In data de 12 noiembrie, Arh. Miruna Ardelean, trainer Atelierele ILBAH, va asteapta cu drag la workshopul cu numarul 9, unde il va avea ca invitat pe Arh. Saverio Renda

Un workshop inedit, pentru ca va avea o tematica aparte, special gandita si adaptata cerintelor din zilele noastre: restaurare, prezervarea valorilor arhitecturale si ambientale, conversii funcționale, amenajarea de spatii in cladiri cu istorie, pastrand caracterul arhitectural. Surpriza workshopului o reprezinta invitatul special, Arh. Saverio Renda, spacialist restaurare, care, impreuna cu Miruna, vor explica cei mai importanti pasi in definirea restaurarii si proiectarii sistematizate.

saverio-renda-3

 

Despre Invitat Arh. Saverio Renda

Absolvent al facultatii de arhitectura din cadrul Universita degli studi Architettura Palermo, isi completeaza studiile si la Universitatea de arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucuresti cu o bursa de studii Erasmus, obtinand si o bursa de studiu Leonardo la studioul de proiectare Werger Niegel din Viena.

In ultimii ani a realizat foarte multe proiecte de restaurare si arhitectura, dar si design interior. Dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale, enumeram cateva: amenajarea Salii Cardinalului Latriviano, apartinand bisericii Diocesa din Palermo, interiorul palatului Arcivescovile, proiectarea noii biserici S. Luca, lucrari de restaurare a Oratoriului dei Pellegrini, restaurarea bisericii San Carlo Borromeo a Termini Imerse (PA), Palatul Scavuzzo Trigona di Saint’Elia, inclusiv lucrari dirijate in cadrul restaurarii si beatificarii Beato Giuseppe Puglisi in Catedrala Palermo, coordonand in prezent santierul biserici Madre di Sambuca din Sicilia.

Studioul de arhitectura L’aboratorio di architettura storica in care activeaza este unul dintre cele mai importante studiouri de restaurare din Italia. Cu un portofoliu impresionant de lucrari, proiecte si concepte realizate de mai bine de 40 de ani se bucura de aprecieri atat in Italia cat si in alte tari.  In portofoliu se numara peste 115 biserici, 39 manastiri, 35 cladiri publice, 20 de castele, 15 situri arheologice, 15 turnuri de aparare, 9 catedrale si  4 palate.

saverio-renda-1

Scurt interviu cu arh. Saverio Renda:

Tot auzim vorbinduse despre termenul de restaurare al unui loc, monument sau al unei constructii. De ce trebuie sa tinem cont in primul rand? Care este primul lucru pe care il ai in vedere atunci cand demarati un nou proiect?

Imi place sa cred ca orice forma de restaurare si orice interventie pe care o facem asupra istoriei in timpul prezent tine foarte mult de cunoastereRestaurare inseamna responsabilitate, constiinta si memoria unui loc, unei cladiri, unui monument, fie unei piese de mobilier.  Restituirea memoriei tine de felul in care abordam un proiect din perspectiva artistica, dar tinem cont in special de sentimentul de apartenenta al unei natiuni, comunitati, la acel monument. Responsabilitatea cu care suntem insarcinati este foarte mare, ea deriva si din respect si recunoasterea valorii, a factorilor reali pe care ii abordam.

Cum proiectam in timpul prezent? Cum recunoastem valoarea si potentialul unui sit sau al unei constructii invecinate cladirii noi pe care urmeaza sa o inaltam?

Trebuie sa validam real ce are valoare si ce nu. In arhitectura noua trebuie sa ne lasam amprenta personala, creativa, incadrata in contemporaneitatea pe care o traversam. Este vorba despre 2 directii diferite : istoric si modern. Insa cu siguranta trebuie sa tinem cont de context. Imi vine in minte o fraza minunata spusa de un sef de trib indian : “Abbiamo preso in prestito questo mondo dai nostri figli”. Este o metafora, desigur, insa este extrem de puternic mesajul transmis. Cu alte cuvinte trebuie sa intelegem ca “lumea” nu ne apartine si sa privim cu responsabilitate in viitor. Ea apartine copiilor nostri si suntem la fel de responsabili atat pentru viata lor cat si pentru faptul ca trebuie sa prezervam mediul in care traim tot pentru viitorul lor.

saverio-renda-5


Va invitam sa va inscrieti din timp la workshopul Conversii functionale, deoarece locurile sunt limitate. Mai multe detalii gasiti aici