Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au avut nevoie de o persoana care sa le tunda parul si sa ii faca sa arate minunat, asa ca meseria de frizer si-a facut aparitia destul de timpuriu in istoria umanitatii. La inceput tunsul a fost realizat din stricta necesitate si viza foarte mult mentinerea unei igiene intr-o lume in care bolile, parazitii si microbii faceau adevarate ravagii. Cu timpul, insa, oamenii si-au dat seama ca simpla tundere a parului le schimba aspectul general, asa ca au inceput sa faca acest lucru din dorinta de a arata cat mai bine, apeland la tot felul de tunsori inedite in ziua de astazi.

In articolul de mai jos vei descoperi de ce merita sa te inscrii la un curs de frizerie, ce vei invata aici, ce calificare vei avea la finalizarea studiilor, care sunt calitatile pe care ti le vei dezvolta pe parcursul cursului si ce acte iti sunt necesare pentru a te inscrie la curs. De asemenea, vei descoperi cateva tunsori interesante, pe care le poti invata la curs, care sunt cele mai bune ustensile cu ajutorul carora trebuie sa tunzi, precum si ce alte servicii de styling ar trebui sa stie orice barbier profesionist.

1. Cele mai bune cursuri de frizerie – Informatii generale

Pentru a alege cel mai bun curs de frizerie din Bucuresti sau poate din orice alt oras din tara, este important ca persoana in cauza sa cerceteze cu atentie piata si sa aleaga din top 3 cursuri de frizerie, pe cel de care are nevoie, pentru ca doar asa va sti sigur ca certificatul de absolvire pe care il va obtine va fi garantia succesului, in meseria pe care o va practica in viitor. Felul in care cursul este conceput, trainerii pusi la dispozitie, atestarea cursului pe plan national si international sunt doar cateva dintre elementele pe care orice viitor frizer le va urmari indeaproape.
Cele mai bune cursuri de frizerie Atelierele ILBAH

1.1. Scurta descriere a unui curs de frizerie

Cursul de frizerie sau de barbering se adreseaza mai ales celor aflati la inceput de drum, dar exista si cursuri de perfectionare pentru avansati. Incepatorii vor invata sa stapaneasca executarea tunsorilor barbatesti intr-un mod deosebit si sa inteleaga cum sa identifice ce tunsoare se potriveste fiecarei persoane in parte, in functie de fizionomie si personalitate. Barberingul este un tip de serviciu special pentru barbati, in care frizerii se ocupa cu indepartarea parului nedorit din zona capului si gatului.

In prezent exista numeroase scoli specializate, care ofera educatie aprofundata in acest domeniu si care reusesc sa scoata an de an specialisti adevarati, totusi, putini stiu exact ce inseamna barbering, asa ca au nevoie de cursuri suplimentare in acest sens. Unele dintre ele se desfasoara chiar si in mediul online.

Romanii pasionati de tuns cerceteaza cu atentie zilnic tutorialele de pe Internet si invata sa se tunda pe ei insisi sau pe altii care au incredere in abilitatile lor, insa rezultatele sunt rar 100% corecte. Un curs de frizerie ar putea sa le ofere sansa de a reusi in totalitate tunsorile pe care le-au invatat online, dar si sansa de a-si deschide un salon pe viitor.

Cele mai bune cursuri de frizerie Atelierele ILBAH

1.2. Ce inveti la cel mai bun curs de frizerie

In cadrul unui curs de frizerie, elevii vor invata numeroase lucruri interesante si de ajutor pentru realizarea unui viitor frumos in aceasta meserie:

  • efectuarea tunsorilor barbatesti clasice si moderne;
  • folosirea diferitelor tehnici speciale de styling;
  • cunoasterea unor tips & tricks;
  • cum sa tunda din foarfeca si din masina;
  • realizarea serviciilor de masaj, samponat si spalat;
  • managementul unui salon de succes;
  • despre imagine si brand.

1.3. Motivele pentru care trebuie sa urmezi un curs de frizerie

In ultima vreme, poate si din cauza pandemiei care s-a instalat in toata lumea, multi romani si-au dat seama ca au nevoie de ceva care sa le trezeasca interesul si care sa le ofere din plin senzatia ca fac ceva folositor, care le place. Motivele care i-au determinat sa aleaga meseria de frizer sunt numeroase, dintre ele putand fi mentionate urmatoarele:

  • Este un trend in plina ascensiune pentru ca barbatii moderni sunt dornici de a arata foarte bine si apeleaza mereu la serviciile unui barbier profesionist, care sa le realizeze un aspect deosebit, indiferent ca este vorba despre aranjarea parului, sprancenelor sau barbii;
  • Unii reprezentanti ai sexului masculin doresc sa mearga periodic intr-un loc cu o atmosfera masculina prin definitie, in care sa se simta bine si unde sa aiba parte de cel mai bun tratament. Un proprietar de salon ar putea sa creeze aici un adevarat club pentru gentlemani, unde acestia sa aiba parte de rasfat si timp de calitate petrecut impreuna;
  • Este o meserie foarte banoasa, multi dintre cei care au absolvit un astfel de curs reusind cu adevarat sa aiba parte, de-a lungul timpului in care au practicat frizeria, de sume substantiale, cu ajutorul carora si-au implinit anumite visuri, si-au achitat vacante exotice, si-au cumparat masini, locuinte personale, bijuterii etc.

Un curs de frizerie care se respecta trebuie sa ofere cateva lucruri importante cursantului:

  • sa fie autorizat si sa ii puna la dispozitie un certificat de absolvire, care sa fie recunoscut nu doar in tara, ci si in strainatate (multi romani vor sa practice aceasta meserie peste hotare);
  • sa puna la dispozitie traineri cu multa experienta, care sa reuseasca sa-i motiveze pe elevi si sa le insufle adevaratele valori ale meseriei, dar si cele mai moderne tehnici de lucru;
  • sa ofere consiliere specializata dupa finalizarea cursului celor care au nevoie;
  • sa asigure predarea mai multor tehnici de lucru;
  • sa ofere instrumentele de care are nevoie elevul;
  • programa de curs sa fie completa si complexa;
  • sa puna la dispozitie suportul de curs si in format electronic;
  • programul de lucru trebuie sa fie flexibil, in asa fel incat sa permita elevului sa aiba timpul de care are nevoie sa mearga la jobul curent sau sa faca alte lucruri importante pentru viata sa de familie;
  • sa asigure numeroase oportunitati de angajare pe viitor, datorita abilitatilor pe care cursantii le vor dobandi de-a lungul cursului urmat.
Cele mai bune cursuri de frizerie Atelierele ILBAH

1.4. Ce calificare are o persoana care urmeaza cel mai bun curs de frizerie

In urma absolvirii, de regula, elevul va avea calificarea de frizer, care este recunoscuta pe plan national si international, doar daca acest curs este autorizat de Ministerul Educatiei si de Ministerul Muncii. Pentru a fi acceptata, persoana in cauza trebuie sa aiba cel putin 8 sau chiar 10 clase.

1.5. Calitati pe care le dezvolta persoana care urmeaza cel mai bun curs de frizerie

Foarte interesant este faptul ca elevul care va urma un astfel de curs de frizerie va obtine nu doar abilitatile practice necesare in meserie, ci si multe alte lucruri, cum ar fi dezvoltarea unor calitati:

  • empatia si capacitatea de a intelege persoana pe care o are in fata;
  • diplomatia;
  • politetea;
  • capacitatea de a face efort fizic sustinut;
  • capacitatea de a-l face pe client sa se simta bine;
  • talentul.
Cele mai bune cursuri de frizerie Atelierele ILBAH

2. Tipuri de tunsori pentru barbati ce se invata la cel mai bun curs de frizerie

Pe piata exista o cerere tot mai mare de tunsori deosebite, moderne, care sa atraga atentia, astfel ca un curs de frizerie foarte bun trebuie sa invete cursantii cum sa reuseasca sa creeze astfel de frizuri. Evident ca nici tunsorile clasice nu pot lipsi din arsenalul frizerului, pentru ca in continuare cererea este destul de mare. Atat seniorii cat si barbatii prefera tunsorile clasice in defavoarea celor asociate stilului modern.

2.1. Ustensile de care este nevoie pe durata cursului de frizerie

Pentru a face fata tuturor cerintelor la curs, elevul va dispune de toate instrumente necesare desfasurarii activitatii din cadrul cursului : pieptan, pamatuf, masina de tuns, brici, masina de contur, gulere de hartie pentru client, sort de protectie pentru el. Toate ustensilele si consumabilele sunt puse la dispozitie de catre scoala.

Calitatea superioara a echipamentului este obligatorie, altfel tunsorile s-ar putea sa nu iasa asa cum si-ar dori clientul. Ele vor fi folosite pe o durata lunga de timp si astfel nu va fi nevoie de o noua investitie in acest sens. Nu trebuie uitata igienizarea instrumentelor folosite, pentru ca orice scapare in acest sens ar fi dezastruoasa pentru renumele frizerului pe viitor!
Cele mai bune cursuri de frizerie Atelierele ILBAH

2.2. Tipuri de tunsori pentru barbati cu par scurt si mediu

Moda este schimbatoare. Unii barbati vor parul foarte scurt, altii il vor taiat mediu, iar altii il prefera lung. . Asadar, tunsorile sunt variate, alese astfel incat sa avantajeze, fie ca este vorba despre frizurile clasice/ moderne. . Printre tipurile de tunsori pentru barbari care ar trebui invatate in cadrul oricarui curs se numara:

  • tunsoarea clasica a omului de afaceri care pretuieste timpul (una scurta, care sa fie rapid ingrijita dimineata);
  • stilul retro are in continuare adepti chiar si in randul celor tineri;
  • tunsoarea foarte scurta, stil militar, se potriveste barbatilor masivi si este in continuare in voga (reprezentantii sexului masculin cu o constitutie fragila nu ar trebui sa apeleze la ea pentru ca nu li s-ar potrivi);
  • stilul”bad boy” consacrat de David Beckham este o tunsoare clasica realizata cu foarfeca, fiind indicata pentru orice varsta (parul este pastrat scurt pe laterale si lung in partea superioara a capului);
  • pentru barbatii cu personalitate artistica este potrivita o tunsoare cu parul mai lung in spate, care se aranjeaza usor in fata, doar trecand cu mana prin el;
  • tunsoarea tip bob este ideala pentru barbatii cu firul de par mai gros (pastrarea lungimii parului pana la baza maxilarului, tunderea in scari din ce in ce mai scurt in partea din spate, lasand ceafa libera);
  • tunsoarea scurta texturata este in voga acum (parul este scurt si filat, iar in laterale este tuns zero sau 1) etc.

2.3. Alte servicii de styling pe care le inveti la cel mai bun curs de frizerie

In afara de tuns, un curs de frizerie te invata cum se executa corect un tratament facial, cum se tunde barba si cum se spala corect parul. Tratamentele faciale sunt din ce in ce mai preferate de reprezentantii sexului masculin, iar la frizerie acestia pot opta pentru un astfel de tratament, in urma caruia fata devine mai luminoasa si mai curata, pielea fetei mai elastica, hidratarea este profunda, si nu in ultimul rand, se imbunatateste tonusul fetei. Tunsul barbii si aranjarea sprancenelor sunt alte procedee ce pot fi realizate intr-un salon de frizerie. Barbatii isi doresc din ce in ce mai mult sa arate bine, asa ca un frizer profesionist trebuie sa stie ce are de facut. Toate procedurile pe care trebuie sa le cunosti, se pot invata la un curs adecvat.
Cele mai bune cursuri de frizerie Atelierele ILBAH

3. Actele de care ai nevoie pentru inscrierea la cel mai bun curs de frizerie

In vederea alegerii unui curs, este bine sa se tina cont de recomandari, de renumele scolii/institutiei in care se desfasoara cursul. De regula, vor fi cerute cateva acte pentru intocmirea dosarului de acceptare la curs:

  • Copie dupa cartea de identitate;
  • Copie dupa certificatul de nastere;
  • Copie dupa certificatul de casatorie (in cazul schimbarii de nume);
  • Copie dupa ultimul act de studii:
  • Adeverinta medicala care certifica faptul ca esti “Apt pentru curs”.

In concluzie, daca vrei sa devii un frizer recunoscut pe plan national si international, sa te simti gata sa executi chiar si cele mai complicate tunsori, indiferent de textura sau lungimea parului. Tot ce trebuie sa faci este sa te inscrii la un curs de frizerie autorizat. Vei invata mai multe lucruri decat ti-ai imaginat, asa ca nu intarzia si fa alegerea potrivita!

Surse foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com