Luoana Virjoghe este una dintre castigatoarele concursului Designer on stage Atelierele ILBAH, care se va bucura de sansa de a-si vedea creatiile pe scena celui mai mare eveniment de moda din Romania: Bucharest Fashion Week – Spring Edition. In acest interviul, ea ne poveste despre pasiunea ei pentru design si despre planurile ei de viitor. 

Luoana, spune-ne te rog ce reprezinta pentru tine designul vestimentar?

Pentru mine, designul vestimentar repreznta o modalitate prin care imi pot exprima  creativitatea, o dorinta adanca/veche, care doresc sa se materializeze cat mai curand. 

Cum si cand ti-ai descoperit aceasta pasiune? 

Dragostea pentru design vestimentar a aparut la o varsta destul de frageda, pe la 5-6 ani, atunci cand am pus mana pe o revista de moda si am vazut cateva crochiuri de fashion intr –un articol.  M-au impresionat total si am inceput sa imi doresc tot mai mult sa fiu si eu parte din industria modei. Au urmat scolile de arta: Liceul Tonitza – sectia Scenografie apoi Sculptura. Apoi Universitatea Nationala de Arta, unde am facut un an de Sculptura si apoi am terminat la sectia Ceramica /Sticla/Metal, dar in tot acest timp mi-a ramas gandul la sectia de Moda-Design Vestimentar din cadrul aceleaiasi universitati.

A revenit in forta aceasta dorinta  acum 2 ani, cand am pus bazele brandului SPERIMENTALE, impreuna cu un bun amic, John MOTA. Am inceput sa facem genti din piele si mici alte articole de bijuterie din metal (aceasta fiind o alta specializare si pasiune a mea), alaturi de alte accesorii . Tot in aceasta perioada am inceput sa ma gandesc cum ar fi sa ma reapuc, sa fac schite de design vestimentar care sa arate cam ce as dori eu sa gasesc prin magazine.

De ce ai ales cursul Atelierele ILBAH? 

Mi-am dorit, dupa cum spuneam mai sus, sa fi facut  cursurile de moda – design vestimentar la universitatea de arta. Pentru ca doream un curs mai scurt si mai concis in ceea ce priveste informatiile de care aveam nevoie, ca sa imi insusesc bazele acestei meserii, am facut o mica cercetare de piata si Atelierele ILBAH mi s-au parut cele mai ok in ceea ce priveste complexitatea cursurilor pe care le ofera. Oferta lor satisfacea cel mai aproape cerintele mele: Design Vestimentar, alaturi de Proiectare Vestimentara  si Stilism/Tendinte – Consiliere vestimentara. 

Care este conceptul colectiei prezentate in cadrul concursului? 

Mi-am dorit sa imbin intr-un mod nedit materialele de piele/matase/voal/organza si am incercat sa le transform intr-un obiect vestimentar foarte feminin. Am vrut sa redau transparenta si delicatetea, chiar daca pielea nu este un material transparent sau uneori, deloc delicat. 

Ce ai vrut sa transmiti prin aceasta colectie? 

Feminitate, eleganta, delicatete, sensibilitate, transparente… Ideile mele in ceea ce priveste combinarea materialelor : matase, voal, organza si piele. Colectia este un experiment, intrucat este prima data cand  abordez un astfel de proiect atat de amplu.

Care sunt planurile tale pentru viitor?

Poate parea un cliseu, insa imi doresc sa ajung sa pun bazele unui nou brand romanesc de design vestimentar care foloseste combinatii de materiale (multa piele de foarte buna calitate) si un design inedit, original, care se muleaza pe cererile  pietei vestimentare.

Ce reprezinta pentru tine sansa de a-ti prezenta creatiile vestimentare pe podiumul Bucharest Fashion Week? 

O bucurie  enorma ca am reusit sa fiu unul dintre cei 3 gastigatori, din 40 de participanti, un vis implinit, incredere in mine, o sansa de a merge mai departe, un moment de promovare, o modalitate de a primi un feedback concret asupra creatilor mele.

Ii multumim Luoanei pentru sinceritatea cu care ne-a povestit despre colectia ei, planurile pe care le are si ceea ce reprezinta pentru ea castigarea acestui concurs. II uram mult succes in realizarea colectiei, pe care asteptam sa o vedem pe scena Bucharest Fashion Week din acesta primavara!

 

IMG_5533

 

IMG_5535

 

Virjoghe luoana