Anul nou i-a intampinat cu multa creativitate si cadre impresionante pe cursantii nostri de la cursul de Fotografie din Cluj! Indrumati de trainerul Ionut Anisca si folosindu-se de un echipament de baza si o cutie mica de artificii, cursantii au invatat o tehnica noua pentru fotografia de produs: suprapunerea de imagini.

Totul a pornit de la o sticla de Prosecco asezata in fata unui fundal negru, sticla fiind asezata pe o suprafata oglindita, obtinandu-se astfel efectul de obiect rasturnat.

Pentru iluminarea sticlei s-au folosit blenda si blitul speedlight. Fiind vorba de o sticla neagra pe un fundal negru, este nevoie de lumina pentru separarea subiectului de fundal.

Stacking in fotografie si rezultatele extraordinare Atelierele ILBAH

Apoi, aparatul foto a fost fixat pe un trepied. Acest lucru a fost necesar deoarece tehnica folosita implica suprapunerea mai multor imagini, iar pentru rezultate perfecte in post-procesare, este nevoie ca toate fotografiile sa fie realizate exact din acelasi punct. O miscare milimetrica poate strica suprapunerea, poate da impresia unui obiect „miscat” sau defocusat.

De asemenea, urmand ca imaginile sa fie suprapuse, se cere ca setarile aparatului sa ramana tot timpul aceleasi. Timpul de expunere, deschiderea diafragmei, ISO-ul au fost constante pe tot parcursul photoshoot-ului.

Realizarea fotografiilor nu a fost cel mai greu lucru din acest proces. Totusi, faza de testare a generat 100 de cadre: variatii de expunere, de incadrare, de lumini, pana a fost gasit cadrul si setarile perfecte.

In artele vizuale, suprapunerea presupune plasarea unei imagini peste o alta imagine deja existenta, de obicei pentru a adauga un efect deosebit imaginii finale, dar si pentru a ascunde ceva.

Pe vremea fotografiei pe film, se realizau duble expuneri: faceai primul cadru, apoi nu trageai filmul si mai faceai o fotografie. Astfel, cele doua imagini erau expuse pe acelasi spatiu al filmului, si developate impreuna. Pornind de la aceasta tehnica, fotografia moderna a evoluat in mai multe directii.

Bracketing-ul este tehnica prin care fotografiezi acelasi cadru cu expuneri diferite, combinandu-le apoi pentru a creea un cadru expus perfect. De exemplu, aceasta tehnica se foloseste des in fotografia imobiliara, pentru a avea aceeasi cantitate de lumina in cadru si in dreptul ferestrei, si in dreptul coltului cel mai intunecat al camerei.

Focus stacking-ul este fotografierea aceluiasi cadru, cu focusul plasat in diferite parti ale acestuia. Se foloseste des in fotografia macro, pentru crearea unei imagini finale cu un focus care pare infinit. De exemplu, in momentul in care fotografiezi un animal foarte mic, mai intai focusezi pe ochii, apoi pe corp si pe picioare, iar in final combini imaginile.

In cazul nostru, imaginile au fost combinate folosind focus stacking pentru sticla, si stacking pentru capturarea a cator mai multe artificii in fotografia finala, deoarece ar fi fost imposibil sa se captureze un numar atat de mare de scantei intr-un singur cadru.

In final, au fost folosite 5 fotografii suprapuse pentru sticla si 20 pentru fundalul de artificii. Apoi, cu ajutorul unui program de editare foto si a 3 ore de munca, fotografia finala a prins viata.

Pentru cursantii nostri a fost un exercitiu bun nu doar pentru fotografia de produs, dar si pentru editarea foto. Ei au invatat ca este nevoie de rabdare intr-un astfel de proiect, si de mult trial and error, dar si ca rezultatul final poate fi intr-adevar extraordinar, iar orele petrecute in studio si in fata calculatorului merita.

Felicitari cursantilor nostri pentru rezultatul exceptional al acestui experiment, si multumim trainerului Ionut Anisca pentru cunostiintele pe care le impartaseste, de fiecare data, cu fotografii in devenire!

Stacking in fotografie si rezultatele extraordinare Atelierele ILBAH

Cursul de Fotografie de la Atelierele ILBAH este primul pas pe care trebuie sa il faci in acest domeniu frumos si creativ. In prima parte a cursului vei invata toate aspectele tehnice si vei descoperi secretele artei fotografice, iar apoi, prin practica, vei invata cum sa aplici aceste aspecte in orice fel de fotografii vei realiza. Participand la cursul nostru vei descoperi care tip de fotografie ti se potriveste cel mai bine. Fie ca vorbim despre fotografia de produs, natura, de studio, evenimente corporate sau familiale, concerte sau portrete fashion, vei invata cum lucrezi in acest domeniu ca un adevarat profesionist!