VLAD ILIESCU, Director General Atelierele ILBAH, unul dintre cele mai mari centre de calificare si formare profesionala din Romania, a fost invitat in cadrul emisiunii Departe de Romania in cadrul careia a vorbit despre piata muncii din Romania si despre oportunitatile de calificare si recalificare pe care le au romanii din strainatate.

De asemenea, Vlad a mai discutat si despre domeniile in care salariile au inceput sa fie competitive in relatie cu cele din alte tari europene.

Cea mai mare intoarcere in tara, din ultimii 30 de ani. Specialistii revin acasa. ”Este mai bine, salariile au crescut”

„Suntem constienti cu totii ca aceasta intoarcere a romanilor din diaspora a inceput odata cu pandemia, cand au fost fortati sa se intoarca. Multi dintre ei probabil ca au ramas, pentru ca au gasit oportunitati de angajare. Pandemia probabil ca a avut acest rol benefic”, a precizat acesta.
”Au preferat sa stea cu familia si au inceput sa testeze piata muncii, au vazut ca este mai bine, ca salariile au crescut. Ma refer aici la cei calificati si cei bine pregatiti, aici observ o crestere importanta” a mai subliniat Vlad Iliescu.

Santierele din Romania, luate cu asalt de straini. ”Vin sa munceasca, nu sa-si schimbe locul de munca prea des”

In domeniul constructiilor, in Romania, sunt necesari 500.000 de angajati.”Acest fenomen se intampla in toata Europa, nu e o problema locala”, sustine Vlad Iliescu, Director General Atelierele ILBAH.

In acest context, acesta a vorbit despre prezenta cetatenilor straini pe santierele din Romania.

”Angajatorii prefera forta de munca statornica, venita sa munceasca nu sa schimbe locul de munca prea des. Salariile pentru acesti straini sunt foarte atractive avand in vedere nivelul de trai din statele de unde provin. Cum am fi noi in Vest. Si romanii care pleaca in Vest presupun ca nu schimba locurile de munca atat de des pe cat o fac in Romania.

In momentul in care romanii pleaca peste hotare, sunt mai concentrati pe munca decat atunci cand erau in tara. Singurul lor scop este sa munceasca, isi diminueaza foarte mult cheltuielile, incercand sa stranga bani si muncesc chiar mai multe ore decat o faceau in Romania” a mai spus Vlad Iliescu. El a vorbit despre recalificarea in Romania a celor care se intorc acasa.

Departe de Romania, o emisiune cu si pentru romanii din diaspora

Emisiunea „Departe de Romania”, moderata de Gabriel Nuta-Stoica, reprezinta o evolutie naturala a continutului cu care v-am obisnuit, fiind in primul in rand o emisiune cu si despre romanii din afara granitelor tarii. In fiecare saptamana vom descoperi povesti interesante ale romanilor stabiliti in strainatate. Vom vorbi despre aspecte din viata de zi cu zi, probleme de integrare, provocari, dar si despre bucurii si impliniri. Totodata, vom incerca sa aflam ce mai inseamna Romania pentru romanii din diaspora: „acasa” sau doar tara de origine.

Emisiunea „Departe de Romania” se difuzeaza pe site-ul StiriDiaspora, canalele de Youtube si paginile de Facebook StiriDiaspora si DC News, dar si pe DC News TV.