Reflexoterapia nu este foarte cunoscută în România, deși beneficiile sale sunt nenumărate, iar starea de sănătate a populației ar avea nevoie de așa-zisa „terapie minune”.

Dacă nu ai mai auzit până acum despre reflexoterapie, nu trebuie să-ți faci griji. Probabil ai avut întotdeauna o stare de sănătate bună care nu te-a împins de la spate să cauți fel și fel de soluții pentru a remedia probleme.

De altfel, dacă te pasionează reflexoterapia, cu siguranță vei afla lucruri noi și detalii importante în rândurile care urmează.

Trebuie să pornim discuția de la a face o departajare clară între reflexoterapie și simplul masaj. Aparent, cele două se pot confunda, fiind vorba, practic, tot despre o formă de masaj și în cazul reflexoterapiei, doar că aceasta din urmă este, în fapt, un mijloc non-invaziv de remediere a unor boli sau afecțiuni medicale mai puțin grave.

În timp ce masajul obișnuit este realizat pentru relaxare, beneficiile reflexoterapiei merg dincolo de o îmbunătățire a stării de spirit și ajung să fie comparate cu efectele medicamentației. Masajul tălpilor nu poate fi, însă, realizat de oricine, pentru că e nevoie de o calificare specială și de cunoștințe temeinice de anatomie pentru ca această terapie să-și facă simțită efectele asupra beneficiarului. Prin urmare, vom vedea cât de importantă este calificarea pentru un specialist în reflexoterapie și de ce e esențial ca aceasta să fie una de înaltă calitate.

1. Reflexoterapie – ce este și ce presupune acest tip de masaj?

Concret, trebuie să știi că reflexoterapia se bazează pe masajul reflexogen. Acesta este realizat de un expert calificat în domeniu, ce aplică presiuni, rotații, fricțiuni și mișcări energice cu degetele și nodozitățile mâinii, fix pe punctele reflexe ale picioarelor beneficiarului terapiei. Important de menționat este că fiecare mișcare face parte dintr-o schemă bine pusă la punct și bine gândită, testată anterior pe nenumărați pacienți, ale cărei rezultate sunt vizibile doar dacă se respectă, pas cu pas, totul ca la carte.

Reflexoterapia piciorului poate fi o experiență plăcută pentru simțuri, dacă terapeutul pune preț pe atmosfera pe care o conferă pacientului și dacă are suficient de multă îndemânare și pricepere în a îmbina tehnicile de tratament cu mișcările ce îi pot da o senzație plăcută beneficiarului.

În gândirea colectivă este cumva întipărită ideea că masajul reflexoterapeutic este dureros și pacienții îndură un adevărat calvar la ședințele respective. Este un mit, spun specialiștii care afirmă că senzațiile de durere nu reprezintă o normă, deși vorbim, totuși, despre un tip de masaj care, prin definiție, presupune puțin mai multă forță decât cel de relaxare, de exemplu. Însă de aici până la a reprezenta un motiv de traumă este cale lungă.

Iată, deci, un element extrem de important care depinde de experiența, practica, dibăcia și profesionalismul terapeutului.

Reflexioterapie Atelierele ILBAH

2. Beneficiile reflexoterapiei și efectele reflexoterapiei

Beneficiile acestei proceduri sunt nenumărate. Unii terapeuți compară reflexoterapia cu tratamentele medicamentoase sau cu internările în clinicile de recuperare.

Trebuie să știi că acest tip de masaj are ca principale efecte pozitive:

– îmbunătățirea sistemului circulator;

– susținerea sistemului imunitar al organismului;

– restabilește echilibrul energetic al corpului, iar unii specialiști vorbesc despre redescoperirea echilibrului între yin și yang;

– ajută organismul să se vindece singur, crescându-i vigoarea și forța;

– ajută la procesul de întinerire;

– stimulează eliminarea toxinelor din organism.

Important de menționat este și faptul că reflexoterapia la nivelul piciorului este un remediu excelent pentru ameliorarea posibilelor tulburări urinare.

Prin urmare, în cazul în care simți că ai nevoie să-ți refaci puterile fizice și îți dorești să dai un nou suflu de forță sistemului tău imunitar, cel care te apără de boli, infecții și orice agenți patogeni, masajul acesta ți-ar putea fi un aliat de foarte mare folos.

Dacă până acum am vorbit despre beneficiile mai ușoare ale acestei terapii aparte, trebuie să știi că ele merg dincolo de aceste efecte aparent minore pentru starea noastră de sănătate și tonusul fizic. Reflexoterapia e deosebit de utilă pentru ameliorarea unor boli cronice sau acute.

Ea poate combate afecțiuni precum: durerile de cap, migrena, insomnia, nervozitatea, depresia, stresul, atacurile de panică, perturbări funcționale ale organelor interne (rinichi, ficat, plămâni, pancreas etc.), tulburări endocrine (hiper și hipotiroidie, paratiroida, afectarea suprarenală, reglarea ciclului menstrual, tulburări de menopauză.

Nu trebuie scăpat din vedere nici faptul că această terapie are beneficii și pentru copii. Ea poate combate deficiențele de creștere la cei mici.

Este, de asemenea, foarte benefică împotriva osteoporozei, disfuncțiilor sexuale, sindromului premenstrual) și are și efecte asupra afecțiunilor metabolice, precum obezitatea sau diabetul.

Puțini oameni știu, de altfel, că reflexoterapia poate reprezenta remediul împotriva reumatismului.

Sindromul mâinilor și picioarelor reci, afecţiunile ORL, astmul, sinuzita, afectiunile digestive își pot regăsi și ele leacul tot prin această metodă inedită de masaj.

Reflexoterapia este un mijloc ideal de a redobândi frumusețea fizică pierdută de-a lungul anilor și acumulării de kilograme în plus.

Cel mai adesea, când femeile vorbesc despre celulită (aspectul de coajă de portocală al pielii), cred că singurele remedii sunt fie curele drastice de slăbire, fie intervențiile costisitoare în cabinetele medicilor esteticieni.

Foarte puține femei știu faptul că soluția problemelor lor ar putea fi mult mai simplă, mai la îndemână și mai ușor de suportat din punct de vedere financiar. Aceasta constă în masajul de tip reflexoterapeutic, ale cărei beneficii sunt foarte bine cunoscute pentru îmbunătățirea aspectului fizic.

Adesea, celulita apare pe fondul unui stil de viață sedentar, al unei alimentații neechilibrate, al lipsei apei din organism sau a nașterii. Totodată, poate avea drept cauze și o moștenire genetică. Însă indiferent care ar fi motivele care au determinat sau favorizat apariția celulitei, remediul poate consta în această reflexoterapie.

Cel puțin notabil este și faptul că reflexoterapia poate combate boala secolului – depresia.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 5% din populația țării noastre suferă de o anumită formă de tulburare depresivă. Cifrele sunt cel puțin la fel de alarmante și la nivel mondial. Pe întreaga planetă, depresia afectează peste 300 de milioane de oameni, susțin oamenii de știință.

Depresia este recunoscută printre medici și ca fiind „boala secolului”, din cauza faptului că este atât de răspândită, dar și pentru că se estimează că acest fenomen va lua amploare pe măsură ce timpul va trece, iar oamenii se vor scufunda în obiceiuri sociale nesănătoase pentru bunăstarea lor psihică.

În acest context, terapiile împotriva acestei afecțiuni capătă o importanță deosebită. Reflexoterapia are capacitatea de a lupta eficient împotriva efectelor pe care oamenii le resimt atunci când suferă de o anumită tulburare depresivă.

De exemplu, acest tip de terapie ameliorează insomniile și ajută oamenii să beneficieze de un somn de calitate, odihnitor, pe parcursul întregii nopți.

Reflexoterapia este foarte bine cunoscută și pentru capacitatea sa de a combate eficient stresul – o altă afecțiune pe cât de populară, pe atât de distructivă pentru omul modern al zilelor noastre.

Se pare că practicarea cu regularitate a ședințelor de reflexoterapie, efectuate de specialiști în domeniu, contribuie în mod direct la dobândirea unei stări emoționale și psihologice mult mai bune.

3. Reflexoterapie talpă – care sunt punctele reflexogene?

Acest masaj este o artă și specialiștii trebuie să dea dovadă de multă măiestrie pentru ca beneficiarul să culeagă din plin nenumăratele sale efecte pozitive asupra organismului.

De exemplu, un terapeut desăvârșit știe cu precizie faptul că în tălpile noastre este proiectat întregul nostru organism. Practic, în fiecare talpă există puncte care au legătură directă cu un anumit organ intern.

Tălpile noastre au numeroși receptori nervoși, a căror concentrare în niște locuri determinate formează așa-numitele puncte active din punct de vedere biologic, care în practica medicinală sunt cunoscute că niște puncte reflectoare (au o legătură directă cu unele organe și părți ale corpului).

Medicina tradițională pune mare preț pe importanța tălpilor în terapie, iar efectele sale încep să fie din ce în ce mai apreciate și recunoscute, într-o lume care e tot mai interesată de remedii naturiste și cu o cât mai puțină intervenție medicamentoasă sau chirurgicală.

4. Cine poate face masajul reflexoterapeutic și cum poți învăța și tu?

E nevoie de maseuri specializati și bine formați în școli de profil pentru a dezvolta o carieră în acest domeniu și pentru a oferi pacienților toate beneficiile unei astfel de terapii.

Dacă te interesează aprofundarea unui astfel de domeniu, trebuie să știi că poți lua parte la cursuri de specializare, unde cei mai buni experți îți vor fi mentori în descoperirea acestei arte. De exemplu, cursurile organizate de Atelierele ILBAH îți pun la dispoziție oportunități de dezvoltare în această direcție.

Diplomele dobândite aici sunt recunoscute atât pe plan național, cât și internațional, motiv pentru care ai toate șansele să-ți construiești o astfel de carieră fără frontiere.

5. Exista contraindicații în reflexoterapie?

Contraindicațiile reflexoterapiei nu sunt multe, însă există o serie de elemente pentru care specialiștii nu mai recomandă efectuarea acestei proceduri.

Printre cele mai populare contraindicații se numără:

– anumite boli infecțioase ale pielii;

– evitarea zonei genitale în cazul femeilor însărcinate;

– boala Sudeck.

Important de menționat este că această procedură inedită de tratament nu este indicată nici persoanelor care suferă de tromboze. Explicația este simplă: din cauza presiunii și mișcărilor exercitate în zona picioarelor, există riscul ca un cheag de sânge să se pună în mișcare și să ajungă la organe vitale. În unele cazuri, acest lucru poate duce chiar și la deces.

6. Tipuri de reflexoterapie modernă

De-a lungul anilor, specialiștii s-au dezvoltat în tehnică și cunoștințe, dezvoltând foarte mult domeniul masajului terapeutic de acest tip. Astfel, în prezent există:

– reflexoterapia la nivelul piciorului;

– reflexoterapia la nivelul mâinilor. Presopunctura, combinată cu presiuni de o anumită intensitate, este esențială pentru a ameliora cu ușurință simptomele oricărei boli. Este indicat să se știe în prealabil punctele pentru a stimula anumite puncte. În plus, întotdeauna trebuie apelat la ajutorul unui profesionist;

– reflexoterapia la nivelul scalpului;

– reflexoterapia facială (zone microreflexe pentru anumite glande) etc.

În concluzie, reflexoterapia este metoda prin care putem combate numeroase afecțiuni și boli cronice sau acute, dar și care ne poate ajuta să prevenim o deteriorare a stării noastre de sănătate. Datorită contraindicațiilor relativ reduse, cei mai mulți dintre oameni se pot bucura de beneficiile inedite ale acestei terapii, care vine la pachet și cu efecte de natură estetică, menite să ne aducă vigoarea și armonia corpului și din punct de vedere vizual, nu numai medical.

Sursă foto: Pexels.com