Stefan Chirita – Despre un vis devenit realitate


stefan-chiritaInvatam sa visam, de la cele mai mici varste. Visam cu ochii deschisi catre infinit, pentru ca nu e asa? Nimic nu ne sta in cale. Totul este posibil atunci cand nu cunoastem termenul de teama si ne lasam sufletul sa ne ghideze catre talente si pasiuni, ce poat nici nu le-am descoperit inca in interiorul nostru. Unii dintre noi, le descoperim mai tarziu, altii mai devreme. Poate am stiut dintodeauna ceea ce dorim sa devenim, sau am invatat asta pe parcursul drumului nostru, pas cu pas. Stim ca destinatia nu este intotdeauna cea mai importanta, ci modul cum am ajuns pana acolo, experientele traite si nu in ultimul rand oamenii, mentorii, ce au pavat in fata noastra, cu sfaturi si multa iubire, cararea pe care sa pasim.

Pentru Stefan, prima persoana care i-a facut cunostinta, cu ce avea sa devina peste ani, una dintre cele mai mari pasiuni ale lui, a fost bunica sa. Si cine poate sa stie mai multe secrete ale preparatelor culinare, decat o bunica? Influenta pe care aceasta a avut-o asupra lui, se regaseste inca si astazi in modul in care el abordeaza tema bucatariei. Considera ca cea mai buna reteta este cea care a trecut testul timpulului si a fost pastrata in forma ei originala, de la o generatie la alta.

Stefan a urmat cursurile de bucatar, Atelierele ILBAH, la care s-a inscris fara sa stie de surprizele ce urmau sa aiba loc. A primit aceasta experienta ca pe o provocare, iar in scurt timp a ajuns sa descopere cum se regasteste din ce in ce mai mult in aceasta meserie. In prezent, isi vede visul indeplinindu-se intr-unul dintre restaurantele frumosului Amsterdam. A invatat sa impartaseasca din cunostintele lui, oamenilor din jurul sau, devenind astfel, o inspiratie pentru cei ce nu si-au gasit inca curajul de a se afirma, demonstrandu-le ca orice este posibil.

Va invitam sa aflam impreuna povestea lui Stefan!


Cum l-ai descrie in cateva cuvinte pe Stefan?

Intotdeauna mi-a fost greu sa ma descriu fiindca sunt in continua schimbare. Dar ce ramane constant la mine sunt curajul de a incerca experiente noi, bunul simt si imaginatia foarte bogata.


Ce reprezinta “bucataria” pentru tine?

Bucataria in momentul de fata pentru mine are doua conotatii. In primul rand, e bucataria de acasa, unde ma pot deconecta de la rutina si pot crea retete noi sau da gusturi noi unor retete vechi. Iar in al doilea rand, e bucataria ca si job, unde e o cu totul alta senzatie, o adrenalina continua si o lupta contra cronometru extenuanta, dar satisfacatoare in acelasi timp.


Cum a inceput aceasta poveste, in lumea preparatelor culinare?

Gatitul mi-a fost prezentat de bunica din partea mamei, pe care am pierdut-o din pacate de cand aveam 13 ani. A apucat totusi, bucatareasa fiind, sa imi transmita placerea de a gati. Dar faptul ca sunt bucatar acum i se datoreaza unui bun prieten care mi-a promis in urma cu doi ani un job ca bucatar in Amsterdam, cu conditia de a face un curs de bucatar. Doi ani mai tarziu, lucram ca bucatar in Amsterdam.

 

stefan chirita- bucatar- atelierele-ilbah-3

 


Cum a fost experienta la Atelierele ILBAH si care e acel lucru pe care nu o sa il uiti niciodata din acea perioada?

Atelierele ILBAH au fost la inceput un loc strain mie. Nu ma asteptam pana in clipa in care am pasit in sediu, ca viata mea sa ajunga pe cararea asta a bucatariei. Dar de indata ce l-am cunoscut pe Chef Florin Carnicianu, si am vazut ce atitudine relaxata are, mi-am dat seama ca va fi interesant. Imi e greu sa aleg un moment anume care mi-a ramas in minte fiindca pentru mine a fost o perioada frumoasa cu totul, si ca elev, dar si ca asistent chef, post ce mi-a fost propus la cateva luni dupa ce am absolvit. In concluzie, nu clipa mi-a ramas in minte , ci mai degraba oamenii pe care i-am cunoscut si care s-au dovedit a fi prieteni buni, cum ar fi Chef Catalin Constantin, care impreuna cu Florin si Chef Costin Licu mi-au fost mentori si carora le datorez totul in domeniul acesta.


Povesteste-ne un pic despre planurile tale profesionale, de viitor.

Amuzanta intrebare in contextul actual. Din pacate, situatia de acum ne cam pune tuturor planurile sub semnul intrebarii. Dar, cu siguranta, bucataria va fi mereu parte din viata mea.


Unde gasesti inspiratie pentru retetele tale?

Bucataria e un domeniu infinit. Nu va exista niciodata un bucatar care sa stie absolut tot. De obicei ma inspir de la bucatari cu care am lucrat, carti de bucate sau chiar internet. Pentru retete unde am imbinat gusturi mai … controversate, a fost nevoie de imaginatie si curaj dar si de o baza de la care sa pornesc. Consider insa, ca cele mai bune si delicioase retete sunt cele vechi, care au trecut testul multor generatii pana sa ajunga la un punct final. De asta ascult mereu cu placere o bunica ce imi explica simplu, in cuvintele ei, cum sa dau gust mancarii.


Ce sfat ai pentru cei ce vor sa duca aceasta pasiune la un alt nivel?

Pentru cei care vor sa exceleze in domeniul asta dar nu numai, am un singur sfat: niciodata nu spuneti nu unei provocari si daca simtiti nevoia sa incercati ceva nou, faceti-o! Poate veti regreta mai tarziu ca nu v-ati dat voie sa fiti liberi!