Croitoria este un domeniu frumos, un prim pas initiatic in lumea Fashion, care implica o serie de notiuni teoretice si multa practica.

Pentru cei interesati de croitorie, dornici sa invete cum sa foloseasca masina de cusut, Atelierele ILBAH a organizat o serie de workshop-uri, intitulate Initiere in tainele croitoriei. Au avut loc patru workshopuri, la sediile noastre din Bucuresti si Cluj-Napoca, unde trainerii nostri s-au ocupat de fiecare participant in parte.

Timp de doua ore, atelierele de croitorie au fost umplute de oameni pasionati si dornici sa invete cum sa foloseasca masina de cusut pentru a creea lucruri frumoase. Sunetul masinii de cusut a fost acoperit de intrebari si raspunsuri, iar nivelul entuziasmului a crescut cu fiecare cusatura realizata.

Pasul 1: Imprieteneste-te cu masina de cusut

In cadrul atelierelor noastre de croitorie, cursantii lucreaza la masini de cusut marca Brother, prieteni si parteneri ai Atelierelor ILBAH.

Aceste masini de cusut sunt destul de impunatoare si daca nu stii ce pot face, poti avea o reticenta in a te apropia de ele. Insa, odata ce inveti cum sa treci ata din papiota in circuitul necesar pentru a ajunge la ac, dupa ce vezi cum se poate misca piciorusul, dupa ce observi cum presiunea cu care apesi pe pedala influenteaza viteza acului, vei realiza ca tot ce trebuie sa faci este sa inveti cum sa controlezi masina de cusut.
Initiere-in-tainele-croitoriei-la-Atelierele-ILBAH

Astfel, in cadrul workshopurilor Initiere in tainele croitoriei, primul pas pe care participantii l-au facut a fost sa se imprieteneasca cu masina de cusut. Indrumati de trainerii nostri, au invatat care sunt etapele de pregatire a masinii de cusut, care este postura corecta la masa de lucru.

Pasul 2: Cunoasterea cusaturilor mecanica

In procesul de confectionare a pieselor vestimentare, imbinarea si fixarea materialelor textile destinate imbracamintei se realizeaza prin cusaturi.

Prima cusatura realizata a fost cea tighel, cu aspectul identic pe ambele fete ale materialului, cusaturile putand fi simple, paralele sau in zig-zag. Aceste cusaturi sunt des folosite in croitorie, pentru incheierea detaliilor, realizarea tivurilor sau pentru suprapunerea a doua bucati de material.

De asemenea, participantii au invatat si cusatura franceza. Aceasta este formata din doua cusaturi de incheriere, prima pe fata materialului, iar a doua pe dos, cu rezerva mai lata.

Cu teoria invatata si cu materialul de prelucrari pregatit, participantii au realizat ca prin invatarea unor pasi simpli, sunt mai aproape de realizarea propriilor produse vestimentare.

Initiere-in-tainele-croitoriei-la-Atelierele-ILBAH

Pasul 3: Realizarea unui obiect vestimentar

De la acest workshop, participantii au plecat acasa cu o fata de perna mica, realizata de ei. Au invatat de ce este important ca materialul sa fie calcat inainte de a realiza indoitura pentru tiv, de ce distanta la care este plasata cusatura difera in functie de scopul si forma acesteia, si de ce trebuie sa fie atenti la colturile materialelor. Usor, usor, fetele de perna au prins contur. O simpla bucata de material a fost transformata intr-un obiect cu functionalitate iar acest lucru i-a facut pe participanti sa inteleaga ca se poate invata croitorie, incet dar sigur.

Pasul 4: Intotdeauna trebuie sa inveti

De-a lungul workshopurilor, atmosfera in atelierele de croitorie a fost una degajata. Participantii au fost relaxati, dar entuziasmati sa invete. Astfel, au profitat de prezenta trainerilor, care au fost dornici sa impartaseasca din experienta lor in aceasta meserie.

S-a discutat mult despre rabdarea de care un croitor are nevoie. Fie ca este vorba de realizarea unei cusaturi sau de alegerea materialului, croitorul nu se va grabi. In urma grabei pot aparea greseli, care pot fi evitate prin respectarea pasilor consacrati in realizarea obiectelor, si prin aplicarea acestora cu rabdare.

Croitoria este un domeniu creativ, chiar daca se lucreaza cu tipare. Fiecare obiect vestimentar poate fi personalizat in functie de preferintele celui care il va purta. Materialul folosit, tipul de croi, aspectul penselor si cusaturilor, accesoriile folosite, toate aceste lucruri pot transforma un simplu obiect vestimentar functional intr-o piesa vestimentara preferata. Astfel, este important ca un croitor sa fie mereu la curent cu trendurile momentului in domeniul fashion, dar si sa stie sa le adapteze pe acestea, in functie de regulile consacrate ale croitoriei.
Initiere-in-tainele-croitoriei-la-Atelierele-ILBAH

Tainele croitoriei, descusute la Atelierele ILBAH

Cursul de croitorie din cadrul Atelierele ILBAH se adreseaza atat celor care doresc sa profeseze in acest domeniu, dar si celor care vor sa invete croitorie pentru a-si realiza propriile obiecte vestimentare. Pe parcursul celor cinci luni de curs, lucrurile se invata treptat. Primele sedinte teoretice sunt menite sa te familiarizeze cu procesul de productie in confectii, cu etapele si operatiile acestora, diferitele tipuri de materiale folosite si care sunt defectele acestora. In continuare, vei cunoaste in detaliu masina de cusut si componentele ei. Cursul este bazat foarte mult pe practica, iar pe parcursul acestuia vei realiza cinci obiecte vestimentare: fusta, bluza, rochie, pantalon si sacou. De la alegerea croiului si a materialului, la adaptarea tiparelor, realizarea obiectului propriu-zis si alegerea accesorilor, vei invata toate secretele croitoriei, prin practica. La final, in urma sustinerii unui examen, vei primi un certificat de calificare care iti va folosi pentru a te angaja in domeniu sau pentru a-ti deschide propriul atelier de croitorie!

In cazul in care nu doresti sa profesezi in acest domeniu si consideri ca acest curs aprofundeaza mult mai mult decat ai nevoie, atunci cursul de Croitorie Hobby este alegerea potrivita. Timp de o luna de zile, vei invata lucruri de baza. Vei face cunostinta cu masina de cusut, vei realiza exercitii de coasere, vei invata ce inseamna cusaturile manuale ornamentale si mecanice, finisarea produselor, prelucrarile detaliilor principale si care sunt pasii in vederea scoaterii unui tipar din revista Burda, ajungand in final cu primul tau produs vestimentar, realizat de tine.

Initierea in tainele croitoriei, un succes!

Multumim tuturor celor care au participat la workshopurile noastre! Am cunoscut oameni pasionati, dornici sa invete lucruri noi. Produsele realizate sunt dovada faptului ca aceste workshopuri au fost un succes! Ati facut primii pasi in domeniul croitoriei si va asteptam cu mare drag la cursurile noastre, pentru a va continua drumul, pentru a face din pasiune o meserie.

Multumim trainerilor care ne-au fost alaturi: Ana-Maria Gorgan si Eniko Balogh in Cluj-Napoca, si Dana Ilie si Lica Marinescu in Bucuresti.

Va invitam sa vedeti fotografii realizate in cadrul workshopurilor Initiere in tainele croitoriei.