De mic copil ti se adreseaza una dintre cele mai populare intrebari: „Tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”. La inceput, raspunzi parca dintr-o suflare, fara nicio urma de incertitudine si visezi sa fii doctor, pompier, profesor, politist, actor, cantaret sau chiar viitorul presedinte. Insa, odata cu trecerea anilor, iti dai seama ca nu mai esti la fel de sigur de visul tau, ca preferintele tale s-au schimbat si ca, de cele mai multe ori, ai fost impins de catre societate catre o anumita meserie, pentru ca se presupune ca din aceea vei castiga cel mai bine si vei fi respectat de cei din jurul tau. Astfel, poti ajunge sa nu mai fi multumit de domeniul in care activezi, sa nu iti mai aduca nici satisfactie profesionala, dar nici personala, sau sa iti doresti niste castiguri financiare mai mari. In aceste momente de impas, in care iti doresti sa incerci ceva nou si sa trasezi o noua traiectorie a vietii tale, reconversia profesionala este acel lucru care iti sare in ajutor!

1. Reconversie profesionala – ce reprezinta si care este momentul oportun pentru reconversia profesionala?

Piata muncii este un mediu extrem de dinamic, care sufera modificari constante si este marcat de incertitudine. Apar noi meserii, iar altele mai vechi tind sa dispara sau sa fie inlocuite de tehnologia care evolueaza rapid. Joburile care odata erau realizate de catre om au ramas in mana robotilor automatizati si a sistemelor ce folosesc inteligenta artificiala. De asemenea, de-a lungul anilor, oamenii isi descopera noi pasiuni si talente, renunta la cele vechi, vor sa iasa din rutina si monotonie sau sa aiba parte de castiguri financiare mai mari, care sa le sustina stilul de viata.
Reconversie profesionala 2 Atelierele ILBAH

Astfel, apare in ecuatie reconversia profesionala, care cel mai bine poate fi definita de cuvantul „schimbare”, o schimbare a domeniului de activitate al unei persoane, decizie care poate fi bazata pe mai multi factori de influenta. Daca nu mai exista interes pentru meseria pe care o practici, ti-ai pierdut locul de munca, nu esti multumit de castigurile tale salariale, iti doresti sa incerci ceva nou sau vrei sa mergi pe drumul pe care ti l-ai dorit dintotdeauna, dar nu ai fost incurajat de cei din jurul tau, momentul oportun pentru reconversia profesionala este acela stabilit doar de catre tine! Tu vei sti intotdeauna cand este cazul sa optezi pentru o reprofilare profesionala, asa ca asculta-ti instinctul si fa acel pas care iti va schimba viitorul! Ce ai de pierdut?

2. Importanta reconversiei profesionale pentru o satisfactie mai mare in viata – Avantajele reconversiei profesionale

O mare parte a vietii tale o petreci muncind, astfel ca este absolut esential sa gasesti un job care sa iti placa si pe care sa il practici din placere, nu din obligatie. Insa, din pacate pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu este valabil. Multe persoane renunta la visurile lor din cauza criticilor si asteptarilor pe care cei din jur le au de la ei, ramanand astfel sa se complaca intr-o situatie nedorita, dar necesara, pentru a se putea intretine. Altora le este frica sa apeleze la o reconversie profesionala, deoarece nu vor sa iasa din zona de confort sau le este frica ca nu vor reusi intr-un nou domeniu, neaccesat pana atunci. Ce este important de tinut minte, este ca atunci cand nu mai esti multumit de conditiile locului tau de munca, indiferent de motive, trebuie sa iti asculti instinctul, sa te informezi temeinic inainte si sa indraznesti sa ai curajul necesar sa faci ceea ce iti spune inima!

2.1 Avantajele reconversiei profesionale

Avantajele reconversiei profesionale sunt numeroase si diferite pentru fiecare om in parte. Iata cateva dintre acestea:

  • Devii o persoana mai curajoasa

Schimbarea domeniul in care activezi si lipsa sigurantei zilei de maine poate reprezenta un gand infricosator, care te poate face sa renunti la aceasta idee, desi este probabil un lucru pe care ti-l doresti de mult timp. Odata ce te vei informa corespunzator si vei lua o decizie asumata, iti vei da seama ca ai prins doza de curaj necesara pentru a-ti face viata asa cum ti-o imaginezi tu. Nimic nu este imposibil!

  • Poti beneficia de castiguri materiale mai mari

De multe ori, anumite profesii ajung sa nu mai fie la fel de cautate sau chiar sa dispara, astfel incat veniturile tale au de suferit. Cu un simplu click pe internet, vei putea gasi acele domenii si meserii care se potrivesc cu personalitatea ta si care, in acelasi timp, iti pot asigura castiguri materiale mai mari, pentru un grad de satisfactie mai ridicat al vietii tale.

  • Inveti sa te adaptezi

Cu siguranta, nu este usor sa practici o meserie pentru 10 ani, iar apoi sa te avanti in una pentru care nu ai experienta. Insa, acest lucru te va invata sa te adaptezi mult mai usor diferitelor situatii imprevizibile, atat din viata profesionala, cat si personala si sa ramai intotdeauna flexibil si open-minded.

  • Preiei controlul viitorului tau si devii independent

Foarte multi oameni cauta constant validare in persoanele din jurul lor, pentru a se putea simti vrednice de respect. Acest lucru este unul total gresit, iar odata ce vei renunta sa indeplinesti asteptarile celorlalti, vei deveni o persoana independenta, care isi contureaza viitorul dupa propriul plac. Pana la urma, nimeni altcineva nu va trai vreodata in pielea ta, asa ca asigura-te ca esti fericit cu deciziile tale!

  • Iti recapeti motivatia si energia de a lucra

Atunci cand te afli de mult timp in acelasi mediu si intri intr-o rutina, ai un sentiment de monotonie si tinzi sa iti pierzi motivatia, ambitia, energia si entuziasmul de a lucra. Odata ce schimbi mediul de lucru si te confrunti cu noi task-uri, diferite fata de ce ai facut pana atunci si intri intr-o echipa noua, vei simti ca vrei sa te autodepasesti si sa faci o impresie buna, astfel ca vei fi productiv si vei avea un randament mai bun.

3. Idei de reprofilare profesionala – reorientarea profesionala in functie de varsta si sfaturi de care sa tii cont inainte de a face acest pas

Reprofilarea profesionala nu tine cont de varsta, ci are loc atunci cand simti ca ai nevoie si esti pregatit pentru acest pas! Inainte de acest pas, trebuie insa sa pui la punct cateva detalii!

  • Pune-ti CV-ul la punct

Este deja bine cunoscut faptul ca majoritatea recrutorilor nu aloca mai mult de cateva secunde CV-urilor aplicantilor, asa ca este important sa ai un CV bine structurat, concis si cu un design atragator. Este recomandat ca acesta sa se incadreze intr-o pagina, fiind esential sa stii cum sa extragi din toata experienta ta doar acele parti care sunt relevante. Alege un design unic si uita de formatul standard cu care te-ai invatat, arata ca esti original si creativ! Nu iti expune toate datele personale, deoarece acestea nu fac obiectul interesului si consuma mult loc. Ordoneaza-ti experienta de munca de pana acum in mod descrescator, de la cea mai recenta, la cea cu vechimea cea mai mare. Trece in dreptul acestora si cateva responsabilitati de baza si skillurile practice pe care ti le-ai insusit, nu pune accentul pe studii si nu uita sa adaugi cateva hobby-uri pe care le ai, pentru ca recrutorul sa isi faca o imagine de ansamblu asupra ta!

  • Invata cum sa scrii mailuri profesionale si cum sa te comporti la un interviu

Un skill extrem de important este acela de a sti cum sa scrii mailuri profesionale, care sa aiba impactul pe care ti-l doresti. Foloseste un limbaj formal, adreseaza-te intotdeauna cu politete destinatarului, semneaza-te la finalul mailului si ai mare grija la ortografie si punctuatie! Un singur cuvant scris gresit sau o virgula pusa acolo unde nu trebuie poate schimba sensul propozitiei, determinandu-l pe destinatar sa isi faca o idee gresita despre tine si abilitatile tale. Nu intarzia niciodata la interviu, imbraca-te formal si elegant, strange-i ferm mana intervievatorului si fii natural! Raspunde sincer la intrebarile acestuia, pastreaza contactul vizual, iar la sfarsit nu uita sa ii adresezi si tu intrebari, pentru a-i arata ca esti cu adevarat interesat de postul respectiv si ca iti doresti sa faci parte din echipa!

  • Ai incredere in tine

Unul dintre cele mai importante aspecte de pus la punct inainte de a face pasul de reconversie profesionala este reprezentat de construierea unei stime de sine puternice, care sa fie greu de clintit. Oamenii sunt atrasi de persoane increzatoare, care nu se subestimeaza, care isi cunosc valoarea si atuurile, dar si defectele, insa pe care nu le lasa sa iasa la iveala, ci lucreaza continuu pentru a le depasi. Chiar daca nu ai ajuns in acel punct in care sa ai incredere totala in tine, comporta-te de parca nimeni nu te poate dobori, conform popularei sintagme “Fake it ‘till you make it”, iar la un moment dat acest lucru va deveni realitate. Tine-ti capul sus, fii o persoana deschisa, nu iti fie frica sa mentii contactul vizual si sa iti expui parerile!

3.1. Reconversie profesionala la 30 de ani – cum iti poti contura de acum un viitor mai bun?

Inca de la o varsta frageda a trebuit sa iei anumite decizii care sa contureze traiectoria vietii tale. La inceput, a trebuit sa alegi liceul care sa te pregateasca pentru viitor si sa puna bazele cunostintelor de care vei avea nevoie, iar la sfarsitul celor 4 ani de studiu te-ai lovit de o noua situatie: alegerea facultatii perfecte care sa te invete tot ce ai nevoie pentru a activa pe piata muncii. Cel mai probabil, ai fost incurajat de catre parinti, profesori si prieteni catre un anumit drum, spunandu-ti-se ca nu vei avea un viitor daca mergi sa studiezi la o facultate pe care societatea nu o aproba. De aceea, te poti trezi la 30 de ani ca nu faci ceea ce iti place si ca vrei sa iti schimbi total domeniul in care lucrezi. Dar ce poti face? Intereseaza-te de cursuri profesionale care sa te pregateasca pentru un viitor stralucit!

  • Daca esti pasionat de arta si arhitectura, iti place sa faci modificari frecvente in casa si ai un simt estetic puternic si rafinat, opteaza pentru un curs de design interior si invata cum poti sa transformi aceasta pasiune intr-un job de succes, cu ajutorul trainerilor specializati care te vor invata toate tainele acestui domeniu! Vei afla cum sa creezi atmosfera perfecta in fiecare camera, in functie de stilul dorit, fie el minimalist, industrial, modern, traditional sau scandinav.
  • Moda este prezenta peste tot, in reviste glossy, editoriale si catwalk-uri, putand fi observata la orice ora pe strada. Tuturor le place sa arate bine, sa se imbrace la moda si sa poarte creatii originale pe care nimeni nu le mai are, pentru a reusi astfel sa se diferentieze si sa aiba o doza de individualism. Daca si tu consideri ca esti o persoana creativa, cu multe idei si concepte inedite, pune-ti abilitatile la incercare prin intermediul cursului de design vestimentar, la finalul caruia vei avea construit un portofoliu al propriilor lucrari!
  • Reconversie profesionala 3 Atelierele ILBAH

3.2. Reprofilare la 40 de ani – ce joburi ti se potrivesc?

La aceasta varsta a maturitatii se presupune ca trebuie sa ai totul pus la punct si sa continui sa excelezi in domeniul tau de activitate, insa, de multe ori, acesta poate fi unul care sa nu iti mai aduca fericire si satisfactie. Probabil ca ti-e frica sa iti asumi un risc, deoarece ai mai multe responsabilitati decat aveai acum 10 sau 20 de ani: o locuinta proprie, o familie de care sa ai grija, credite sau imprumuturi. Cu toate acestea, trebuie sa realizezi faptul ca daca nu incerci sa iti urmezi visurile si intuitia, poti ajunge sa regreti mai tarziu! Iata cateva idei pe care sa le iei in considerare daca ai ajuns la varsta de 40 de ani si iti doresti o reconversie profesioanala!

  • Domeniul IT este unul dintre cele mai cautate si bine platite de pe piata. Avantajul sau este reprezentat de faptul ca fiecare persoana rationala, cu o gandire realista, analitica si matematica, orientata spre rezolvarea de probleme, poate invata programare, atat timp cat are vointa si motivatia de a urma un curs de full stack developer: front-end & back-end. Acesta iti va oferi atat capacitatea de a construi site-uri atragatoare, cat si informatiile necesare care stau la baza functionarii unui website.
  • Inima ta tresare la vizionarea celor mai romantice filme sau la auzirea povestilor de dragoste ale celor din jurul tau? Ai fost mereu prima persoana care a confirmat invitatia la o nunta si esti genul de om caruia ii place sa preia controlul? Atunci, un curs de wedding planner s-ar putea dovedi a fi cea mai potrivita alegere pentru tine! Invata de la specialistii din domeniu cum sa ii ajuti pe clientii tai sa aiba parte de cea mai frumoasa zi din viata lor, cea care va ramane amintirea lor preferata pentru totdeauna!
  • Reconversie profesionala 4 Atelierele ILBAH

3.3. Reorientare profesionala la 50 de ani – nu este niciodata prea tarziu pentru reconversia profesionala!

Atingand varsta de 50 de ani, nu multi oameni cred ca pot sa isi schimbe profesia, ajungand astfel sa se resemneze si sa considere ca oricum mai au putin timp pana la varsta pensionarii. Aceasta mentalitate nu este deloc una benefica, intrucat trebuie sa iti urmezi visurile si sa faci ceea ce iti doresti pe tot parcursul vietii tale, indiferent de varsta, pentru a nu ajunge sa ai regrete mai tarziu! Este mai bine mai tarziu decat niciodata, asa ca pastreaza acest gand in minte si ai curajul sa faci o schimbare!

  • Daca ti-a placut dintotdeauna sa gatesti si esti un gurmand adevarat, dar nu ai avut timpul necesar pentru a face un curs de specializare, acum este timpul perfect pentru un curs de cofetar, unde vei invata cum sa prepari cele mai gustoase deserturi. Nu doar ca vei ajunge sa experimentezi cu diverse ingrediente si retete care mai de care mai provocatoare si inedite, dar iti vei impresiona in acelasi timp prietenii si familia cu noile skilluri.
  • Industria frumusetii este una din ce in ce mai rasunatoare, care s-a impus puternic in ultima perioada. Femeile isi doresc sa arate perfect in orice moment si sa beneficieze de cele mai bune servicii de infrumusetare, asa ca, daca esti o persoana pasionata de aceasta industrie, nu mai sta pe ganduri si inscrie-te la un curs de cosmetica, coafor sau manichiura-pedichiura, in functie de preferintele tale!
  • Reconversie profesionala 5 Atelierele ILBAH
    Cu siguranta, odata ce vei incepe sa profesezi in acest domeniu, te va bucura in fiecare zi gandul ca ai reusit sa faci o femeie sa se simta si mai frumoasa in propriul corp!

Indiferent ca ai 30, 40 sau 50 de ani, ca iti doresti sa iti schimbi domeniul de activitate din cauza castigurilor materiale, a satisfactiei personale sau din lipsa posibilitatii de a avansa la locul de munca, reconversia profesionala este intotdeauna o varianta pe care o poti lua in calcul si care poate reprezenta acea schimbare de care ai nevoie pentru a fi fericit si cu un viitor de succes in fata!

Sursa foto: pixabay.com