Un fenomen des intalnit in cadrul diverselor afaceri din Romania este lipsa acelor persoane cu abilitati de leadership. Liderii sunt importanti pentru succesul unei companii din mai multe puncte de vedere, de la indrumarea angajatilor pana la motivarea lor spre imbunatatirea performantei.

Daca iti doresti sa devii un lider, citeste acest articol pentru a afla care sunt caracteristicile necesare, greselile pe care trebuie sa le eviti si cursurile autorizate disponibile pentru a te ajuta in aceasta directie.

1. Ce este liderul? Principalele sale caracteristici

Un lider nu are neaparat o pozitie de conducere in cadrul unei companii. Asadar, nu trebuie sa fii manager pentru a fi considerat lider. Bineinteles, un manager care stie cum sa fie lider va avea mult mai mult succes. Liderul nu este numit in functie de catre superiori, ci el se individualizeaza la nivelul grupului prin calitatile sale.

Totusi, anumite calitati ale unui manager sunt aceleasi cu cele ale liderului. Spre exemplu, abilitatea de coordonare a unei echipe e o calitate esentiala pentru ambele „functii”. Principalele caracteristici ale unui lider de succes sunt urmatoarele:

  • Este dispus sa iasa din zona de confort
  • Nu se opreste niciodata din invatat
  • E un bun ascultator si comunica eficient cu ceilalti
  • Lucreaza mereu la perfectionarea abilitatilor sale
  • Nu ii este frica sa vorbeasca in public
  • Persoana carismatica
  • Ii motiveaza pe cei din colectivul sau
  • Nu e o persoana foarte timida
  • Este open-minded
  • Increzator în propriile forte
  • Este dispus sa ii ajute pe cei din jurul sau sa devina cea mai buna versiune a lor
  • Pune pret pe creativitate si inovare
  • E la curent cu tot ceea ce se intampla in jur
  • Feedback-ul este foarte important pentru el
  • Stie cum să ii inspire pe ceilalti
  • Nu ii e frica de a lua decizii grele, dupa ce a analizat indeaproape riscurile
  • Este o persoana proactiva

Aceasta lista nu este una exhaustiva, asadar, multe alte caracteristici pot fi adaugate, insa specificul lor difera in functie de domeniul de activitate. Un lider in domeniul programarii va avea abilitati diferite comparativ cu un lider din domeniul designului interior sau vestimentar. Ceea ce conteaza pentru tine e sa ai o baza de la care sa pornesti, iar bifarea elementelor de mai sus este un to-do list excelent.
Ce este un lider si cum poti deveni unul 1 Atelierele ILBAH

2. Ce inseamna cu adevarat sa fii lider – greseli pe care trebuie sa le eviti

Una dintre cele mai des intalnite greseli, comise de catre o persoana care isi doreste sa devina lider, este lipsa interesului pentru dezvoltarea personala si cea profesionala. Trebuie sa fii dispus sa inveti permanent, atat lucruri tehnice, cat si diverse lucruri practice care se aplica domeniului tau de activitate.

O alta greseala consta in a ignora unele persoane din grup. Asadar, atentia ta va trebui sa fie indreptata spre toti membrii colectivului. E nevoie ca fiecare sa isi cunoasca valoarea pe care o are la nivelul grupului pentru a fi implicat in activitatile de zi cu zi. De asemenea, e necesar ca fiecare dintre ei sa fie apreciat pentru munca depusa, acesta fiind un factor motivator.

Un lider ii influenteaza pe cei din jur prin puterea exemplului. Incearca sa nu pierzi din vedere faptul ca vei fi vazut drept un model de urmat. Daca tu vei munci pentru a-ti indeplini toate sarcinile si cei din colectiv vor face acest lucru. La fel, daca tu pui accentul pe dezvoltarea anumitor abilitati, si ceilalti isi vor dori sa isi perfectioneze abilitatile. In plus, valorile dupa care tu te ghidezi, vor deveni valorile grupului.

O alta greseala a persoanelor care isi doresc sa fie recunoscute drept lideri este impunerea propriilor idei. Un bun lider stie sa asculte ideile tuturor celor din echipa, iar cea mai buna idee va fi intotdeauna o combinatie a ideilor individuale. Dupa ce ideea a fost aleasa, liderul va delega diversele activitati care urmeaza a fi intreprinse, nu se va ocupa el de tot. Membrii colectivului trebuie sa vada ca liderul are incredere in capacitatile lor de munca.
Ce este un lider si cum poti deveni unul 2 Atelierele ILBAH

3. Cursuri care te vor ajuta sa fii un lider bun

Cursul de Antreprenoriat de la A la Z este potrivit, intrucat pe langa multe altele, te va invata cum sa iti dezvolti abilitatile de comunicare, cum sa vorbesti in public, notiuni de managementul timpului, gestionarea conflictelor, analiza riscurilor si strategii de negociere. Stapanirea acestor elemente iti va deschide drumul pentru a deveni un lider model.

Cursul de Relații Publice și Comunicare te va ajuta la stapanirea unor notiuni de comunicare, psihologie, planificare, marketing si analiza, fundamentale unui viitor lider. Vei fi nevoit sa cunosti modalitatile prin care iti poti „vinde” imaginea (sau brandul personal) celor din grup pentru ca ei sa vada in tine un adevarat lider. Cursul mai pune accentul si pe sustinerea unor discursuri, un alt element de baza pentru viitorul tau.
Ce este un lider si cum poti deveni unul 3 Atelierele ILBAH

Cursul de Formator (Trainer) te va ajuta sa devii o persoana responsabila in momentul in care lucrezi alaturi de un grup, dar si cum sa inspiri si sa transmiti cat mai bine cunostintele tale altora. Unul dintre principalele roluri ale unui lider este sa se asigure ca fiecare persoana din grup are oportunitatea de a deveni, la randul sau, un lider. Cursul pune accentul si pe dobandirea cunostintelor legate de comunicarea nonverbala, controlul emotiilor si strategiile de captare a atentiei interlocutorilor.

Diplomele pe care le vei obtine dupa urmarea cursurilor autorizate sunt recunoscute atat national, cat si international.

A fi lider nu este un proces care se incheie in momentul in care ai dobandit anumite calitati sau dupa ce ai incheiat un anumit curs. Asadar, e un proces care continua de-a lungul vietii. Daca visul tau este sa devii lider, aminteste-ti mereu acest lucru.

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com