Independenta financiara poate parea un tel dificil de atins, in special atunci cand nu stii cu certitudine ce iti doresti sa faci in cariera, pe termen lung. Totusi, ca sa devii independent(a) financiar, nu ai nevoie neaparat de studii la institutii de prestigiu sau de joburi la corporatii internationale, ci ai nevoie de ambitie si de o pasiune in domeniul in care decizi sa activezi.

Exista mai multe moduri prin care poti atinge independenta financiara, de la obtinerea unui venit pasiv, la practicarea unei meserii si pana la gasirea unor surse de venit unice. Daca iti doresti sa stii mai multe despre cum sa devii independent(a) financiar si sa afli ce variante poti alege pentru a castiga suficient, am pregatit pentru tine un mic ghid care sa te inspire.

1. Independenta financiara: definitie

Ce inseamna independenta financiara? De cele mai multe ori aceasta se defineste prin castiguri financiare suficiente, astfel incat sa iti poti asigura toate cele necesare si chiar mai mult. Independenta financiara inseamna sa nu mai depinzi de imprumuturi, credite sau suport financiar din partea familiei pentru a-ti permite tot ce iti doresti. Desigur, exista persoane independente financiar care folosesc carduri de credit si au un imprumut la banca, insa castigurile pe care aceste persoane le au le permit sa plateasca o rata lunara fara ca stilul lor de viata sa fie afectat in vreun fel. Pe scurt, nu trebuie sa faca sacrificii pentru a-si permite ceea ce au si ceea ce cumpara.

Se spune deseori ca independenta financiara in Romania este dificil de obtinut din cauza salariilor mici, a problemelor economice si preturilor relativ mari cand vine vorba de chirii, locuinte sau utilitati. Realitatea este insa diferita. Din ce in ce mai multe persoane reusesc sa atinga stabilitatea financiara in tara, datorita schimbarilor in bine care au inceput sa apara prin intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Tot mai multi romani se folosesc de accesul la cursuri diverse, accesul la fonduri europene sau accesul la joburi remote pentru a-si dezvolta cariera.
Independenta financiara 2 Atelierele ILBAH

Statutul de independent financiar difera de la o persoana la alta, deoarece stilul de viata al fiecaruia este diferit, iar ceea ce este suficient din punct de vedere financiar pentru cineva, poate fi insuficient pentru altcineva. De aceea, atunci cand iti setezi telul de a atinge independenta financiara, este important sa stii ce venituri sunt suficiente pentru a avea ceea ce iti doresti, fara sa depinzi de alte persoane.

2. Cum sa devii independent(a): alege-ti o meserie

Primul pas pentru a deveni independent(a) financiar este sa iti alegi o meserie sau o cariera pe care sa o practici. Desigur, aceasta nu trebuie sa fie singura ta sursa de venit, insa, pentru a incepe sa investesti bani sau sa dezvolti alte afaceri, este bine sa ai in spate o cariera sau o meserie. Iata cateva dintre cele mai populare si bine platite meserii cu care iti poti incepe drumul catre independenta financiara:
Independenta financiara 3 Atelierele ILBAH

  • Domeniul IT si programare: este deja bine stiut faptul ca domeniul IT ofera unele dintre cele mai mari salarii, insa foarte multe persoane care nu au studii in aceasta arie se gandesc ca nu ar putea obtine un job ce implica programare sau activitati conexe. Nimic mai fals. Daca simti ca te-ar pasiona sa lucrezi in programare, dezvoltare web, dezvoltare software sau orice altceva tine de IT, afla ca astfel de abilitati se pot invata cu multa rabdare si cu ajutorul cursurilor de specializare. Un curs de full-stack developer, un curs de retelistica sau de administrarea bazelor de date, iti pot deschide foarte multe usi catre o cariera in IT.
  • Domeniul bancar: specialistii in finante si cei care lucreaza in domeniul bancar se bucura de venituri substantiale, dar si de posibilitati reale de avansare. Pentru a incepe sa lucrezi in aria finantelor ai nevoie de pregatire in domeniu, precum o facultate cu specializare in economie, dar acest lucru nu este o regula. Exista si specializari precum contabilitatea, care se pot invata fara sa fie necesar sa studiezi 3, 4 sau 5 ani. Un curs de contabilitate iti poate fi de folos pentru a-ti gasi un job intr-o multinationala sau pentru a incepe sa lucrezi pe cont propriu pentru intreprinderi mici sau mijlocii.
  • Resurse umane: in ziua de astazi, nici o firma nu poate functiona fara resursa umana, de aceea recrutorii si specialistii in HR sunt din ce in ce mai cautati, iar salariile lor sunt pe masura. Precum si in cazul altor tipuri de specializari, poti lucra in HR daca ai o diploma in Sociologie, Psihologie sau Comunicare, dar si daca ai absolvit un curs de Inspector Resurse Umane.
  • Marketing: cei care lucreaza in marketing se ocupa cu promovarea si managerierea vanzarilor pentru diverse companii. Intr-o lume dominata de branduri si companii, marketingul a devenit necesar pentru promovarea si sustinerea vanzarilor. Acest domeniu se impleteste cu cel al brandingului, al relatiilor publice si al comunicarii, iar specialistii in marketing au, de cele mai multe ori, venituri generoase. Pentru a te specializa, ai nevoie de o licenta in Comunicare, Marketing sau Administrarea Afacerilor ori de cursuri de specializare, precum un curs de marketing online.
  • Social media: social media devine un instrument din ce in ce mai puternic de la an la an, iar acest fenomen este departe de a se opri. Specialistii in social media se ocupa de postarile si vanzarile pe retelele sociale, ajutand brandurile sau persoanele publice sa se promoveze, sa castige urmaritori sau sa genereze vanzari. Te poti specializa in acest domeniu cu ajutorul unui curs de social media sau a unei facultati de Jurnalism, Comunicare, Publicitate sau Marketing, unde se studiaza astfel de activitati.
  • Design: designul de produs si designul grafic sunt doua activitati populare, care au devenit joburi bine platite. Ai nevoie de creativitate, viziune si de un curs din categoria grafica si proiectare ori de o diploma de licenta intr-un domeniu conex.

3. Independenta financiara: surse de venit pasiv

Sursele de venit pasiv sunt acelea care nu se incadreaza la categoria de job curent sau activitate pe care o desfasori zi de zi. Venitul activ este acela pe care il obtii din salariu sau din desfasurarea unei activitati, fie antreprenoriat, fie freelancing, dar in care te implici indeaproape. Venitul pasiv, din activitati in care nu trebuie sa te implici zilnic, este o idee buna pentru a-ti asigura independenta financiara si te poate ajuta sa castigi experienta in domenii diverse. Iata cateva idei de surse de venit pasiv care te pot inspira:
Independenta financiara 4 Atelierele ILBAH

  • Imobiliarele: veniturile din chirii sunt venituri pasive, deoarece nu necesita implicarea ta zilnica, ci doar foarte rar. Daca ai un apartament gol, poti lua in considerare inchirierea acestuia pentru a-ti suplimenta veniturile. De asemenea, poti achizitiona prin credit o garsoniera sau un apartament special pentru a-l oferi spre inchiriere. Astfel, in timp, vei plati creditul din chirii, iar ce obtii dupa aceea se considera profitul tau. Inchirierea in regim hotelier este si ea o idee buna daca doresti sa iti rotunjesti veniturile, insa necesita ceva mai multa implicare comparativ cu inchirierea traditionala. Poti sa inchiriezi in regim hotelier o casa de vacanta, un apartament la mare, la munte ori in zone turistice, sau un apartament intr-un oras mare.
  • Cursurile online: caca ai expertiza intr-un domeniu, o poti folosi pentru a crea un curs online, pe care sa il vinzi mai departe la un pret stabilit de tine. Cursurile online nu necesita prezenta ta de fiecare data, ci este suficient sa creezi materiale video, scrise sau audio, pe care sa le aranjezi intr-o forma cat mai atractiva.
  • Investeste in actiuni la bursa: pentru a investi in actiuni la bursa, ai nevoie de cunostinte in domeniu sau de ajutorul unui profesionist. Fie ca ai deja experienta in domeniul financiar sau esti la stadiul de invatare, investitiile la bursa iti pot aduce un venit pasiv consistent. Poti incepe prin a studia informatiile online pentru incepatori, iar mai apoi poti apela la consiliere din partea unui profesionist pentru a face primii pasi in investitiile in actiuni.
  • Marketingul afiliat: daca ai un blog, un canal de Youtube sau o pagina pe retelele sociale care are un flux constant de urmaritori, poti obtine venit pasiv din marketingul afiliat. Ce inseamna marketingul afiliat? Inseamna sa promovezi anumite produse sau servicii cu ajutorul unui link dedicat, iar in schimb vei primi un comision din vanzarile generate de linkul pus de tine. Foarte multe companii mari si medii ofera posibilitatea de parteneriate de acest gen, asa ca este o optiune avantajoasa daca ai deja o prezenta vizibila in online.
  • Cumpara o afacere deja functionala: exista numeroase afaceri care sunt deja pe picioare si functioneaza, in care poti investi. Spre exemplu, spalatoriile de masini self-service sunt un model de afacere care functioneaza de la sine.

4. Independenta financiara: investeste in educatie

Pentru a obtine independenta financiara nu ai nevoie numai de un job bine platit si/sau o sursa de venit pasiv pentru a-l completa, ci ai nevoie si de increderea ca daca maine ai pierde totul, ai putea sa o iei de la capat. Cum obtii aceasta incredere? Cu ajutorul specializarii si expertizei intr-unul sau mai multe domenii. Acest lucru inseamna ca trebuie sa ai o meserie si abilitati pe care le poti monetiza, mai exact transforma in bani la nevoie.
Independenta financiara 5 Atelierele ILBAH

Cum faci asta? O solutie o reprezinta cursurile de specializare, care iti pot oferi cunostinte valoroase si o meserie pe care o poti practica oricand. Am pregatit pentru tine o scurta lista de cursuri de specializare in care poti investi, in functie de pasiunile si talentele tale:

  • Cursuri de beauty: independenta financiara a femeilor si nu numai poate fi obtinuta cu ajutorul unor cursuri de beauty. Unele dintre ele se adreseaza in mare parte doamnelor si domnisoarelor, in timp ce altele sunt populare in randul ambelor sexe. Poti alege intre un curs de cosmetica, curs de machiaj profesional, curs de masaj, curs de coafor sau curs de manichiura-pedichiura. Oricare dintre acestea iti va oferi o meserie pe care o poti practica oricand, fie in cadrul unui salon, fie pe cont propriu.
  • Curs de croitorie: un curs de croitorie iti poate oferi o meserie pe care o poti fructifica oricand. In ziua de astazi, hainele sunt unele dintre cele mai cautate bunuri, iar multe persoane pun accent pe ceea ce imbraca si cauta piese facute pe comanda, originale.
  • Curs de bucatar: un curs de bucatar te poate ajuta sa ai o meserie de viitor, dar si sa poti dezvolta mai usor afaceri din domeniul alimentatiei publice ori HoReCa.
  • Curs de formator: cursul de trainer iti ofera posibilitatea de a putea preda si invata alte persoane sa practice o meserie sau o activitate pe care tu o cunosti foarte bine. Fie ca vorbești limba engleza la perfectie, fie ca ai expertiza in domeniul financiar, in domeniul beauty sau in IT, cu ajutorul unui curs de formator vei putea, oficial, sa predai si altor persoane cursuri in domeniile in care excelezi.

Independenta financiara nu este un tel imposibil de atins, insa ai nevoie de un plan bine pus la punct pentru a-ti putea dezvolta o cariera si o sursa, sau mai multe, de venituri care sa iti asigure castiguri suficiente in fiecare luna. Tine cont de pasiunile si de hobby-urile tale si nu incerca sa intri in domenii care nu te atrag deloc. Atunci cand faci ceea ce iti place si muncesti cu pasiune, ai toate sansele sa atragi succesul financiar si sa obtii stabilitatea de care ai nevoie. Nu neglija nici posibilitatea de a obtine venituri pasive, deoarece ele te pot ajuta sa iti rotunjesti castigurile fara a depune un efort foarte mare.

Sursa foto: Pexels.com