In inima unei companii se afla capitalul uman. Departamentul de Resurse Umane se ocupa de asigurarea personalului necesar pentru buna functionare a organizatiei.

Acest lucru presupune, asadar, asigurarea unui numar de angajati suficient, dar si competent si motivat pentru buna functionare a organizației. In continuare vom explica atributiile si rolul unui loc de munca in acest domeniu.

1. Ce face un inspector/specialist resurse umane si ce sunt resursele umane?

Departamentul de Resurse Umane all unei companii este responsabil cu gasirea, selectarea, recrutarea si formarea angajatilor, precum si cu gestionarea beneficiilor sau a obligatiilor acestora.

Departamentul de Resurse Umane este o parte vitala a oricarei companii. Activitatea acesteia se dezvolta in concordanta cu schimbarile aparute si urmareste productivitatea. In acelasi timp, se ocupa de cautarea angajatilor potriviti pentru scopurile propuse.

Aceasta zona, indiferent de marimea companiei, trebuie sa lucreze pentru a creste productivitatea angajatilor si a anticipa orice situatie care dauneaza mediului de lucru, precum si sa acorde compensatii, beneficii, sa asigure drepturile si sa urmareasca obligatiile angajatilor in conformitate cu legea, si chiar sa se ocupe de disponibilizari.

Managementul capitalului uman nu este o sarcina usoara. Sunt diverse activitati care trebuie desfasurate in mod continuu, de la gestionarea contractelor si a salarizarii, angajarea de personal nou (dar și, eventual, concedierea acestora) si cunoasterea temeinica a legislatiei in domeniu si a tuturor elementelor ce tin de contractele de munca sau regulamentele interne.

Atributiile si resonsabilitatile unui inspector sau specialist in resurse umane sunt multiple:

  • Recrutare si selectie: inspectorii de resurse umane se ocupa de selectia si recrutarea angajatilor, aplicand politicile interne și respectand toate reglementarile stabilite de autoritati.
  • Compensatii si beneficii: se asigura ca angajatii sunt plătiti corect si ca primesc beneficii precum asigurari de sanatate, asigurari de viata si in caz de invaliditate.
  • Profesionistii in domeniul resurselor umane pot efectua sondaje salariale, analize de date privind castigurile din industrie, pot pregati si distribui rapoarte de compensare si pot negocia pachete de beneficii cu furnizorii externi.
  • Sanatate si siguranta: lucreaza pentru a preveni accidentele si bolile la locul de munca. Ofera programe si garanteaza conformitatea acestora cu reglementarile de securitate a muncii.
  • Relatii de munca: previn si rezolva problemele legate de performanta angajatilor. Aceștia lucreaza pentru a mentine relatii pozitive angajator-angajat, pentru a evita scaderea moralului si productivitatii. Pot servi ca o legatura intre angajati si management, pot participa la sesiunile de strategie ale companiei si pot face recomandari pentru noi politici de angajare si compensare.
  • Instruire si dezvoltare: evalueaza nevoile de formare ale unei organizatii, ofera angajatilor instruire si evaluează rezultatele programelor de formare finalizate. Desfasoara programe de orientare pentru noii angajati si se asigura ca acestia le finalizeaza.
  • Managementul riscului: este o abordare de afaceri utilizata pentru a minimiza riscul organizational. Presupune analiza fiecarui domeniu si identificarea potentialului daunelor.
  • Aspectele legale: inspectorii si specialistii in resurse umane se ocupa de toate aspectele legale care implica personalul unei companii, de la contracte de munca, la REVISAL si regulamentul intern si raspunderea penala.

2. Cu ce se ocupa un inspector resurse umane si care sunt studiile necesare pentru acest post?

Pentru a deveni inspector de resurse umane nu este nevoie sa ai o diploma universitara. Cu toate acestea, trebuie sa cunosti toate aspectele mentionate mai sus. In acest sens, este suficient sa parcurgi un curs de formare profesionala.

Diploma obtinuta este acreditata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, iar tu vei putea profesa atat in Romania, cat si in afara granitelor.

Mai mult, daca alegi sa urmezi un astfel de curs, vei avea certitudinea ca stii sa iti faci datoria si sa iti bifezi responsabilitatile cu succes. De asemenea, vei fi informat cu privire la tot ce trebuie sa stii despre legile in domeniu, care sunt aspectele esentiale ale industriei si cum sa-i urmaresti schimbarile, lucruri importante pentru dezvoltarea carierei tale.

Alegerea unui loc de munca in domeniul resurselor umane are numeroase avantaje. In primul rand, o astfel de profesie este si va fi mereu de actualitate, motivele sunt lesne de inteles. Apoi, este un loc de munca placut, implica activitati sociale, relationarea cu oamenii din jur. Nu in ultimul rand, specialistul sau inspectorul de resurse umane ocupa o functie importanta in cadrul oricarei companii, are oportunitati de avansare profesionala, iar castigurile financiare sunt si ele insemnate.

Sursa foto: Shutterstock.com