fbpx
148.251.128.27 1722031889 WP Rocket/Preload 21582
Cele-mai-cautate-meserii-in-straintate-Atelierele-ILBAH-cover

Mobilitatea populatiei la nivel global se afla la cote nemaiintalnite de-a lungul istoriei civilizatiilor. Nu este vorba de invazii sau migratii de popoare in adevaratul sens al cuvantului, ci de ceva mult mai pasnic: cautarea si gasirea de joburi si meserii mai bine platite in strainatate.

Este un fapt de la sine inteles ca oamenii au cautat si vor cauta mereu sa-si imbunatateasca nivelul de trai si sa aleaga sa munceasca pentru acest deziderat in cele mai bune conditii posibile, in sepecial in ceea ce priveste salarizarea dar, in egala masura, si in privinta celorlalte aspecte legate de calitatea vietii profesionale si private.

Munca in alta tara decat cea natala poate fi un lucru excelent pentru dezvoltarea personalitatii si a abilitatilor profesionale. Schimbarea modului de a privi, intelege si efectua actiuni, precum si modificarea comportamentelor rutiniere legate de profesie sau trecerea la o noua cultura a muncii in organizatii cu o viziune diferita fata de cele de acasa sunt doar cateva dintre avantajele pe care munca in strainatate le poate oferi indivizilor.

Dezvoltarea personala este legata in mare masura de iesirea din zona de relativ confort pe care locurile cunoscute si societatea in care te-ai nascut si ai crescut ti se pare ca ti le ofera. Mergand la munca in afara tarii de origine vei invata lucruri noi de care nu stiai sau pe care nu le aplicai acasa, dar, mai mult decat atat, vei explora aspectele necercetate despre propria personalitate, iti vei testa limitele si vei descoperi puterea de rezistenta, de adaptabilitate si capacitatea de invatare.

Dezvoltarea profesionala, pe care lucrul in strainatate ti-o poate aduce, tine mai ales de invatarea unor noi metode si principii in domeniul profesiei tale pe care e posibil sa nu le fi pus in practica niciodata intr-un loc de munca a carei activitate se desfasoara de acasa. De asemenea, vei invata o limba straina noua, iti vei extinde reteaua de contacte si iti vei largi perspectiva asupra modului de comunicare cu colegii din organizatiile unde lucrezi. Nu in ultimul rand, salarizarea consistenta din unele state dezvoltate in care alegi sa lucrezi, cu mult mai generoasa decat oferta salariala din piata muncii de acasa, este un factor motivant excelent pentru a te perfectiona continuu din punct de vedere profesional.

Nu mai este un secret ca romanii au plecat in numar mare din tara pentru a munci in strainatate. Numarul lor, desi este fluctuant si nu exista o evidenta exacta a autoritatilor nationale in privinta acestui lucru, se pare ca depaseste oridinul de 3 sau 4 milioane. Daca in primele valuri de emigranti au plecat cei mai putin specializati, cu mai putine studii de nivel superior, in prezent, se pare ca majoritatea celor care aleg sa caute un job in strainatate sunt specialisti cu experienta sau absolventi de studii superioare.

Intr-o lume tot mai globalizata, unde, datorita mijloacelor moderne de transport si a tehnologiilor tot mai avansate de comunicare, distantele nu mai inseamna mare lucru, oamenii nu mai dau un continut atat de semnificativ conceptului de “acasa” ghidandu-se mai mult pe principiul “ubi bene, ibi patria” – insemnand ca vor alege mereu locul in care vor gasi suficiente satisfactii profesionale si personale pe care il vor numi “casa”.

In acest articol vei afla cateva detalii despre cele mai cautate meserii din strainatate ce pot servi si ca un ghid de orientare in cariera pe care te gandesti s-o dezvolti sau catre care sa faci o schimbare decisiva.

1. Cele mai cautate meserii in Europa – zona predilecta de emigrare al romanilor. Clasament TOP 5

Libertatea de miscare a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor, pilonul fundamental pe care se sprijina Uniunea Europeana, a creat conditii de deplasare nerestrictionate pentru populatia statelor membre. Pietele muncii din statele membre au devenit concurente directe si acerbe ale pietei de profil locale, romanesti, atragand un numar semnificativ de cetateni romani care au emigrat definitiv sau temporar catre aceste state.

Fenomenul de emigrare din Romania reprezinta cea de-a doua cauza a reducerii populatiei dupa fenomenul natural de imbatranire.

Cele-mai-cautate-meserii-in-strainatate-Atelierele-ILBAH

Migratia internationala temporara de lunga durata pe sexe si grupe de varsta, in anul 2019. Sursa: www.insse.ro

In ceea ce priveste tarile de destinatie din Europa, preferinta romanilor s-a modificat vizibil fata de acum circa 10 ani. Daca imediat dupa aderarea la UE romanii plecau la munca mai ales in Italia si Spania, acum tarile preferate sunt Germania, Franta, Olanda, Belgia, Austria, Marea Britanie si Grecia, urmate si de cele doua tari latine enumerate.

MeserieAsistenta medicala / MedicProgramatori ITSpecialisti / Ingineri in constructiiSpecialisti in marketing digitalPersonal calificat in industrie si lucrari civile
Câștig estimat anual*~ 40.000 EUR - 130.000 EUR40.000 - 50.000 EUR~ 45.000 EUR35.000 - 45.000 EUR30.000 - 40.000 EUR
Detalii - Asistentele medicale si medicii sunt in topul penuriei de joburi la nivel european.

- Mediul de lucru din spitale sau clinici din statele dezvoltate mai ales din Vestul Europei este unul de top.

- Este un job de viitor in special din cauza trendului general de imbatranire a populatiei.
- Programarea IT, fie ca este vorba de Front End fie de Back End, este un domeniu in continua ascensiune.

- Nevoia de programatori si consultanti in IT este mereu la cote inalte.

- Avansurile tehnologiei nu fac decat sa intareasca acest trend crescator si, in consecinta, cererea de forta de munca calificata in acest domeniu.
- Constructiile sunt un domeniu in care lipsa de angajati calificati la nivel european este ridicata.

- Domeniul constructiilor cuprinde o larga gama de specialisti de la arhitecti, ingineri cu diverse specializari pana la maistri si lucratori calificati
in diferite operatiuni.
- Marketingul digital cu toate subdomeniile sale este o zona de activitate in continua dezvoltare in armonie cu tehnologiile si aplicatiile ce evolueaza constant.

- Creativitatea, dar si atentia la detalii sunt cele mai cautate abilitati din domeniu.

- Cunoasterea aprofundata in domeniul promovarii digitale se poate realiza relativ usor, prin urmarea de cursuri specializate.
- Lucratorii calificati in domenii precum tamplarie, dulgherie, zidarie, tinichigerie, sudura, instalatii sanitare, electricieni sunt mereu la cautare in toate economiile dezvoltate.

- Joburile din aceste domenii ofera compensatii salariale satisfacatoare.
PRO- Salarizare superlativa;

- Mediul de lucru modern, cu aparatura si instrumentar de ultima ora;

- Nenumarate posibilitati de perfectionare si avansare in cariera;
- Salarizare excelenta;

- Mediu de lucru relaxat, de multe ori, de la distanta, conform noilor trenduri de pe piata muncii in acest domeniu;

- Multiple oportunitati de dezvoltare si specializre;
- Nivel bun de salarizare;

- Variante multiple de angajare: inginerie civila, arhitectura, proiectare CAD.;
- Un domeniu cu multiple oportunitati de angajare pe diverse roluri;

- Oportunitate de a lucra in sistem remote, online;

- Sanse de dezvoltare a creativitatii si de diversificare a cunostintelor;
- Usurinta gasirii unui loc de munca daca ai o calificare si o indemanare demonstrabila;

- Oportunitatea de a deveni liber intreprinzator;
Contra- Medicina solicita un numar consistent de ani de studiu;

- Este nevoie de obtinerea unei diplome la universitati recunoscute la nivel international;

- De multe ori este nevoie de echivalarea studiilor in functie de politicile de agremetare ale fiecarui stat;
- Programarea este un domeniu care solicita destul de mult organismul atat din punct de vedere fizic cat si psihic, datorita modului static de lucru si al orelor prelungite in fata ecranelor;

- Este nevoie de o specializare sau de cursuri de reconversie pentru fixarea si dobandirea de cunostinte noi;

- Este necesara o anumita experienta si un portofoliu de lucrari uneori la angajare;- Este necesara cunoasterea la nivel superior a limbii tarii unde se desfasoara activitatea;- Este nevoie de o perioada de invatare si experienta adecvata in domeniu pentru a demonstra abilitatile in fata angajatorilor;
* Estimarile salariale prezentate au ca sursa datele din portalul si unealta de comparare TotalMoney

2. Detalii si idei despre pregatirea pentru cele mai bune joburi din strainatate

Maximizarea sanselor de a te angaja in strainatate intr-una din cele mai cautate meserii, cel putin in Europa, tine de o pregatire adecvata in domeniul pe care l-ai imbratisat. Cele mai bune locuri de munca sunt, desigur, si cele care ofera compensatii financiare superioare, dar, in acelasi timp, ar trebui luate in considerare si posibilitatile de evolutie profesionala si personala precum si modul in care te poti integra societatii din tara gazda si culturii de la locul de munca.

In acest sens, o pregatire temeinica anterioara emigrarii este un pas necesar pentru a asigura o doza considerabila de succes.

  • Programatorii IT

Nu mai incape indoiala ca odata ce stii sa programezi la un nivel bun si sa lucrezi cu relativa indemanare fie pe partea de Front End Development, fie in Back End, ori ca Full Stack Developer, vei putea sa te angajezi destul de repede in domeniu. Urmarea unor cursuri din categoria IT, fie cu prezenta fizica, fie in regim online, este o cale de urmat pentru oricine vrea sa desluseasca tainele programarii intr-un mod structurat si profesionist.
Cele-mai-cautate-meserii-in-straintate-Atelierele-ILBAH-3

Nivelul salarial al programatorilor IT este ridicat atat in tara, cat si in strainatate, pentru cei cu experienta si abilitati deosebite in anumite sisteme de programare. De aceea, alegerea locului de efectuare a muncii nu mai este o problema. Programatorii sunt veritabili „apatrizi” azi, deoarece, multumita tehnologiei, pot lucra de oriunde din lume cu un computer sau laptop performant si o conexiune buna la internet.

  • Specialisti / Ingineri in constructii

Constructiile redevin si in Romania vedeta pietei muncii, insa pana la atingerea nivelului de salarizare din Occident vor mai trece cativa ani. De altfel, plecarea specialistilor catre locuri de munca mai bine platite in Europa sau in lume se resimte deja puternic la nivel national, unde exista o penurie de angajati in domeniu.

Pentru a avea sanse de angajare mai mari in domeniul constructiilor in strainatate, o facultate tehnica recunoscuta si cativa ani de experienta, ori un portofoliu de proiecte la care ai participat sunt conditii care trebuie sa fie bifate inainte de a te gandi la emigrare.

Desigur, nu doar inginerii cu diploma in domeniu pot gasi locuri de munca bine platite in strainatate. Daca abilitatile tale tehnice sunt la un nivel adecvat, poti opta pentru a te specializa in proiectare asistata de calculator, iar absolvirea unor cursuri de din categoria grafica si proiectare recunoscute international poate fi o garantie in plus a succesului pe meleaguri straine.

Domeniul constructiilor se leaga de cel al arhitecturii sau al designului iar un curs de AutoCAD sau o serie de cursuri din categoria designului sunt utile pentru o specializare suplimentara sau pentru dobandirea unui set de cunostinte de baza, care te vor ajuta in cariera oriunde in lume.

  • Asistenta medicala / Medic

Serviciile medicale sunt la mare cautare nu doar in Europa, ci peste tot in lume. Medicii si asistentele medicale pot gasi cu usurinta de lucru in Uniunea Europeana, iar joburile din domeniu sunt excelent remunerate in statele cu economii dezvoltate si cu sisteme de sanatate publica bine puse la punct.

Scoala romaneasca de medicina este inca competitiva si poate da bune rezultate in pregatirea cadrelor medicale in toate specialitatile, multi absolventi bine pregatiti reusind sa profite de oportunitati de angajare in strainatate. Desigur, cunoasterea limbii statului gazda este esentiala mai ales in ceea ce priveste terminologia specifica domeniului de activitate.
Cele-mai-cautate-meserii-in-straintate-Atelierele-ILBAH-2

  • Specialisti in marketing digital

Domeniul marketingului digital, unul foarte fluid si in continua schimbare de trenduri, ofera oportunitati valoroase de crestere profesionala. Cunoasterea unei limbi straine la perfectie alaturi de pasiunea pentru mediul digital de promovare a afacerilor poate fi o combinatie castigatoare pentru una din cele mai cautate meserii din strainatate.

Totusi, simpla pasiune nu poate tine locul unei pregatiri temeinice asa ca este utila si absolvirea unui curs din categoria comunicare si online marketing mai ales pentru cizelarea abilitatilor existente, dar si pentru aducerea la zi a cunostintelor si tehnicilor din acest domeniu marcat de multiple schimbari.

  • Personal calificat in industrie si lucrari civile

Mesterii buni au fost mereu cautati de-a lungul timpului. Cu atat mai mult ca unele din cele mai cautate meserii din Europa sunt, in general, cele de zidari, tamplari, dulgheri, sudori, electricieni si instalatori specializati si cu un grad inalt de maiestrie si cunostinte in domeniu.

Nu trebuie uita nici avantajul ca un meserias bun pe domeniul lui poate deveni foarte usor liber intreprinzator in strainatate si se poate bucura de venituri consistente si prestigiu.

Asadar, daca activezi intr-unul dintre domeniile enumerate mai sus sau vrei sa te reorientezi spre unul, poti sta linistit in ceea ce priveste numarul de locuri disponibile pe piata muncii. Acestea sunt intr-o continua crestere atat in tara, cat si in strainatate, de aceea fiecare dintre aceste meserii poate fi considerata una de viitor.

Sursa foto: Pixabay.com

3. Intrebari si raspunsuri despre cele mai cautate meserii in strainatate

1. Care sunt joburile viitorului?2021-07-01T19:19:27+03:00

Meseriile de viitor raman cele din domeniul sanatatii, al IT-ului si al brandingului digital. Insa va fi cautat, pe baza estimarilor specialistilor din resurse umane si personalul calificat din domeniul ingineriei, arhitecturii precum si specialistii din domeniul agricol si al transporturilor.

2. Ce meserii noi ar trebui sa deprind pentru a lucra in strainatate?2021-07-01T19:20:01+03:00

Tot ceea ce are legatura cu domeniile digitale, tehnologie, dar si specializari de top in domenii clasice cum ar fi construcțiile civile si industriale, ori industria automotive, medicina sau zonele de creativitate, pe care le poti aprofunda si prin intermediul unor cursuri autorizate recunoscute national si international sunt tot atatea cai deschise pentru a-ti spori sansele de a lucra in strainatate.

3. Ce pot face pentru a ma reorienta catre o meserie cautata in strainatate?2021-07-01T19:20:29+03:00

Cea mai simpla metoda, dupa identificarea afinitatilor dintre tine si meseria vizata, este urmarea unor cursuri specializate in acel domeniu. Poi incepe cu unele module pentru incepatori, dupa care sa te orientezi catre cele de specialitate. Astfel, acumulezi un bagaj vast de cunostinte in acel domeniu, fapt care te va propulsa spre primele alegeri ale viitorilor angajatori.