In momentul in care iti doresti sa te angajezi, este necesar sa iti alcatuiesti un CV care sa contina experienta profesionala si studiile tale, astfel incat angajatorul sa isi faca o imagine clara asupra capacitatilor tale si sa hotarasca daca esti potrivit pentru locul de munca vacant. Pentru a putea dovedi ca ai o calificare intr-un anumit domeniu, este necesar sa detii o diploma care sa ateste acest lucru, insa aceasta se obtine doar in urma anumitor cursuri si examene, astfel incat este necesar sa stii care sunt toate conditiile legale pentru a fi calificat intr-o anumita meserie. Daca vrei sa stii cat mai multe informatii despre acest subiect, citeste acest articol pentru a te asigura ca ai toate detaliile, astfel incat sa iti poti obtine calificarea dorita.

1. Calificarea la locul de munca – definitie

Conform dex-ului, calificarea reprezinta actiunea de a fi pregatit pentru un domeniu de activitate, sau etapa eliminatorie intr-un concurs. In realitate, aceasta face referire strict la pregatirea profesionala pe care o poti obtine in urma anumitor cursuri, fie ca este vorba despre facultate, scoala postliceala sau diverse cursuri acreditate. Aceasta formare profesionala incepe inca din scoala, si continua in liceu sau prin prisma altor studii superioare.

1.1. Calificari profesionale – ce lege exista cu privire la acestea?

Fiecare persoana in parte dispune de anumite calitati ce il califica pentru un anumit loc de munca. Exista diverse persoane ce nu isi gasesc pasiunile in scoala generala sau in liceu, astfel ca opteaza pentru scoli postliceale, facultati sau urmarea anumitor cursuri de formare. In functie de unitatea de invatamant, conform legilor in vigoare, orice absolvent are dreptul de a intra in campul muncii, astfel ca este necesar ca fiecare persoana sa primeasca la incheierea unui ciclu de invatamant o diploma care sa ii ofere posibilitatea de a-si gasi un job care sa i se potriveasca, in functie de abilitatile acestuia. Exista, din pacate, si anumte unitati de invatamant unde nu primesti la final o calificare, astfel ca absolventii acestor institutii se vad nevoiti sa urmeze ulterior alte cursuri de formare, sau alte facultati acreditate. Daca nu primesti o calificare atunci cand se incheie perioada petrecuta intr-un anumit institut de invatamant, inseamna ca nu ai o recunoastere oficiala care sa te ajute sa obtii o diploma intr-un anumit domeniu de activitate. Calificarea profesionala iti asigura pregatirea de care ai nevoie pentru a dobandi experienta si cunostintele necesare pentru a-ti fi mai usor sa te angajezi.

Formarea profesionala prin intermediul anumitor cursuri speciale nu se recomanda doar celor care au neaparata nevoie de o diploma pentru a se putea angaja (pentru ca nu o obtin in momentul in care incheie un ciclu de invatamant), ci si celor care obtin la finalizarea studiilor o recunoastere oficiala, adica o diploma care atesta pregatirea acestora pentru a intra in campul muncii, care doresc sa isi imbunatateasca cunostiintele deja dobandite, sau care vor o recalificare intr-un alt domeniu de activitate.

1.2. Care sunt niveluri de calificare si de ce este bine sa iti doresti sa le atingi pe toate?

Formarea profesionala reprezinta posibilitatea de a te putea angaja intr-un anumit domeniu, in functie de competentele tale, astfel ca aceasta este dispusa pe mai multe niveluri, conform legislatiei romanesti in vigoare. O persoana care la inceputul carierei sale este alocata unui anumit nivel, poate in timp sa treaca la un nivel superior, prin recalificare. Astfel, este benefic pentru tine sa incerci sa atingi cat mai multe niveluri de calificare, pentru a te dezvolta corespunzator atat din punct de vedere profesional, cat si personal. De regula, odata cu avansarea pe scara formarii profesionale, cresc si posibilitatile tale de a invata sa faci lucruri noi la locul de munca, precum si pretentiile financiare. De asemenea, cu cat inveti mai multe lucruri si cu cat obtii diverse diplome in anumite domenii de activitate, ai si posibilitatea de a deveni antreprenor. In felul acesta, iti poti deschide propria ta afacere intr-o industrie in care sa iti faca placere sa lucrezi si in care sa stii ca te descurci extrem de bine.

Nivelurile de calificare sunt urmatoarele:

  • Nivelul 1 presupune o activitate simpla, intr-un loc de munca care nu te epuizeaza din niciun punct de vedere, iar, de regula, aceasta presupune doar munca usoara, de rutina. Pentru a te califica in cadrul acestui nivel este suficient sa urmezi o scoala de arte si meserii, unde sa faci cursuri de dans, canto, arte etc, sau prin urmarea unui program de instruire a adultilor, adica diverse cursuri acreditate de IT, fotografie etc.
  • Nivelul 2 presupune ca angajatul sa fie direct responsabil de executia activitatii sale si este invatat sa colaboreze cu ceilalti colegi, avand si o responsabilitate colectiva. Formarea profesionala care ofera acces in cadrul acestui nivel presupune urmarea unei scoli profesionale, sau urmarea anumitor cursuri speciale de formare a adultilor.
  • Nivelul 3 presupune un nivel superior de responsabilitate, intrucat angajatul are in vedere atat propria lui activitate, cat si a grupului din care face parte. Acestea ar trebui sa aiba atributii de coordonare si control, iar munca este una complexa, in varii domenii de activitate. Pentru a dobandi acest nivel, ai nevoie de un invatamant liceal, postliceal, ori invatamant liceal si diverse programe de formare a adultilor.
  • Nivelul 4 – Persoana care se incadreaza in acest nivel de calificare profesionala este responsabila de executia propriei activitati, dar are si calitatea de manager, putand coordona grupul din care face parte. Munca este una destul de complexa, intrucat presupune aplicarea cunostintelor intr-o gama mai larga de activitati. Pentru a te incadra in acesta categorie este nevoie sa ai parte de un invatamant universitar.
  • Nivelul 5 este cel mai complex si presupune ca angajatul sa aiba o autonomie de personal ridicata. Acesta este responsabil cu executia activitatilor proprii si ale grupului pe care il conduce. Munca este una complexa, astfel ca ai nevoie de extrem de multe cunostiinte in diverse domenii. Pentru a te incadra in acest nivel ai nevoie de invatamant universitar si postuniversitar. Suplimentar, este recomandat sa optezi si pentru cateva cursuri acreditate, pentru a-ti imbunatatii cunostiintele si a te ajuta sa te dezvolti pe mai multe planuri.

Aceste cinci niveluri se impart, practic, in categorii profesionale:

  • nivelul 1 – muncitor
  • nivelul 2 – muncitor calificat
  • nivelul 3 – tehnician
  • nivelul 4 – inginer sau subinginer
  • nivelul 5 – doctor

1.3. Calificarea angajatilor – Angajatorii trebuie sa se ocupe de pregatirea ta?

Orice persoana merita sa beneficieze de cele mai bune cursuri si programe de formare profesionala, pentru a avea parte de o dezvoltare completa din acest punct de vedere. In ceea ce priveste obligatia angajatorului de a-i oferi angajatului posibilitatea de a participa la astfel de programe, aceasta trebuie sa se asigure ca personalul are parte de formare profesionala:

  • o data la 2 ani, daca firma dispune de cel putin 21 de salariati
  • o data la 3 ani, daca firma are sub 21 de salariati

Angajatul are posibilitatea de a-i solicita angajatorului sa il includa in programe de formare profesionala. Daca aceasta participare a fost initiata de catre angajator, toate cheltuielile cauzate de programul de formare sunt suportate de acesta. Cat timp se sustin aceste cursuri vei beneficia in continuare de toate drepturile salariale, iar aceasta perioada se va contoriza ca fiind vechime la locul de munca. Printr-un act aditional, angajatorul se va asigura ca angajatul nu poate initia incetarea contractului daca beneficieaza de un astfel de stagiu. Daca initiativa de a participa la un astfel de stagiu de formare vine din partea angajatului, acesta va trimite catre angajator o solicitare pe care acesta trebuie sa o analizeze si la care trebuie sa raspunda in termen de 15 zile. Tot angajatorul este cel care va decide in ce conditii se vor desfasura aceste cursuri de pregatire.

2. Care sunt cele mai cunoscute domenii in care iti poti face calificarea profesionala?

Formarea profesionala este extrem de necesara pentru a te putea dezvolta in domeniul de activitate pe care l-ai ales, sau pentru a putea cauta un alt job, in cazul in care cel actual nu iti mai satisface nevoile. Indiferent de varsta sau de experienta anterioara, poti obtine o calificare profesionala intr-un nou domeniu, deci aceste criterii nu trebuie sa te impiedice din a opta pentru diverse cursuri. Alege intotdeauna doar cursuri acreditate, la care stii ca la final vei primi o diploma, astfel incat pregatirea ta sa fie una certificata legal. In ceea ce priveste domeniile de activitate, la Atelierele ILBAH gasesti diverse cursuri pentru care poti opta, cele mai populare dintre ele fiind cursurile de IT, fotografie, bucatarie, fashion, organizare de evenimente, beauty etc.

Calificarea Profesionala

2.1. De ce o calificare profesionala in domeniul IT te ajuta sa te dezvolti?

Tehnologia avanseaza constant, astfel ca o cariera in domeniul IT poate fi alegerea perfecta pentru tine. Programatorii au de regula cariere longevive si de succes, fiind un domeniu cautat pentru absolut toate industriile. Acestia au parte de multiple beneficii, mai ales din punct de vedere financiar. Persoanele care lucreaza in cadrul acestui domeniu pot ajunge la salarii destul de mari, care le aduc satisfactii destul de mari. De asemenea, daca ai cunostiintele necesare, ai foarte multe oportunitati de promovare, atat in Romania, cat si in afara granitelor. Exista extrem de multe persoane care au profitat de marile posibilitati care li s-au aratat in cale, plecand in strainatate.

Nu ai urmat cursurile unei facultati? Nu este nicio problema! Nu ai nevoie neaparat de studii superioare pentru a face parte din aceasta industrie. Poti opta pentru cateva cursuri de programare, cu ajutorul carora sa inveti bazele acestei meserii, iar restul vei putea invata “din mers”, pe parcursul vietii, in momentul in care vei pune in practica tot ce ai invatat.

Calificarea Profesionala

2.2. Calificari profesionale – Poti incepe chiar azi o cariera in fashion!

Industria Fashion se imparte pe mai multe ramuri, fiind un domeniu destul de complex. Desi obiectele se pot demoda, esenta ramane vie intotdeauna. Moda este un domeniu de activitate cautat de toata lumea, fiind unul care va ramane mereu de actualitate, astfel incat daca alegi sa iti faci o cariera in fashion, mai mult ca sigur aceasta va fi una longeviva. Ai posibilitatea de a opta pentru diverse cursuri care te vor invata bazele acestei meserii. Vei capata cunostiinte de creare a tiparelor, de consiliere vestimentara sau de croitorie. Daca iti doresti sa fii independent, sa nu mai ai un sef si sa iti poti deschide propria ta afacere, moda este domeniul potrivit pentru tine. Nu mai amana, ai posibilitatea sa te inscrii chiar astazi la cursurile de fashion si sa iti incepi drumul spre o cariera de succes.

Calificarea Profesionala

2.3. Calificarea profesionala este importanta pentru a fi un fotograf de succes

Fotografia este marea ta pasiune? Cine spune ca nu poti castiga bani din hobby-urile tale? Daca mereu ai fost persoana din grupul tau de prieteni care face poze tuturor sau doreste sa imortalizeze fiecare moment sau fiecare peisaj, inseamna ca aceasta este cariera pe care trebuie sa o urmezi. Ai posibilitatea de a opta pentru cursuri de formare profesionala care te vor ajuta sa inveti de la inceput tot ce vei avea nevoie pentru a avea o cariera de succes. Calificarea profesionala este extrem de importanta pentru a fi un bun fotograf, intrucat ai nevoie de acreditare, deci de o diploma ce atesta cunostintele pe care le-ai dobandit in cadrul unui curs de specialitate.

Calificarea Profesionala

Asadar, daca vrei sa ai o cariera de succes si un viitor stralucit, este necesar sa detii toate informatiile legate de calificarea profesionala. Aceasta este extrem de importanta in gasirea unui job potrivit tie si nevoilor tale, astfel ca opteaza cat mai rapid pentru cateva cursuri de formare care sa te ajute sa dobandesti toate cunostiintele pentru a excela intr-un anumit domeniu.

Sursa foto: Pexels.com