Masajul este o metoda terapeutica extrem de renumita si de folosita la nivel global. Acesta aduce numeroase beneficii organismului, deoarece poate actiona atat la nivel muscular, cat si la nivel articular, circulator sau limfatic. Sunt o multitudine de procese fiziologice care pot fi reglate cu ajutorul masajului. De aceea, el este o combinatie perfecta intre stiinta si arta, aducand laolalta diferite metode si procedee specifice, care au ca scop echilibrarea corpului pe mai multe niveluri. In cazul in care vrei sa afli mai multe despre masaj, vrei sa devii terapeut, sau poate ca ai deja cateva cunostinte si vrei sa te perfectionezi, este necesar sa te documentezi cu atentie, pentru a vedea care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi si ce trebuie sa le stii pentru a te dezvolta in acest sens.

1. Tehnica de masaj – Istorie si caracteristici

O tehnica de masaj se defineste prin procedurile si miscarile care sunt efectuate de catre terapeut in momentul masajului. Exista multe tipuri de tehnici pe care le poti folosi, in functie de genul de masaj pe care vrei il faci. Numeroase culturi si zone geografice au adus contributii importante in acest domeniu, deoarece, in anumite colturi ale lumii, masajul este o traditie straveche, care s-a transmis din generatie in generatie, pana in zilele noastre.
Tehnici de masaj 2 Atelierele ILBAH

Inca din cele mai vechi timpuri, masajul a reprezentat un cumul de proceduri des folosite pentru tratarea diverselor probleme. Aceste tehnici aveau efecte concrete, iar beneficiile lor au fost indelung recunoscute si apreciate, timp de mii de ani. De exemplu, in China, Egipt sau India, aceasta activitate era utilizata deseori ca mijloc de tratament. Documentele istorice oficiale atesta faptul ca masajul era folosit in scopuri medicale – au fost gasite chiar si detalii tehnice si indicatii care dateaza inca din jurul anului 2700 i.Hr. In India erau efectuate framantari, neteziri, presiuni si o multime de alte miscari similare, iar grecii din Antichitate au folosit masajul ca metoda de pregatire fizica pentru sportivi si atleti. In scrierile lor, Hipocrat si Herolidos din Lentini au descris toate efectele, recomandarile si sfaturile necesare. Chiar in scrierile romanilor au fost descoperite sfaturi si manevre descrise in detaliu. Galenus a fost un medic roman care a clasificat frictiunile, presiunile, netezirile si celelalte tehnici in functie de intensitate si de durata. In Evul Mediu, influenta araba a avut un rol important in perpetuarea acestor invataturi, iar in secolul al XVI-lea, efectele benefice ale masajului sunt din nou formulate de care Hyeronimus Mercurialis din Venetia. Treptat, din ce in ce mai multe tari au creat metode noi si abordari stiintifice care au imbogatit si au perfectionat arta masajului.

Asadar, masajul are o istorie bogata, care a contat in evolutia sa ca tehnica de echilibrare a organismului. Printre cele mai populare pot fi gasite tehnici precum: tehnica Alexander, tehnica tesutului profund, Thai, Lomi Lomi, Shiatsu, dar si masaje de sine statatoare, precum masajul balinez, thailandez sau suedez. Astfel, in functie de scoala pe care a urmat-o si de invataturile pe care le practica, orice terapeut se poate axa pe o anumita tehnica de masaj, perfectionandu-se in sfera respectiva. Totusi, daca esti la inceput de drum si vrei sa afli mai multe despre ce inseamna sa faci masaj, este bine de stiut ca, indiferent de tipul de masaj aplicat, exista o serie de manevre de baza de la care se porneste.

2. Care este ordinea tehnicilor de masaj?

Exista numeroase proceduri de masaj pe care trebuie sa le stii daca te pasioneaza acest domeniu si vrei sa devii un terapeut bun. Bineinteles, totul depinde si de tipul de masaj pe care vrei sa-l abordezi, deoarece fiecare categorie se caracterizeaza prin anumite detalii si amanunte, care pot face diferenta de la o tehnica la alta. Insa, in cazul in care iti doresti mai intai sa te orientezi catre o perspectiva generala, care sa-ti ofere bazele necesare pentru a porni pe aceasta cale intr-un mod profesionist, este important sa ai in vedere o serie de tehnici, care se regasesc in toate masajele specifice, indiferent de cultura din care provin. Asadar, iata care sunt aceste metode de baza si care este ordinea lor obisnuita in procesul de masaj!

2.1. Efleurajul si frictiunea

Efleurajul se refera la operatiunile efectuate cu scopul de a declansa anumite procese in organism si la nivelul pielii. Cu ajutorul unor miscari energice, pielea se va curata si va deveni mai calda, in timp ce glandele sudoripare si sebacee isi regleaza functiile, iar circulatia sangelui si a limfei, precum si sistemul nervos central, se echilibreaza. Asadar, organismul se relaxeaza. De exemplu, cu ajutorul acestor miscari, activitatea sistemului circulator se intensifica, iar sangele si limfa se distribuite in mod optim in zonele necesare. Aceasta tehnica poate fi pusa in practica prin intermediul mainilor, folosind atat palmele, cat si suprafata dorsala, cu degetele departate sau apropiate, sau doar cu ajutorul degetelor, daca masezi zone reduse ca dimensiuni (cum este fata). Miscarile sunt specifice, dar lasa loc de putina creativitate si maleabilitate, pentru ca terapeutul sa se poata adapta la nevoile fiecarei persoane. De regula, se folosesc miscari de diferite feluri, precum cele transversale sau longitudinale, in linie dreapta sau curba, prin alunecare sau prin sacadare, in cerc sau elipsoidal, in functie de caracteristicile zonei masate. Trebuie sa tii cont de sensul circulatiei limfatice, care este tipica pentru toate regiunile corpului. In principiu, directia mainii trebuie sa fie conforma cu directia anatomica a vaselor limfatice, iar ritmul folosit trebuie sa fie calm si linistit, dar antrenant, pentru a stimula circulatia. De asemenea, presiunea utilizata trebuie sa creasca progresiv si apoi sa scada, pentru a se asigura un masaj optim.

Frictiunea se caracterizeaza prin faptul ca se actioneaza nu doar asupra pielii, ci si asupra tesuturilor profunde, prin miscari de apasare si deplasare. Pozitia mainilor este similara cu cea folosita in cazul efleurajului, insa diferenta consta in faptul ca directia mainii nu este generata de directia vaselor limfatice, iar miscarile pot fi si mai energice, mai ales in punctele dureroase. Aceasta tehnica este utila in mai multe situatii, atat pentru masajul de relaxare, cat si pentru traumatisme sportive sau articulare, ori dureri cauzate de nevrite, nevralgii sau alte tipuri de afectiuni preexistente.

2.2. Framantatul si tapotamentul

Framantatul are ca scop masarea masei musculare, pentru a se produce o mobilitate imbunatatita si pentru a contribui la fortificarea si regenerarea fibrelor musculare, dar si la eliminarea toxinelor. Aceasta metoda este utila si pentru marirea puterii de contractie a muschilor, a fiecarei zone masate. In principiu, terapeutul trebuie sa tina cont de specificitatile regiunii in care se desfasoara masajul, deoarece fiecare segment vine la pachet cu anumite particularitati anatomice si fiziologice, care necesita o anumita abordare.
Tehnici de masaj 3 Atelierele ILBAH

De exemplu, pentru masajul spatelui, al toracelui, al coapselor sau al bratelor, se recomanda ca tesutul sa fie strans intre podul palmei si degete, avansandu-se in mod treptat, fara a se pierde aceasta cuta. Ritmul trebuie sa fie lent, iar tehnica nu trebuie sa fie brusca. De regula, terapeutul trebuie sa maseze fibrele musculare incepand din locul in care muschiul trece in tendon, deoarece in aceasta zona se acumuleaza efectele stresului, ale oboselii sau ale eventualelor infectii din organism.

Tapotamentul actioneaza asupra tesuturilor superficiale si profunde, dar si asupra terminatiilor nervoase. Aceasta tehnica se caracterizeaza prin efectuarea unor lovituri scurte si ritmice, executate cu ajutorul palmelor sau degetelor ori, in functie de procedura folosita, pot fi facute si cu ajutorul antebratului sau al mainilor facute caus. Cand aplici aceasta metoda trebuie sa acorzi o atentie deosebita particularitatilor pe care le are fiecare zona masata. In anumtie locuri, lovitura trebuie sa fie mai usoara decat in altele si se pot folosi diferite tipuri de lovire (tocare, percutie, batatorire, etc.). Aceasta procedura ajuta la diminuarea durerilor musculare si la circulatia sangelui in respectivele regiuni, avand un efect vasodilatator la nivelul tesutului conjunctiv si al pielii.

2.3. Vibratiile si scuturatul

Vibratiile sunt miscari ritmice care pot fi aplicate cu grade diferite de presiune in diverse zone ale corpului. Acestea au rolul de a imbunatati functionarea glandelor si a organelor, avand in acelasi timp un efect relaxant si antiinflamator. Scuturatul este o tehnica care se aplica la nivelul membrelor superioare si inferioare si care presupune miscari mai ample, ce se executa prin scuturare de sus in jos sau dintr-o parte in alta, combinata cu usoare tractiuni ale membrului respectiv.

2.4. Tractiuni si tensiuni

Tractiunile sunt folosite in asociere cu scuturarile, iar tensiunile se bazeaza pe cresterea sau scaderea presiunii cu ajutorul unor tehnici de mobilizare. Ambele procedee au efect pozitiv asupra circulatiei locale, a structurilor articulare si periarticulare, si a functiilor acestora.

Prin urmare, aceste tehnici si metode sunt utilizate in diferite tipuri de masaj: de relaxare, cervical, anticelulitic, facial, capilar, terapeutic, in masajul clasic al spatelui, capului sau al talpilor si palmelor (reflexoterapie), la picioare sau in alte zone specifice. Acestea pot fi utile daca ai dureri de spate, postura defectuoasa, dureri musculare sau alte afectiuni similare, dar este bine sa stii ca masajul este recomandat intotdeauna, chiar si atunci cand corpul nu iti da semnale negative. Asadar, beneficiile masajului sunt multiple si este important sa incluzi aceasta activitate in rutina ta, pentru a te putea bucura de toate avantajele pe care ti le ofera.

Bineinteles, daca ai descoperit deja care sunt motivele pentru care merita ca masajul sa fie introdus in ritualul tau de ingrijire, cu siguranta iti doresti sa dai mai departe aceasta descoperire si sa ii ajuti si pe altii sa ajunga la aceeasi concluzie. Daca vrei sa afli tainele masajului si sa devii un terapeut priceput, trebuie sa ai un cadru in care sa poti invata metodele specifice masajului si apoi sa le pui in aplicare.

3. Cum poti afla mai multe despre tehnica masajului?

Desi te poti documenta pe cont propriu intr-o anumita masura, daca vrei sa afli cu adevarat cat mai multe informatii despre tehnica masajului, este important sa inveti aceste lucruri de la profesionisti. Nu te multumi doar cu obtinerea unor informatii generale, ci descopera tot ceea ce trebuie sa stii, analizand fiecare element dintr-o perspectiva personala si oficiala. Pentru a te specializa in acest domeniu, poti face un curs de masaj, in cadrul caruia sa poti deprinde toate abilitatile de care ai nevoie pentru a profesa in aceasta bransa. Participand la modulele organizate, vei dobandi cunostinte solide, care te vor ajuta pe tot parcursul evolutiei tale profesionale.

Chiar daca pare un pas mare, vei vedea ca nu este asa! Aceasta initiativa reprezinta doar o materializare a pasiunii pe care o ai pentru masaj si o oportunitate de a duce aceasta pasiune la un nou nivel, la care sa poti excela! Talentul se cizeleaza prin multa munca, iar cu formarea potrivita, oricine poate sa ajunga un bun profesionist. Asadar, nu trebuie sa te multumesti cu putin, ci trebuie sa actionezi in sensul dorintelor tale. Cerceteaza cu atentie detaliile cursului referitoare la program, metodologie, desfasurare si acreditare, pentru a vedea care sunt beneficiile pe care le vei castiga de pe urma unei astfel de instruiri. Insa, cel mai important este ca nu doar vei capata doar o diploma autorizata, care iti va permite sa profesezi in acest domeniu, ci te poti si intalni cu cei mai buni specialisti, de la care vei avea o multime de lucruri de invatat.

In concluzie, masajul este o activitate placuta, pe care din ce in ce mai multe persoane o introduc in rutina lor regulata. Insa, daca pentru tine masajul nu este doar o notiune abstracta sau un moment de relaxare la care recurgi din cand in cand, iti poti dezvolta aceasta pasiune daca ai resursele potrivite! Apeleaza, asadar, la un curs de specialitate, care iti poate dezvalui toate secretele si tainele de care ai nevoie pentru a te perfectiona cu adevarat!
Tehnici de masaj 4 Atelierele ILBAH

Sursa foto: pixabay.com, shutterstock.com