Va prezentam in randurile ce urmeaza un articol scris de trainer-ul cursului de Design Interior din cadrul Atelierele ILBAH, arh. Miruna Ardelean. Articolul reprezinta o perspectiva personala asupra evenimentului ce a avut loc zilele acestea la Milano!

„Credeam ca anul acesta voi fi mult mai prevazatoare in ceea ce priveste pregatirile de targ. Dar ca de obicei, cu o seara inainte de plecare, m-am uitat pe bilet sa vad la ce ora trebuie sa fiu in aeroport. Am facut cu „groaza si cu atentie” valiza ca sa-mi iau lucruri extrem de comode si sa nu cumva sa-mi uit sneakersii. Dupa un zbor direct spre fericirea mea, am intrat pe poarta targului, inarmata cu multa voie buna, stiind ca ma asteapta o saptamana cu 10 km de strabatut pe zi si cu multa informatie pe metru patrat. In fiecare an te copleseste prin prezenta o aglomerare de oameni , o viermuiala incredibila, parca nimeni nu vrea sa piarda nimic. Expozantii se remarca care mai de care cu un design nemaintalnit al standului de expunere, in tendinte, atat coloristic cat si al materialelor folosite. Nu mai spun de colectiile de mobilier care in fiecare an devin din ce in ce mai indraznete, se reduc la formele pure ale designului simbol.

O constructie speciala din metal si sticla este cea a pavilionului expozitional , proiectat de arhitectul Massimiliano Fuksas dupa toate criteriile celei mai avansate tehnologii. Volumul se  integreaza astfel spatiului arhitectural- pavilionul expozitional- in natura, prin formele organice, prin apa si spatiul verde folosit.

Cu ocazia Salonului de mobila 2014, manifestatie care de multi ani de zile transforma orasul Milano intr-un adevarat spectacol,  actorii din rolurile princilpale sunt nimeni altii decat cei mai mari designeri internationali ai momentului. Astfel targul marcheaza inceputul primaverii in lumea design-ului interior, gazduind numerosi artisti alaturi de creatiile lor inovatoare. Intalnirea bienala cu  EuroCucina a fost mai mult decat placuta prin solutiile tehnologice si materialele speciale prezente anul acesta, cum ar fi fenix de la Doimo Cucine.

Am descoperit materiale noi, ce inlocuiesc suprafetele luciose ale anului trecut cu care ne-am obisnuit. Acum putem spune ca se poarta orice, insa acest orice trebuie neaparat pus bine in context ca in final sa cream un loc in care sa ne regasim, sa traim, sa ne simtim bine. Tendinta generala in forma si finisaje ne povestea despre reinterpretarea designului nordic prin toate elementele lui. Un stand deosebit, este spatiul pavilionului Edra unde confortul si libertatea de a trai erau cuvintele de ordine. Canapeaua modulara „Rolls Royce dei divani” cum o numeste Francesco Binfare‘, dintr-o piele tratata natural cu un aspect vintage nu face decat sa te invite la relaxare.

Traim intr-o lume cu o mie de posibilitati, nascute din miile de idei ce le gaseai in fiecare dintre pavilioanele targului. Am observat la sectiunea dedicata zonei de zi si al locului de luat masa,ca materialele brute -nefinistate, de exemplu cimentul,lemnul lasat „crud” este pus in opera alaturi de materiale pretioase. Sticla, materialele compozite sau policarbonate translucide lucrate manual care revine in forta si sfideaza barierele staticii, cum vedem prin designul lui Japoco Foggini pentru Edra, sau culorile lemnului natural ce au castigat teren in fata mdf-ului lacuit.  Sa nu uitam de Karim Rashid cu piesele prezentate anul acesta, ce surpindeau esenta si forma pura, sculpturala din polymer foam in multe culori vibrante –Boing Chair pt Gufram.

In fiecare seara cand portile targului se inchideau , in centrul orasului era sarbatoare. In fiecare an odata cu targul de mobilier sau cu festivalul modei, tot ORASUL e in sarbatoare. Este “Milano Design Week” !O atmosfera incredibila, menita poate sa te scoata din normalitatea unei zi ca oricare alta, cu ritmul alert si stresul cotidian in care din pacate ne incapatanam sa functionam. Muzica jazz, pahare de sampanie, lumea cosmopolita a orasului imbracata in straie de sarbatoare, japonezi, francezi, englezi, americani, romani si multe alte natiuni eram cu totii o familie care vorbeam acceasi limba, aceea a designului de calitate.  Toate aceste lucruri vorbesc despre : ambianta si starea de spirit. Pot fi descoperite la fiecare pas, prin zonele vechi, in curti interioare pe care nici nu le ghicesti de pe strada, „vedete ale designului” care fie expun intr-o o casa veche amenajata doar pe perioada targului de mobilier, fie si-au pregatit showroom-ul permanent, special pentru eveniment.  Zona  Tortona este renumita pentru spectacolele “fuori salone” si a nonconformismului ideilor expuse. Aici proaspetii designeri, neafirmati inca isi fac loc printre numele deja consacrate. In interiorul targului, este o zona special dedicata lor Salone Satelite, care nu face altceva decat sa ajute promovarea tinerilor, sa-i faca cunoscuti, sa poata sa-si prezinte personal obiectul prezentat si de ce nu, sa incheie colaborari cu cei mai mari producatori de mobilier de lux ai momentului.”

Cu drag,
arh. Miruna Ardelean

Va invitam la urmatoarele cursuri de Design Interior organizate de Atelierele ILBAH, incepand cu luna Mai!

 

Mai multe poze de la Milano puteti vedea pe Facebook la urmatoul link: Click pe LINK