In antreprenoriat, reteta succesului poate sa difere in functie de pregatire. Desi nu exista un secret care iti garanteaza succesul in afaceri, mai mult ca sigur un ghid pentru afaceristi iti este de ajutor, in special daca esti la inceput de drum.

In continuarea articolului, o sa poti afla cateva sfaturi de care ai putea tine cont atat inainte, cat si dupa ce iti deschizi o afacere si te straduiesti sa o aduci pe linia de plutire. Ia aminte ca, pe langa acestea, e nevoie de multa perseverenta, munca si dedicare pentru a atinge un nivel inalt in afaceri.

1. Afaceri de succes – ce inseamna a avea succes in afaceri

Succesul este o notiune relativa, care tine de principiile, valorile si idealurile tale. In afaceri, succesul se refera la posibilitatea de crestere, la oportunitatile de dezvoltare, la segmentul de clienti vizat si la multumirea acestora. Astfel, mai mult decat profitul, satisfactia pe care ti-o poate aduce afacerea ta, cladita pe propria munca, pricepere si ambitieeste un aspect esential.

In functie de ceea ce iti doresti de la afacerea ta, poti simti niveluri diferite de satisfactie si succes. De pilda, o afacere dezvoltata in zona IT&tech nu se rezuma doar la dezvoltarea aplicatiilor functionale, a automatizarii unor taskuri sau a tehnologizarii, in general, ci mai ales la efectul pe care acestea le au asupra societatii. Ca antreprenor ce activeaza in acest domeniu, vei simti probabil satisfactie cand vei vedea in crestere numarul de urilizatori ai app-ului tau si confortul pe care implementarea ideii tale de afaceri le-a adus-o in viata.

Daca activezi in domeniul educatiei si oferi cursuri sau meditatii, probabil ca numarul elevilor nu conteaza atat de mult, cat dedicatia, motivatia si entuziasmul lor, care te incarca si pe tine de bucurie si te face sa realizezi ca afacerea ta este una de succes. Exemplele pot continua, reliefand modul diferit prin care fiecare antreprenor poate simti succesul.

2. O afacere de succes – care e secretul?

Probabil ca visul tau de a deveni antreprenor se bazeaza in mare parte pe un ideal de a avea succes, de a aduce o contributie in lume, de a fi recunoscut si implinit. Din pacate, nimeni nu are o reteta perfecta a succesului si nimic nu-ti poate garanta ca vei avea parte de merite recunoscute odata ce alegi sa mergi pe drumul antreprenoriatului. Toata lumea stie ca aceasta cale e anevoioasa, plina de suisuri si coborasuri, asa ca trebuie sa te inarmezi cu destula rabdare si perseverenta pentru a putea depasi toate obstacolele.

Cu toate acestea, toti afaceristii de succes au aceleasi trasaturi de caracter care ii transforma in antreprenori inspirati: perseverenta, inteligenta, simtul practic si inclinarea spre notiuni abstracte.

Cu alte cuvinte, orice antreprenor aflat la inceput de drum care aspira spre succes trebuie sa fie dedicat cauzei sale, nevrand sa fie dat inapoi de eventualele piedici puse in calea succesului, asa ca, taria de caracter este necesara pentru a face fata eventualelor esecuri. Desi suna paradoxal, este adevarat ca drumul pana la succes este pavat cu esecuri si nici nu ar avea cum sa fie altfel, intrucat succesul nu poate fi dobandit doar prin noroc.

3. Afaceri de succes in Romania – Principiile antreprenoriatului

Antreprenoriatul se bazeaza pe cateva principii extrem de folositoare, si nu numai in cazul unui start up. Orice afacere poate fi remodelata pe baza acestor principii, pentru a-si continua traseul evolutiv si a atinge noi culmi ale succesului. Important este sa acorzi atentie detaliilor de rafinament si sa urmaresti intotdeauna calea care se deschide catre cele mai multe posibilitati de dezvoltare.

  • Flexibilitatea

Inainte de toate, un antreprenor care isi doreste succesul trebuie sa fie flexibil, sa se adapteze usor schimbarilor si sa nu-si puna singur constrangeri in ceea ce priveste planul sau managerial. De multe ori, rigiditatea intervine si limiteaza posibilitatile de dezvoltare ale unei afaceri. Esecul survine atunci cand nu esti pregatit de o schimbare, te astepti doar la rezultate pozitive, si nu stii cum sa te adaptezi modificarilor de ultim moment. Prin urmare, in antreprenoriat e destul de populara metafora schiatului cu genunchii indoiti. Un antreprenor de succes trebuie sa-si conduca business-ul pe acelasi principiu dupa care si un schior isi dispune centrul de greutate cat mai jos, astfel incat nicio schimbare de relief sa nu-l ia prin surprindere si sa-si i poata adapta permanent stilul si ritmul.

  • Invingerea fricii de esec

De cele mai multe ori, frica de esec ne impiedica sa realizam lucruri marete. Inainte de a pasi pe calea antreprenoriatului, ar trebui sa imbratisezi o viziune realista si sa ai niste target-uri care sa nu fie imposibil de atins, deoarece drumul antreprenorial este imprevizibil. Nu exista succes fara esec, important este sa stii cum sa cazi. Altfel spus, pentru un antreprenor care ravneste la succes este esential sa accepte eventualele esecuri, sa stie cum sa depaseasca obstacolele si sa-si regaseasca de fiecare data motivatia de a continua.

  • Acceptarea imperfectiunii

Indiferent de cum iti imaginezi ca se va desfasura traseul evolutiv al afacerii tale, trebuie sa iei in calcul elementul-surpriza care este nelipsit din orice ecuatie. Nimic nu decurge perfect, nimic nu e usor si, probabil, oricat de mult noroc ti s-ar parea ca ai, se va petrece un eveniment sau vei trece printr-o experienta mai putin placuta care va contrabalansa armonia in care afacerea ta se simtea confortabil. Un antreprenor bun este cel care stie ca lucrurile nu decurg mereu lin si, cu toate acestea, este in stare sa priveasca dincolo de doza de ghinion care se poate abate asupra afacerii sale.

  • Perfectionarea tehnicii de a face compromisuri

Continuand aceeasi idee ca cea de mai sus, situatiile de genul “totul sau nimic” sunt rar intalnite in antreprenoriat. Cel mai adesea, vei fi supus unor situatii in care va trebui sa faci compromisuri. Nu lasa un „da” conditionat sa-ti rapeasca entuziasmul. Trebuie sa stii faptul ca exista o concurenta acerba pe piata si orice sansa care ti se ofera sa stralucesti merita exploatata.

  • Inovatia

Ca sa ai succes, trebuie sa inovezi. Ca sa inovezi, trebuie sa ai un plan de afaceri inovat, sa te bazezi pe o echipa open-minded, indreptata catre succes si dorinta de autodepasire. Competitia este reprezentata de oameni care au acelasi potential de a avea succes in afacerile lor ca tine, iar ceea ce ar putea face diferenta este stropul de inovatie pe care tu l-ai putea aduce atat afacerii tale, cat si societatii, in general. Desi este imprevizibil, cele mai multe cazuri, care vor atrage publicul si vor da lovitura, sunt cele in care exista noutate, inovatie si originalitate.

In Romania, afacerile de succes sunt cele care se concentreaza asupra nevoilor pietei si sunt personalizate pe mentalitatea romaneasca. Ceea ce functioneaza in strainatate este posibil sa nu functioneze in tara, asa ca, un plan de afaceri care ia in calcul particularitatile clientilor romani este preferabil.

4. Idei de afaceri de succes

Daca ai spirit antreprenorial, inspiratia poate veni de oriunde. In urma unei analize a pietei, poti descoperi ceea ce lipseste in Romania si poti incerca sa-ti aduci contributia personala. In urmatoarele randuri, iti este oferita o selectie de idei de afaceri care, exploatate asa cum trebuie, ar putea avea succes intr-un start-up din tara:

  • Educatie – afterschool sau gradinita privata

Sistemul educational din Romania poate beneficia de un plus de inovatie prin introducerea unor business-uri care sa se concentreze pe dezvoltarea personala si cognitiva a copiilor de varsta prescolara si scolara. Un curriculum nou, bazat pe nevoile celor mici, care sa includa mai multe notiuni de cultura generala, va fi atractiv atat pentru copii, cat si pentru parinti. In plus, parintii pot avea incredere ca cei mici sunt ingrijiti cat timp acestia se afla la serviciu, primind o educatie care acopera mai multe domenii de studiu si ii ajuta sa faca primii pasi in intelegerea lumii in care traiesc.

  • Beauty – o sursa inepuizabila de afaceri de succes

Zona de beauty ofera o gama larga de subdomenii din care sa te inspiri daca doresti sa incepi o afacere de succes. In Romania, acest domeniu este in plina dezvoltare, asa ca e nevoie de oameni care sa aduca inovatie si servicii de cea mai inalta calitate. Chiar daca nu ai pregatiri in acest domeniu, e de ajuns sa faci niste cursuri de machiaj profesional, manichiura, coafor, cosmetica sau masaj, pentru a vedea daca ai abilitati pentru acest tip de afacere si daca se potriveste cu ceea ce vrei sa faci.

  • Life coaching si task management

Imbinand zona de IT & tech cu cea de personal life si home services, poti gandi o aplicatie de succes care sa ajute oamenii sa-si duca la bun sfarsit taskurile de zi cu zi, sa-si stabileasca o rutina placuta si, de ce nu?, chiar sa ia decizii mai bune in viata.

In concluzie, nu este greu sa devii antreprenor, in special daca ai o idee de milioane, si aptitudini precum rabdare, perseverenta si curaj, care sa te ajute sa nu te lasi infrant de eventualele esecuri pe care le vei resimti. Pana la urma, telul nu este de a avea succes, ci de a simti, la finalul zilei, satisfactia ca esti activ in comunitatea din care faci parte, ca aduci valoare si incerci sa faci o schimbare, crezand atat in tine si in visul tau, cat si in potentialul de dezvoltare a intregii societati.

Sursa foto: Unsplash.com