De curand am incheiat concursul Designer On Stage by Atelierele ILBAH & Fashion TV . Cei trei castigatori vor avea sansa  sa isi prezinte coletiile pe podiumul de la Bucharest Fashion Week Spring Edition .

Una dintre castigatoare este Daria Barbalata, absolventa cursului de Design Vestimentar la Atelierele ILBAH, care in interviul de mai jos o sa ne povesteasca despre pasiunea ei pentru designul vestimentar.

  • Ce reprezinta pentru tine designul vestimentar?

Poate ca suna nerealist, dar ce m-a atras foarte tare la lumea modei este ca mi se pare ca schimba lumea in bine. Ridici din spranene, nu? Pai, sa explic de ce – face schimbari majore, schimbari sociale – altereaza constant viziunea asupra unor subiecte tabu (rasism, handicap, greutate ideala, etc. ), „standardele de normalitate” devin mai largi datorita modei, si mi se pare ca aduce multa toleranta si acceptare, cel putin in ultimii ani. Chiar daca in final normal ca e o industrie bazata pe profit (poate chiar mai mult decat altele), in alergatura asta dupa bani care pana la urma reprezinta lumea de azi, nu doar moda contemporana, face si niste demersuri benefice societatii. Din lumea asta mi-am ales designul pentru e singura activitate pe care o fac cu bucurie indiferent in ce stadiu de oboseala sunt.

  • Cum si cand ti-ai descoperit aceasta pasiune?

Prin anul intai de arhitectura ma jucam cu desenul si am inceput sa copiez crochiuri de moda, plus ca urmaresc prezentarile de moda constant, si o faceam dinainte. Deci am inceput cu desenul, mai departe a cam venit de la sine pasiunea; m-a cucerit, pe scurt. M-am hotarat anul trecut ca trebuie sa ma apuc de studii mai serioase si invatand la Atelierele ILBAH m-am convins ca asta e ceea ce vreau sa fac pe termen lung.

  • De ce ai ales cursul de Design Vestimentar Atelierele ILBAH?

Am citit un articol, cred ca in Elle, al lui Sore Mihalache care spunea pe atunci ca este inscrisa la cursul de Design Vestimentar si apoi am cautat pe net, descrierea cursului, review-uri si mi-a placut ce am gasit. De aici a mai fost doar un pas. M-a cucerit si faptul ca fondatorii Atelierele ILBAH vin dintr-un background de arhitectura si costructii, ambele fiindu-mi si mie familiare prin faptul ca sunt studenta la arhitectura.

  • Care este conceptul colectiei prezentate in cadrul concursului?

Colectia este inspirata din Pop Art si am vrut sa concep ceva pe tema asta ca reactie la „Noul Moschino” al lui Jeremy Scott – sa spunem ca nu sunt fanul lui nr. 1 . Am vrut practic sa arat ca se poate face Pop Art modern si altfel. In plus Iris Apfel a fost mereu o inspiratie pentru mine si mi se pare ca se potriveste bine cu stilul Pop Art.

  • Ce ai vrut sa transmiti prin aceasta colectie?

Hainele vor sa blureze ruptura asta drastica intre generatii – imi imaginez ca o tinuta din aceasta colectie as putea sa o port la fel de bine si eu si mama, sau sper ca e asa. De aici si inspiratia dupa Iris Apfel pe ale carei tinute de zi le-as purta cu mare drag.

  • Care sunt planurile tale pentru viitor?

Acum sunt in proces de aplicare la universitati din UK pentru master in domeniul designului de interior si vestimentar. Sper foarte tare sa ajung la anu sa studiez moda mai departe; vreau sa invat cat mai mult ca sa recuperez lipsurile pe care le am in domeniu comparativ cu absolventi ai facultatilor de design vestimentar. Apoi as vrea sa ma intorc in tara si sa imi deschid propriul brand in domeniul asta. Dar sa incepem cu pasi mici, intai master, invat si apoi mai vedem :).

  • Ce reprezinta pentru tine sansa de a-ti prezenta creatiile vestimentare pe podiumul Bucharest Fashion Week?

Sincer, e ireal. Acum sunt intr-un rush de adrenalina pentru ca am foarte mult de lucru si nu imi dau seama exact ce mi se intampla, dar cred ca dupa ce termin nu o sa-mi vina sa cred. E incredibil ca dupa cateva luni de studiu la Atelierele ILBAH mi se ofera o sansa pe care multi care studiaza in domeniu de ani de zile nu o au. Ce sa zic, felicitari Atelierele ILBAH pentru idee, eu una sunt foarte recunoscatoare. ​​

daria-barbalata-bucharest-fashion-week-ateliereie-ilbah

daria-barbalata-bucharest-fashion-week-ateliereie-ilbah2

La cateva zile dupa ce ne-a acordat acest interviu, Daria ne-a anuntat cu entuziasm ca a fost acceptata la o Universitate din Birmingham pentru un master in Fashion Design, si ca fara indrumarea  Mirelei  Diaconu la  Cursul de Design Vestimentar Atelierele ILBAH nu ar fi reusit aceasta performanta.

Noi ii uram succes atat in realizarea tinutelor pentru Bucharest Fashion Week, cat si in toate proiectele pe care le va desfasura in viitor.