Sunt cateva momente de-a lungul anului care ma fac sa constientizez cat de repede trece timpul . Unul dintre acestea este in luna aprilie, in fiecare an, atunci cand are loc un eveniment minunat in lumea designului de interior.

Il astept an de an cu multa nerabdare pentru ca mereu este o sursa infinita de inspiratie. Este cel mai mare targ de mobila si design International din lume cu 55 de editii la activ care se desfasoara intr-un loc special proiectat dupa cele mai inovatoare tehnologii de catre arhitectul Maximiliano Fucsas.

In decursul a mai bine de jumatate de secol in fiecare an au fost lansate cele mai spectaculoase finisaje si forme ale pieselor de mobilier, reunind cele mai importante si prolifice branduri, dar si cei mai importanti designeri ai momentului.

Am remarcat cu placere o continuitate in ceea ce priveste elementele naturii incadrata in interioarele standurilor, desprinse parca din viitoarele amenajari ale diferitelor tipologiii de case si clienti.

Imi este drag de fiecare data si ma inspir din eleganta prezentarii produselor, iluminarea spatiilor, combinarea texturilor si a finisajelor, tesaturilor si materialelor noi aplicate atat de perfect peste forme si volume prototipate.

Accentele metalice cuceresc spatiile interioare: cuprul, bronzul si aluminiul sunt folosite in toate combinatiile cu o versatiliate speciala, realizand o conexiune discreta cu stilul retro si industrial. Sticla este prezenta in diferite nuante, inclusiv transparenta sau fume’, marmura portelanata, cristalul, pielea naturala un must have al timpului prezent.

Imi place forfota si agitatia din intreaga saptamana pentru ca intalnesc mereu oameni pasionati, insetati in a asimila in 7 zile tot ce inseamna NOU. In timpul prezent putem spune ca se “poarta” acel ceva care te defineste pe tine ca persoana, acele lucruri care-ti intregesc universul in care ai vrea sa traiesti fericit si implinit.

Se pune accent pe scenografii reusite. Totul este desprins din interioare de poveste rupte parca dintr-un tablou al carui autor esti chiar tu. Pentru ca in fiecare stand am vazut grija producatorilor de a integra in universul colectiilor lor tipologii diferite de client care cauta sa se identifice cu orice pret. Acel “ceva” care vorbeste despre frumos, frumosul inteles de fiecare dintre noi evident in mod diferit.

 

Am vizitat cu drag si standul unde erau prezente branduri cu trimitere la stilurile clasice din trecut care parca isi doresc sa reinvie stiluri apuse. Dar totodata si cei care innoveaza pastrand stilistic forme si inspiratii din timpul trecut, acel clasic reinterpretat, reinventat.

Intalnirea cu Christopher Guy

Mi-au atras atentia branduri ca si Christopher Guy cu care am avut o conversatie interesanta in ceea ce priveste consumatorul din timpul prezent. Este incredibil cum se imbina pasiunea creativitatii sale cu faptul ca trebuie sa sustina o intreaga companie care sa se muleze dupa asteptarile clientilor sai. Si va marturisesc ca este o provocare si nu este deloc usor.

Povesteam cu el ca stilul pe care doreste sa-l prezinte este un melanj boem intre piese statement, impunatoare adaptate interioarelor timpului prezent. Imi vorbea cu mare drag de finisajele noi pe care le-au lansat despre naturaletea pe care o cauta in forme, culori, texturi si bineinteles lemnul lasat natur care parca doreste sa se muleze in orice ambient.

In intregul stand se urmarea o scenografie foarte bine calculata, unde ieseau la iveala piese puternice de design alaturate obiectelor decorative puse in evidenta ca obiecte de arta.

miruna-ardelean-atelierele-ilbah-christopher-guy-design-interior

Branduri celebre prezente la Salone del Mobile

Brandul Selva a prezentat ca in fiecare an colectii cu un iz particular. Philipp Selva ne invata mereu cum sa combinam colectii, finisaje si texture curajoase dar care denota o eleganta de neegalat. Branduri pe care le-am descoperit in acest an cu produse speciale ca Belloni, A Modern Grand Tour, Boca do Lobo, Griffoni , Vittoria Frigerio m-au facut sa apreciez din ce in ce mai mult latura reinterpretarii elementelor vechi patinate cu timpul prezent.

Pana si brandul Muuto m-a suprins pentru ca vorbea de Noul Stil Nordic sau Dale Italia care sustine idea ca materialul si designul provocator este doar chestiune de stil. Am intalnit branduri precum Urban Mint care are adevarate piese de atractie pentru interioarele viitorilor nostri clienti. Emmemobili sau Rina Menardi urmaresc linii fine, suple care scot in evidenta simbolismul din spatele pieselor de mobilier dar si ale accesoriilor prin modelarea ceramicii intr-un mod plastic ce cauta perfectiune prin imperfectiunea materialelor.

Nu puteam sa nu descopar povesti nesfarsite si branduri care au facut istorie in timpul nostru incadrate in piese deja consacrate in timp cum ar fi: Flexform, Giorgietti, Molteni & C, Poliform, Kartell, Driade, Ivano Redaelli, Porada, Casiina, Poltrona Frau, Ceccotti si nu in ultimul rand Natuzzi Italia.

 

Bucatariile au fost la mare inaltime anul acesta prin standurile Dada, Pedini, Scavolini, La Cornue dar si prin tehnologia spectaculoasa prezentata in solutiile de case inteligente alaturi de obiectele electrocasnice. Chiar si zona in care au fost prezentate baile a avut un farmec particular.

Brandurile mele de suflet Edra si Opinion Ciatti au excelat atat prin profunzimea dar si prin scenografia standurilor cu care ne-au obisnuit an de an. O adevarata sursa de inspiratie mereu si pentru totdeauna.

La Salone Satelite am intalnit tineri talentati, am ascultat conferinte de design de calitate despre material sustenabile si am descoperit tineri designeri romani care isi doreau sa cucereasca lumea. Producatorii romani au avut anul acesta o prezenta vizibila reusind sa se ridice la inaltimea evenimentului.

Nu am reusit sa gust asa cum mi-as fi dorit de mult atmosfera din oras in zonele dedicate evenimentelor urbane cum ar fi via Tortona insa cu siguranta mi-au ramas in suflet petrecerile “fuori salone” care ma fac sa ma simt desprinsa dintr-un décor metropolitan sofisticat dar cu un aer relaxat cum numai in Italia intalnesti.

Daca v-am starnit interesul nu ne ramane decat sa ne dam intalnire la anul in acelasi loc cu acelasi entuziasm. Pana atunci ne vedem la cursul de design interior sa impletim frumoase povesti in tendintele momentului si sa invatam arta de a face oameni fericiti in interioare personalizate  dupa sufletul lor.

Cu drag,

Arh. Miruna Ardelean,

trainer Atelierele ILBAH

Salone-del-Mobile-MILANO-2016-atelierele-ilbah-curs-design-343interior-lanscape-1

Salone-del-Mobile-MILANO-2016-atelierele-ilbah-curs-design-interior-33lanscape-1

Salone-del-Mobile-MILANO-2016-atelierele-ilbah-curs-design-interior-343lanscape-1

Salone-del-Mobile-MILANO-2016-atelierele-ilbah-curs-design-interior-lanscape-1

Salone-del-Mobile-MILANO-2016-atelierele-ilbah-curs-design-interior-lanscape-13234