Postul de Full Stack Developer se numara printre cele mai cautate posturi de catre angajatori si vizeaza cunoasterea tehnologiilor necesare pentru dezvoltarea client software si server software, respectiv front-end si back-end, dar ce inseamna sa fii Full Stack Developer?

Conceptul Full Stack Developer cere sa poti lucra cu minim 6 limbaje de programare. Ca abilitati necesare, functia de programator se bazeaza pe pasiunea pentru tehnologie, gandire strategica pentru intelegerea proiectului si anticiparea nevoilor pe care le pot avea clientii. Cum ajungi, insa, sa fii Full Stack Developer?

1. Ce inseamna Full Stack Developer – Ce beneficii aduce in cariera ta in IT?

Full Stack Developer inseamna, in primul rand, o sansa la cariera intr-o lume in care tehnologia ia amploare constant. Multumita cunostintelor pe care le dobandesti si lucrurilor noi pe care le inveti pentru a ocupa un astfel de post, ai oportunitatea de a gestiona un proiect de la faza incipienta si pana la final, in momentul in care ii pui punct. Mai mult, te poti adapta la solicitarile de front-end si back-end, dobandesti abilitati de management, lucru care te face un membru remarcabil al companiei. Te gandesti la partea materiala? Un astfel de job este unul dintre cele mai bine platite.

Cum te ajuta acest post in compania la care lucrezi? Un programator Full Stack monitorizeaza tot traseul unei solutii de software, de la stadiul de analiza, verificare si pana la aplicare practica. In orice firma, cunostintele de Full Stack Developer te vor ajuta sa:

  • Respecti nevoile clientului in realizarea structurii front-end a website-ului;
  • Creezi o interfata prin HTML, CSS si JavaScript;
  • Utilizezi limbaje ca Ruby, Python, Java sau PHP pentru partea de back-end;
  • Faci analiza si testarea tehnica;
  • Optimizezi produsul si cooperezi cu designeri pentru a-l imbunatati;
  • Asiguri protectia datelor;
  • Gestionezi comunicarea cu clientul;
  • Scrii un cod intr-o maniera organizata

2. Despre Full Stack Developer – Care sunt abilitatile necesare pentru un programator de succes?

Acum ca stii care sunt abilitatile de care ai nevoie si ce poti face cu ele, te intrebi, probabil, cum le dobandesti. Poti incepe cursuri de programare IT, cu ajutorul carora oportunitatile de angajare sau de promovare pe un post superior in compania la care deja lucrezi sa creasca si sa-ti asigure succesul. Gasesti mai jos o lista cu toate cunostintele tehnologiilor de front-end si back-end pe care le poti dobandi in urma unui asemenea curs, astfel incat sa faci alegerea potrivita pentru tine.
Full stack developer Atelierele ILBAH

Astfel, tehnologia front-end cere: cunostinte avansate in HTML, CSS, JavaScript si cunostinte de baza in jQuery, Angular, React. Ca experienta in tehnologia back-end, este necesara experienta in minim unul dintre limbajele de programare (Java, Python, Ruby, Node JS ori framework-ul .NET) si cel putin o tehnologie precum: MySQL, Postgres, MongoDB.

De asemenea, un Full Stack Developer trebuie sa stie cel putin un sistem de versionare a codului si design UI/UX. Ca skill-uri practice, pozitia de Full Stack Developer cere abilitati de soft skills, atentie la detalii si un nivel avansat de limba engleza.

Te-a pasionat dintotdeauna tehnologia si nu te sperie noutatea? Atunci, un curs de Full Stack Developer poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a te pregati pentru un job in programare. Te vei familiariza cu limbaje si tehnologii de programare, metodologii, teorii de software. Totul in doar cateva luni de curs! In plus, ai garantia locului de munca intr-o era a tehnologiei!

In concluzie, nimic nu este imposibil daca iti doresti cu adevarat. Totul sta in mainile tale si doar tu esti cel care poate face marea schimbare in viata ta. Gandeste-te ce-ti doresti cu adevarat si nu lasa o zi sa treaca fara sa lucrezi la visul tau!

Sursa foto: shutterstock.com