Carmen Utoiu – Designer Vestimentar

– Povesti de succes 2020 –

Cand faci un lucru fara sa te uiti la ceas si fara sa obosesti inseamna ca faci ce trebuie si ce iti place.

Carmen Utoiu s-a simtit atrasa de haine si de domeniul vestimentar inca din copilarie, cand isi petrecea timpul in preajma unei masini de cusut veche, pe care a si stricat-o la un moment dat, curioasa fiind sa ii desluseasca misterul. Din fericire pentru ea, a avut ocazia si la scoala sa isi dezvolte abilitatile in aceasta directie, pentru ca la orele de lucru manual fetele realizau diverse cusaturi si modele pe etamina. Acestea deveneau fie fete de masa, fie lenjerii de pat, sau erau expuse de bunica ei pe pereti, find parte din traditia satului romanesc. Astfel, a invatat sa coasa pentru prima data sprijinita indeaproape de bunica, insa pasiunea ei nu s-a concretizat intr-o cariera, intrucat a fost incurajata sa se orienteze catre o ocupatie mai bine platita sau apreciata, nu spre o meserie care se preda de obicei in scolile profesionale.

carmen_utoiu

Cusutul si desenul au ramas undeva bine ascunse, iar Carmen s-a orientat catre cursurile Facultatii de Drept in schimb. Abia mai tarziu, dupa ce a ajuns la o stabilitate profesionala si financiara, s-a intors incet-incet catre domeniul vestimentar. Avand convingerea ca poate desena si coase cateva articole vestimentare pentru ea, si-a achizitionat o masina de cusut si a urmarit diverse tutoriale pe internet, insa nu era de ajuns. A urmat niste cursuri si a inceput sa inteleaga notiunile de baza ale croitoriei. Asa a inceput sa viseze si sa aspire la lucruri tot mai marete.

Urmarind evenimentele din domeniu, a aflat de Creativo, organizat de Atelierele ILBAH. I-a atras atentia drapajul de moda, asa ca s-a inscris imediat. I-a placut mult, iar de acolo a fost doar un pas pana la cursul de Design Vestimentar, la care s-a inscris fara sa stea pe ganduri. Fotografia facuta in cadrul workshop-ului de drapaj, spune ca ii va aduce intotdeauna aminte, de reintoarcerea spre pasiunea pe care o are in sufletul ei, inca din copilarie.


Ce a insemnat experienta Atelierele ILBAH pentru tine si cum te-a ajutat in evolutia ta?

Cursul de Design Vestimentar este cel care m-a insufletit si mai tare, m-a motivat sa urmez ce imi place si sa invat, mult, cat mai mult, sa cunosc, sa muncesc.

Cum te-a influentat trainerul nostri? Mai pastrati legatura?

Ne-au influentat, clar, acesta e motivul pentru care dorm 6 ore pe noapte. Glumesc! Influenta trainer-ului meu, a omului care ne-a fost aproape, a fost cu adevarat benefica. Am avut onoarea de a o avea ca trainer pe Mirela Diaconu, un profesionist, un om dedicat si foarte frumos. Ne-a impartasit din experienta ei, ne-a apropiat, ne-a ajutat sa invatam din tainele acestei meserii. Cred ca pana nu simti pe pielea ta toate aceste experiente nu poti sa spui ca stii sau ca intelegi. Trebuie sa exersam si sa experimentam mult in viata.

Cum a inceput povestea brandului tau?

A trecut ceva timp de la incheierea cursului de Design Vestimentar, am mai participat la un eveniment – Bucharest Fashion Week – si simteam ca prind mai mult curaj, dar si ca, in acelasi timp, voi uita ceea ce am invatat daca nu pun in practica ceea ce asimilasem pana la acea vreme. Asa a inceput Velmoft. S-a prezentat la Registrul Comertului si si-a scos certificatul de nastere, iar de acolo a inceput nebunia. Am inceput sa fac schite, sa caut tesaturi, sa croiesc si sa cos. Mare parte din materiale sunt naturale (in, bumbac, matase), provin din Italia, Germania si Grecia, iar creatiile sunt realizate unicat, ori in editie limitata, noi nefiind adeptii produselor de serie. Avem o abordare etica, slow-fashion, punem pret pe respectul fata de clienti, dorim sa constientizeze efectele negative ale consumului in masa din aceasta industrie, sa pretuiasca valoarea lucrului bine facut. De curand am inaugurat primul nostru Showroom in Bucuresti, un loc absolut inedit, atipic pentru un magazin de prezentare din Romania si foarte calduros, intim.

Ti se pare mai dificil sau mai usor ceea ce faci acum fata de ceea ce faceai inainte? Ce te-a determinat sa iti urmezi pasiunea in aceasta directie?

Mi se pare incredibil de greu, dar, mai ales, incredibil de frumos. Sunt activa, inclusiv in weekend, de la 6 dimineata la 11-12 noaptea. In atelier imi trece orice urma de oboseala – cu siguranta suna a cliseu, dar nu pot descrie altfel. Cand faci un lucru fara sa te uiti la ceas si fara sa obosesti inseamna ca faci ce trebuie si ce iti place.

Unde gasesti inspiratie pentru creatiile tale?

Gasesc multa inspiratie in imaginatia mea, uneori prea multa, gasesc inspiratie in obiecte, cladiri, in forme geometrice, in viata. Poate pare stupid, dar cele mai multe idei apar seara, cand pun capul pe perna si inchid ochii. Atunci imi imaginez, deschid ochii si desenez sau notez repede detaliile pentru a nu le uita pana dimineata.

 

 

Ce trebuie sa faca un designer la inceput de drum pentru a-si porni propria afacere, ce resurse ii sunt necesare si cum isi poate sustine ideile creative?

In Romania, daca ne uitam la anunturile de angajare, nu se cauta prea multi designer, iar pentru a-ti creea propriul brand iti trebuie multa vointa, bani, creativitate, informatii minimale de natura juridica si financiara si puterea de a face fata unui esec. Orice afacere risca sa cunoasca un esec. Ideal ar fi ca doar talentul sa conteze, dar pentru a evidentia talentul, in practica trebuie sa cunosti sau sa inveti din multe domenii, astfel incat sa stii ce sa ceri oamenilor de langa tine atunci cand ai un business. Cert este ca daca iti pui in minte ceva, nu trebuie sa renunti. Perseverenta trebuie sa-ti fie al doilea prenume, dar o perseverenta constienta. Vorba aceea, ai intrat in hora trebuie sa joci, dar sa nu calci pe picioare si in picioare pe nimeni, sa ramai cat se poate de onest. Exista si oameni care ajung prin mijloace nu tocmai ,,fericite’’ acolo unde-si doresc, dar nu merita sa faci vreun compromis, de niciun fel.

Care este planul tau de viitor?

Anul 2020 a inceput deja pentru noi intr-un mod spectaculos prin faptul ca am deschis primul Showroom. Ne doream si vrem in continuare sa fim cat mai aproape de oameni cu creatiile noastre, atat in Bucuresti, cat si in alte orase. Livram creatiile noastre la nivel international, unele dintre ele ajungand deja in locuri foarte indepartate ca Australia. Tocmai am primit vestea ca vom urca, in scurt timp, pe podium, pentru prima data cu creatiile noastre, la un eveniment foarte important, dar nu dezvaluim inca mai mult. Avem planuri si in ceea ce ii priveste pe cei mici, deoarece sunt viitori adulti si au nevoie sa cunoasca mai multe despre aceasta industrie, meserie, dar si modul de consum. In luna decembrie, am avut sansa de a preda o lectie de design vestimentar unor copii de clasa a II a, iar experienta a fost geniala si bucuria lor a fost cea mai mare bucurie a mea. Nu am croit doar niste tipare, ci niste vise. Astfel, mi-ar placea ca in viitorul apropiat sa dezvoltam un program de internship pentru tineri, astfel incat sa afle indeaproape tainele acestei meserii, deoarece pe piata fortei de munca exista un deficit foarte mare in acest domeniu.

La ce evenimente de moda ai participat pana acum cu creatiile tale?

Am expus de curand creatiile noastre la Galeria de Arta Ora 0 din Brasov, un loc minunat, aparte, la poalele muntilor, si la Centrul Cultural Reduta, unde ne-au calcat pragul oameni din toata tara, si asa cum spuneam mai devreme, am primit vestea chiar zilele acestea ca vom fi prezenti, in scurt timp, pe scena unui festival de moda foarte important din Romania.

Ce le-ai spune altor oameni ca tine, care au o pasiune si vor sa o transforme in ceva mai mult?   

Sa lupte! Pasiunea e viata, iar viata e prea scurta ca sa o traim altfel.