Niciodata nu este prea tarziu sa o iei de la capat, sa-ti schimbi jobul sau, de ce nu?, sa vii cu ceva nou in completarea celui pe care il ai acum, sau poate ca pur si simplu iti doresti un subiect nou de explorat. Roxana Iuga ne-a pasit pragul cu mult entuziasm, dar si cu emotii mari, pentru ca avea sa inceapa un studiu aprofundat despre design interior, un domeniu care sa-i permita sa-si manifeste creativitatea, sa se exprime prin intermediul ei. Cursul de Design Interior la Atelierele ILBAH a ajutat-o pe Roxana ca in momentul de fata sa reuseasca sa desfasoare proiecte frumoase, sa activeze in domeniu ca freelancer, insa acest nou job a fost asezat cu grija langa cel actual.

Cum reuseste Roxana sa-si imparta timpul intre 2 job-uri si cum a fost experienta care a adus-o in punctul in care se afla astazi, ne spune chiar ea.

  1. Cum te-ai descrie in cateva cuvinte? Ce ne poti spune despre Roxana Iuga?

O descriere in cateva cuvinte ar fi: sunt un berbec prin excelenta! Asta inseamna ca am multa energie si forta de munca, imi plac proiectele noi, evenimentele dinamice, sunt creativa si intuitive, imi place sa invat lucruri noi, sunt ordonata si meticuloasa in ceea ce fac, urasc monotonia si programul repetitiv. In concluzie, imi plac provocarile!

  1. Cand si cum a inceput pasiunea ta pentru design interior?

Nu stiu cand a inceput, s-a dezvoltat din necesitate. Din totdeauna am admirat casele frumos “aranjate si curate”. La inceputul anilor `90, cand am venit la studii in Bucuresti, am fost nevoita sa stau multi ani in case inchiriate, iar chiria sa fie cat mai mica. Asa ca am incercat sa fac din fiecare loc in care am locuit, un loc numit “acasa”, in care sa ma simt bine si la care sa ma intorc cu drag, sa fie curat si primitor.

Cand am realizat ca am o pasiune pentru design interior? Odata cu amenajarea actualei case. A fost un proiect amplu, de durata, dar am putut sa organizez totul de la bun inceput, m-am ferit de improvizatii si astfel am ajuns la un rezultat placut mie. Am beneficiat in cadrul acestui proiect de libertatea de a-mi pune in practica toate ideile. Impulsul de a urma cursul de Design Interior l-am primit in perioada de dupa lockdown, cand eram intr-o amorteala enervanta, care nu-mi dadea pace si trebuia sa fac ceva care sa-mi bucure sufletul, sa-mi puna mintea la lucru si sa ma trezeasca la viata.
Roxana Iuga Atelierele ILBAH

  1. Daca ti s-ar cere sa incadrezi experienta ta la cursul sustinut de Raluca Popp intr-o anumita categorie, pentru ce ai opta?

Am avut prima sedinta chiar de ziua mea, pe 23 martie. Pe cat de nerabdatoare am fost sa incep cursul, pe atat de tare m-am speriat cand l-am inceput. Am realizat cat de mult aveam de invatat. Acest curs a deschis o usa spre o lume plina de culoare pentru mine. In categoria provocari constructive as incadra experienta mea. A fost o provocare care m-a ambitionat sa invat, pentru ca simteam ca avea sa-mi schimbe viata pe plan profesional, avea sa ma schimbe pe mine in bine. Pasii pe care i-am urmat in desfasurarea acestui curs au fost multi si diversificati, si cu siguranta am avut nenumarate momente in care am trecut de la agonie la extaz. Insa, in final, mi-a umplut inima de bucurie si incantare. Nici nu avea cum sa se intample altfel, avand la dispozitie un curs atat de bine structurat si un trainer pe masura.

  1. Ce ai invatat nou despre tine, dupa finalizarea cursului?

Dupa finalizarea cursului am realizat ca nimic nu este imposibil de realizat atat timp cat faci ceea ce-ti place. Am invatat ca sunt capabila sa-mi exprim creativitatea si sa transmit emotie prin desingul creat, ca pot sa imbrac o camera rece si lipsita de viata in culori si texturi care vorbesc despre cat de frumos este sa fii ACASA. Cel mai important este ca am invatat sa am incredere in mine, in deciziile pe care le iau.
Roxana Iuga Atelierele ILBAH

  1. Care sunt planurile tale de viitor in acest domeniu si daca exista, cum te-ai gandit sa le creionezi?

In urma cursului am o noua calificare in palmaresul meu si sunt foarte mandra de asta. Am admirat si “invidiat” persoanele care au un hobby transformat in job. Am realizat ca varsta nu este un impediment in schimbarea traiectoriei pe plan profesional, desi in acest moment nu intentionez sa parasesc definitiv domeniul in care activez de peste 20 de ani. Visez sa fac doar design de interior, dar mai am multe de invatat, de acumulat informatii si experienta, si stiu ca asta se concretizeaza in timp. Invat sa am rabdare, sa primesc ceea ce-mi ofera viata, fara sa grabesc lucrurile. In acest moment am doua job-uri pe care le iubesc si carora le dedic in egala masura atentia mea. Planuri de viitor nu-mi mai fac, am invatat asta in ultimii ani.

  1. Unde iti gasesti inspiratia pentru proiectele tale si de ce ai nevoie ca proiectele tale sa fie creative?

Inspiratia o gasesc in discutiile lungi cu clientii mei. Asa imi dau seama ce le place si ce le displace, care este ritmul lor de viata, pasiunile, nevoile lor, ce-si doresc in noua casa si ce le lipseste in prezent. Din aceste discutii imi formez o imagine de ansamblu, dupa care, pornind de la o apreciere sau un gand impartasit, ne apucam de lucru.

De asemenea, urmaresc toate canalele de informare legate de designul interior, sunt abonata la multe site-uri specifice, la newsletter-urile importatorilor si producatorilor de mobila, obiecte de decor si amenajare. Sunt in permanenta cautare de informatii care m-ar putea folosi ca sursa de inspiratie la un moment dat.

  1. Emotiile ne determina sa ne confruntam cu tot felul de situatii confortabile sau mai putin confortabile, iar cand vorbim despre inceputuri situatia devine si mai complicata pentru unii, din cauza fricii de necunoscut. Ce sfat ai pentru cei aflati la inceput de drum si isi doresc sa-si duca pasiunea la alt nivel? Cum sa faca sa reuseasca acest lucru?

Nu cred ca sunt in masura sa dau sfaturi. Si eu sunt la inceput de drum, am emotii, dar nu simt teama. Eu cred ca devii creativ atunci cand esti scos din zona de confort. Atunci cand ai in fata ta o provocare, esti capabil de multa inventivitate, cand faci cu pasiune un lucru, gasesti mereu o solutie. Daca nu pui pasiune si daruire in ceea ce faci, atunci te enerveaza fiecare neajuns sau problema intampinata si abandonezi foarte usor. Trebuie doar sa ai incredere in tine, in visul tau. Invata sa-ti prezinti si sa-ti argumentezi ideile.
Roxana Iuga Atelierele ILBAH

Daca tu nu ai incredere in tine si in ceea ce faci, de ce ar fi dispus un client sa-ti acorde incredere si credibilitate? Atelierele ILBAH a fost locul meu pentru implinirea dorintei mele, pasiunii mele. Cauta, cerceteaza si actioneaza, acesta este sfatul meu.

Niciodata nu este prea tarziu sa inveti lucruri noi, iar Roxana este dovada clara. Daca ai nevoie sa investesti mai mult in ceea ce te pasioneaza si nu stii de unde sa incepi, apeleaza la un curs de specialitate care-ti va oferi informatiile de care tu ai nevoie. → https://www.ateliereleilbah.ro/lista-cursuri/