fbpx
148.251.128.27 1722031798 WP Rocket/Preload 21612
Cele-mai-bune-meserii-in-romania-Atelierele-ILBAH-1

“Meseria este bratara de aur” spune un vechi proverb romanesc si acest lucru este valabil si astazi in marea majoritate a situatiilor. Stapanirea unor cunostinte teoretice si practice intr-un domeniu solicitat pe piata muncii sau a serviciilor poate fi o garantie a asigurarii traiului zilnic si chiar a succesului profesional.

Atunci cand abilitatile tale sunt recunoscute si apreciate de angajatori sau de oamenii care apeleaza la tine pentru serviciile pe care le poti presta gratie specializarii tale pe un domeniu sau altul, renumele tau incepe sa se dezvolte si sa-ti aduca beneficii financiare, dar si o satisfactie personala, tot atat de benefica in dezvoltarea ta ca om util societatii.

Cu siguranta, alegerea unei meserii ar trebui sa se petreaca deja de pe bancile scolii, pentru ca orice timp suplimentar petrecut in aprofundarea tainelor sale este un castig esential pentru abilitatile pe care le vei dobandi. Din nefericire, sistemul public de educatie din Romania nu ofera un nivel satisfacator de indrumare si de incurajare a cursantilor din toate categoriile de varste catre imbratisarea acelor cariere care se potrivesc cel mai bine cu potentialul, pasiunile, inclinarile si dorintele acestora.

In plus, piata muncii, in general, si cea a cererii de servicii, in particular, se pot modifica intr-un ritm mult mai rapid decat acum cateva zeci de ani. Meserii noi apar si inlocuiesc joburi care cad in desuetudine intr-o cadenta dictata de schimbarile tehnologiei, care patrunde tot mai mult in toate aspectele vietii si economiei. Pe de alta parte, preferintele de consum si trendurile in randul consumatorilor se modifica si ele mult mai rapid decat in trecut.

De aceea, orientarea in cariera ar trebui sa tina seama intr-o masura tot mai accentuata de solicitarile pietei muncii, cel putin pe termen mediu. Timpul nu este pierdut nici pentru persoanele care simt nevoia unei schimbari in domeniul profesional. Reconversia profesionala nu mai este azi un lucru dificil deoarece exista nenumarate cursuri autorizate recunoscute national si international din care se poate alege un domeniu de interes. Metodele avansate de predare, trainerii specializati si profesionisti, dar si accesul nemijlocit la tehnologie si material didactic modern fac ca dobandirea unor abilitati de baza sa fie azi mult mai usoara decat in trecut.

In acest articol vei afla cateva orientari asupra celor mai cautate joburi din Romania pe care le poti folosi ca un veritabil ghid pentru a lua cele mai bune decizii pentru adoptarea unei directii sau a altei directii a carierei tale viitoare sau pentru a face o schimbare in viata profesionala.

1. Cele mai bune si cele mai cautate joburi din Romania – un indicator pentru orientarea profesionala – Clasament TOP 5

Desigur, impactul tehnologiilor noi asupra evolutiei pietei muncii nu avea cum sa ocoleasca Romania, efectele acestei veritabile “revolutii” aflandu-se in plina desfasurare la nivel global. Modul clasic al muncii se modifica fundamental, cel putin in domeniile in care activitatea se poate petrece majoritar in mediul online. Aceste domenii vad o schimbare esentiala, cel putin in privinta locului muncii, care, tot mai des si in proportii tot mai mari se desfasoara in regim remote, de la distanta.
Cele-mai-bune-meserii-in-romania-Atelierele-ILBAH-2

La acest moment, desi nu se poate trage o concluzie certa, se pare ca ne aflam la apusul muncii clasice de birou pentru joburile sau meseriile care implicau o activitate de acest tip. Tot mai multi angajati, dar si angajatori prefera munca de la distanta, in timp ce unele studii incipiente reflecta faptul ca gradul de eficienta si productivitate in astfel de conditii ramane cel putin neschimbat daca nu chiar se afla pe un trend ascendent.

In orice caz, este cel putin hazardat sa se considere deja ca absolut toate meseriile se vor transfera in mediul online si de la distanta, deoarece exista o larga paleta de servicii care nu pot fi efectuate decat prin prezenta efectiva. Este vorba aici de acele meserii sau joburi care se afla in gama de servicii prestate direct populatiei si care, desi in transformare si ele, nu pot exista sub nici o forma in mod virtual.

MeserieCosmetician

Specialist Social Media

Fotograf / Cameraman

Sofer profesionist

Proiectant
Nivel salarial estimat mediu net lunar

3.500 lei*5.200 lei*3.500 lei*5.700 lei*4.500 lei*
Detalii - Nevoia de servicii cosmetice este constanta si cunoaste cresteri notabile in perioadele de crestere economica si a veniturilor.

- Este o meserie cu multiple valente care poate ingloba toate activitatile din zona de beauty: coafura, frizerie, manichiura, pedichiura, estetica unghiilor, masaj, etc.

- Specializare pe unul sau altul din aceste domenii nu exclude dobandirea abilitatilor si pe altele, accesorii sau complementare.

- Exista posibilitati diverse de crestere si invatare pluridisciplinara.
- Deprinderea abilitatilor de marketing online in general, si a celor privind promovarea prin intermediul retelelor sociale este cum nu se poate mai potrivita intr-un timp in care tehnologiile bazate pe internet guverneaza autoritar prezenta in piata si modalitatea de a se face cunoscute audientei a firmelor.

- Retelele sociale sunt diverse si atrag utilizatori la nivelul miliardelor, practic oricine detine o conexiune la internet si un telefon inteligent este prezent pe una sau mai multe astfel de aplicatii.

- Expunerea la mesaje de promovare prin social media are un grad mai ridicat decat publicitatea clasica.
- Meseria de fotograf se poate imbina in mod complet cu cea de cameraman, asigurand astfel mai multe oportunitati de cariera in acest domeniu.

- Cererea de servicii din domeniul fotografiei si filmarilor este destul de bine aspectata in Romania, mai ales gratie specificului cultural din zona de evenimente (botezuri, nunti, etc.), dar si in domeniile comerciale (fotografii de produse, sedinte foto pentru vestimentatii, pentru promovare personala sau de branding, etc.).

- Deprinderea abilitatilor la nivel de profesionist se poate realiza prin practica, dar mai ales prin urmarea unor cursuri specializate care vor fixa fundamentele artei.
- Nevoia de transporturi de marfuri si persoane este in continua evolutie crescatoare, la nivel global.

- Economia romaneasca urmeaza trendul globalizarii care duce la intensificarea schimburilor comerciale, fapt ce se traduce, evident, intr-o crestere a cererii de transport marfa atat la nivel intern, cat si pentru rute externe;

- Se creeaza astfel o penurie de soferi profesionisti care, conform legilor cererii si ofertei, duce la nivele de salarizare superioara, mai ales pentru transporturile de cursa lunga in regim international
- Nevoia de investitii in domeniul infrastructurii de toate tipurile in Romania este acuta, iar acest fapt inseamna cresterea cererii de personal calificat in toate etapele edificarii obiectivelor de la proiectare la executia propriu-zisa;

- Partea de proiectare este cautata nu doar in domeniul constructiilor, ci si in domeniul naval, energetic sau atomotive, astfel ca detinerea unei calificari in domeniul proiectarii asistate de calculator este o asigurare a unui job bine platit.
PRO- Cerere permanenta a serviciilor de cosmetica;

- Posibilitati nenumarate de a intra in domeniul antreprenoriatului in acest domeniu

- Oportunitatea de a invata si profesa mai multe domenii din categoria serviciilor beauty si de a creste astfel nivelul veniturilor;
- Un job ce poate fi realizat exclusiv online si in mod remote, de la distanta;

- Ofera o larga perspectiva de evolutie profesionala in mai multe domenii ale marketingului digital si trecerea relativ usoara la nivel de antreprenoriat in domeniu;
- Remuneratii superlative si un mod excelent de a imbina utilul cu placutul, in special pentru cei pasionati de arta fotografiei;

- Multiple directii de dezvoltare si invatare, mai ales gratie noilor tehnologii din domeniul foto-video (filmari cu drone, aparatura sofistificata, gama larga de obiective si programe de manipulare a imaginilor, etc.);

- Este o meserie care poate aduce beneficii banesti importante, mai ales atunci cand este la nivelul de antreprenoriat;
- Scoala de soferi profesionisti nu este inca foarte costisitoare;

- Ofera posibilitati de dezvoltare si perfectionare cu deschiderea de noi oportunitati de castig salarial (de exemplu, obtinerea unui atestat de sofer ADR pentru transportul marfurilor periculoase sau lichide);
- Este o meserie in care poti vedea o multime de locuri din lume fara cheltuieli suplimentare;
- Deprinderea abilitatilor de proiectare asistata de calculator este o cheie catre invatarea anumitor tehnici si programe din diverse domenii (arhitectura, cadastru, constructii navale, civile, design interior, etc.)

- Este o munca ce se poate desfasura in regim remote de oriunde, conditia esentiala fiind accesul la un computer prevazut cu programele necesare si cu acces la internet;

- Meseria este compatibila cu activitatea in regim antreprenorial sau freelancing, oferind libertate de actiune de devoltare a carierei;
Contra- Este un domeniu care solicita prezenta fizica, iar in cazul dezvoltarii unei afaceri in domeniu, este nevoie de amenajarea unui spatiu comercial complet utilat;

- Investitia in materiale si unelte de calitate poate fi uneori costisitoare.
- Poate fi un job solicitant deoarece trebuie sa fii mereu la curent cu ultimele evolutii, tehnici si tactici in domeniul foarte fluid al tehnologiilor social media.- Investitia in aparatura profesionista proprie este destul de mare;

- Solicita imbinarea unui spirit artistic cu unul mercantil, de multe ori un amestec greu de manageriat pentru unele personalitati.
- Poate fi destul de incomod pentru unele persoane deoarece, cel putin in cadrul soferilor de cursa lunga, locuinta este pe o anumita perioada cabina camionului;

- Regimul de lucru mereu pe drum poate fi solicitant, mai ales pentru persoanele care nu sunt obisnuite cu deplasarile lungi si dese.
- Curba invatarii unui astfel de domeniu poate fi destul de lunga si este mereu nevoie de dobandirea de noi abilitati si de exercitiu in functie de domeniul de profesie ales.

*Sursa datelor privind marjele salariale: www.paylab.ro

2. Cateva detalii despre cele mai cautate meserii din Romania in contextul general al pietei locale a muncii

Atingerea calificarii necesare pentru accederea la o cariera in Romania poate solicita necesitatea invatarii aplicate. Acest demers este cu atat mai mult necesar daca te afli deja in campul muncii si doresti sa faci o schimbare majora in cariera. Din fericire, exista nenumarate oportunitati de reconversie profesionala cu ajutorul cursurilor autorizate de calificare, perfectionare sau initiere in multiple domenii si meserii cautate pe piata muncii din Romania.
Cele-mai-bune-meserii-in-romania-Atelierele-ILBAH-3

  • Cosmeticieni

Desi sunt meserii din categoria celor care “se fura”, abilitatile necesare pentru orice activitate din domeniu se pot cizela si aduce la un nivel profesionist cu ajutorul unor cursuri din categoria beauty, care cuprind o intreaga paleta de roluri, de la machiajul profesional la hairstylist, sau de la masajul somatic si reflexogen pana la cosmetica generala, ori metode specializate cum ar fi extensiile de gene sau stilizarea si prostetica de unghii, ori nail art. Dobandirea de noi cunostinte si “secrete” de la trainerii experimentati in cadrul acestor cursuri pot contribui pe termen lung la succesul in una din cele mai cautate meserii din Romania.

Astfel, cu ajutorul unui curs de machiaj profesional poti patrunde in tainele unei meserii cu un indelungat trecut (primele dovezi ale existentei unor persoane specializate in acest domeniu provenind din Egiptul Antic, acum mai bine de 5000 de ani) si cu un viitor sigur. Ai putea, de asemenea, sa-ti imbogatesti cunostintele cu un curs de extensii gene fir cu fir, 2D si 3D pentru a completa in mod unitar zona faciala a frumusetii si a deveni astfel un profesionist ce se poate remarca in fata clientilor.

In ceea ce priveste infrumusetarea si ingrijirea barbateasca, cursurile de frizerie / barbering sunt cele cu ajutorul carora vei deprinde abilitati de ultima ora in domeniul grooming-ului masculin.

Cosmetica este un domeniu de larga specializare care ofera sanse generoase de castig odata cu trecerea timpului si castigarea notorietatii. Este o meserie din categoria celor clasice unde, pe langa metodele moderne de promovare, “marketingul din gura in gura” ramane cea mai puternica forma de a te face cunoscut ca specialist in domeniu. Clientii multumiti sunt capitalul cel mai de pret al unui lucrator specializat in cosmetica.

  • Specialist social media

Domeniul social media este doar o parte a vastului “ocean” al marketingului digital. Astfel ca, pe langa necesitatea de a dobandi cunostinte ferme in acest domeniu distinct, cunostinte pe care le poti imbogati si actualiza cu ultimele practici in domeniu cu ajutorul unui curs de social media autorizat, este de la sine inteles ca va trebui sa dobandesti sau sa fii mereu la curent cu ultimele evolutii din sfera marketingului online.

In acest scop te poti autoeduca accesand vastele cantitati de informatii din mediul online sau, pentru a nu pierde mult timp si a beneficia de informatie structurata si predata de specialsiti recunoscuti in domeniu, poti alege unul din cursurile din categoria comunicare si online marketing, cu ajutorul caruia vei fi dobandi competente si in domenii adiacente social media, fie ca este vorba de SEO, Google Analytics sau Facebook Ads, fie ca alegi clasa mai generala de PR in care vei descoperi strategiile eficiente de promovare ale afacerilor.

  • Fotograf / cameraman

Fotografia si filmarea sunt meserii care au o mare legatura cu partea artistica a personalitatii tale. Insa, o fire inclinata spre arta nu este un lucru suficient pentru a avea si competentele si abilitatile de natura tehnica care se impletesc in mod armonios cu simtul estetic in aceasta meserie. Tocmai de aceea, absolvirea unui curs de fotografie este un pas necesar catre a deveni tu insuti un profesionist remarcabil in acest domeniu.

Astazi, simpla imortalizare a imaginilor nu mai este suficienta, asa cum era in trecutul nu foarte indepartat, cand totul se termina cu developarea filmului fotografic. Noile tehnologii digitale si formate electronice ale imaginilor permit editari avansate si manipulari prin intermediul programelor software specializate care pot transforma radical o simpla imagine sau o filmare in opera de arta sau, cel putin, in montaje profesioniste.

Pentru a te desavarsi ca profesionist in meseria fotografiei si a filmarii, cursurile video de filmare si montaj si un curs de editare video sunt doar cateva recomandari suplimentare pentru un avans mai rapid in aceasta cariera.

  • Sofer profesionist

Viata de sofer profesionist poate fi si grea, dar, cu siguranta, pentru cei care au calatoria in sange, este o modalitate excelenta de a imbina placutul cu utilul. Iar cum remuneratiile de care se bucura soferii profesionisti azi, in special cei de cursa lunga, nu sunt deloc de neglijat, imbratisarea unei cariere in acest domeniu nu mai ridica semne de intrebare.

Obstacolul principal pe care trebuie sa-l depasesti este obtinerea permisului de conducator auto impreuna cu toate categoriile necesare. Pentru un sofer profesionist complet categoriile C+E, in cazul transportului de marfuri, sau D+E, in cazul celui de persoane, ar trebui sa fie primele obiective de bifat. Ulterior, obtinerea suplimentara a atestatelor de transport marfa si pentru marfuri periculoase ADR sunt doar pasii firesti catre dobandirea unei meserii bune cel putin pentru viitorul pe termen mediu.

  • Proiectant

Dobandirea de cunostinte avansate asupra proiectarii si modelarii asistate de calculator este piatra de temelie catre o cariera in domeniul proiectarii. Fie ca esti deja inginer intr-un anumit domeniu, fie ca esti student al unei facultati tehnice sau esti doar pasionat de domeniu si vrei sa iti rafinezi cunostintele, poti apela la o serie de cursuri din categoria grafica si proiectare cu ajutorul carora vei avea cel putin o baza de pornire intr-un domeniu interesant si cautat.

Daca alegi domeniul constructiilor sau arhitecturii, un curs 3DS MAX – vizualizari arhitecturale sau un curs de SketchUp – Randari 3D sunt cateva optiuni interesante pentru dezvoltarea cunostintelor de proiectare in aceasta zona.

Daca alegi domenii mai vaste, cu un grad mai mare de flexibilitate, aprofundarea unui curs AutoCAD – proiectare CAD este pasul esential pentru o gama larga de aplicatii de la cadastru si topografie la proiectarea de instalatii din domeniul industrial.

Desigur, cele mai cautate meserii din Romania pot fi foarte usor transformate in initiative antreprenoriale. Poti deveni astfel propriul tau sef si te poti dezvolta la un nivel superior. Daca simti ca nu ai cunostintele necesare sau flerul unui om de afaceri, un curs de antreprenoriat de la A la Z poate fi ajutorul de care ai nevoie pentru ca visele tale sa se transforme in realitate mai curand.

In concluzie, alegerea unei meserii este o decizie ce trebuie luata in deplina cunostinta de cauza dupa studierea atenta a trendurilor pietei si a nivelului cererii serviciilor ce pot fi livrate cu ajutorul aptitudinilor dobandite. Un rol important in decizie il joaca, in mod clar, preferintele personale si afinitatile fata de un domeniu sau altul, dar acestea trebuie oarecum legate si de realitatile din piata muncii pentru a avea succes de la bun inceput.

Sursa foto: unsplash.com

3. Intrebari si raspunsuri asupra topurilor meseriilor din Romania

1. Care sunt cele mai bine platite meserii pentru femei in Romania?2021-07-01T19:21:43+03:00

In afara joburilor binecunoscute ce ofera remuneratii satisfacatoare (medic, CEO, avocat, programator IT), dar care solicita ani lungi de pregatire si experienta, zona de beauty (cosmetica, hairstyling, make-up, etc.) ofera oportunitati interesante din punct de vedere financiar pentru femei, care, cu ajutorul unor cursuri autorizate recunoscute, isi pot exploata astfel simtul artistic inascut.

2. Care sunt meseriile usoare si bine platite din Romania2021-07-01T19:22:18+03:00

Desi termenul de “usor” este unul relativ, meserii ca fotograf / cameraman, specialist marketing online ori proiectant sunt cateva exemple de joburi care pot fi realizate cu un minim de efort fizic. Nu acelasi lucru se poate spune insa si de spre investitia mentala si efortul neuronal continuu pe care trebuie sa-l faci pentru a invata meseria de baza si a fi mereu la curent cu cele mai noi tehnici din fiecare domeniu.