practici ce iti place. Indiferent ca vrei sa devii organizator de evenimente sau sa lucrezi in domeniul de beauty, pentru a avea o cariera de succes, trebuie sa investesti constant in tine si in abilitatile tale.

Asadar, daca te-ai decis sa pasesti in lumea dezvoltarii personale, esti cu un pas mai aproape de varf! Ia in considerare sfaturile de mai sus si nu mai sta pe ganduri. Investeste in tine si bucura-te de succes!

Sursa foto: Shutterstock.com