Cursantii Atelierelor ILBAH au avut ocazia sa o cunoasca pe celebra Sanda Lazur in cadrul cursului de Design Floral. Doamna Sanda Lazur a facut o serie de demonstratii IKEBANA, care vin in intampinarea unei mari surprize ce va fi dezvaluita de Atelierele ILBAH spre sfarsitul lunii FEBRUARIE.

Despre stimatul Lector universitar Sanda Lazur sunt prea multe de spus si nimic de neglijat asa cum se intampla in cazul personalitatilor care isi dedica existenta activitatii pe care o desfasoara dintr-o imensa pasiune ajungand pana in punctul in care o transforma intr-un stil de viata.

Cu o activitate de peste 30 de ani in domeniul Ikebana (proces care a inceput in anul 1981 intr-o prima participare la un curs tinut de maestri japonezi), continuand cu aprofundarea tainelor acestei arte florale si culminand cu Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei care i-a fost inmanat in septembrie 2013. Dna. Sanda Lazur a invatat sa manuiasca spiritul Ikebanei, sa simta si mai ales sa vada dincolo de tipare fixe si sa descopere unghiuri/perspective noi. Noi putem sa intarim faptul ca este un adevarat privilegiu de a te numara printre participanti ai cursurilor si prezentarilor dumneaei.

Si fiindca nu putem vorbi despre stimatul nostru invitat fara o scurta prezentare a domeniului Ikebanei, vom prezenta in randurile ce urmeaza informatii pe care le consideram esentiale in intelegerea aranjamentelor florale de traditie japoneza.

Insasi semnificatia numelui vorbeste de la sine despre aceasta arta, “ikeru” care inseamna a da viata si “bana” – floare, prin urmare “arta de a da viata florilor”, initiata in urma cu 1400 de ani si practicata in forma actuala de peste 600 de ani. Originile Ikebana se leaga de vechiul ritual budist, in timp evoluand ca arta, dezvoltand stiluri diferite, creand mari scoli si devenind o cale spirituala sub denumirea de Kado, „cale a florii”, un ritual de comunicare cu natura. Desi este o expresie creativa, exista reguli care guverneaza aceasta arta precum modalitatea de intrebuintare a culorilor cu o atentie sporita asupra liniilor si formei. Si daca vrem sa fim si mai precisi, un aranjament floral Ikebana trebuie sa urmeze o forma geometrica, cea a triunghiului scalen, care in credinta japoneza reprezinta trei ipostaze: pamantul, cerul si fiinta umana, esential unite intr-un aranjament floral care sa transmita aceasta comuniune cu natura si spiritul viu al florilor.

E o lume superba, plina de taine si simboluri, avandu-si originea in cultura sensibila si foarte complexa a Japoniei si nu va putem recomanda pe nimeni altcineva care sa va prezinte cu o mai mare acuratete si daruire de sine acest univers decat onoratul nostru colaborator, dna Sanda Lazur!

Asadar, Atelierele Ilbah va asteapta la cursul de Decorator Floral si Atelierele Ikebana pentru a va impartasi, alaturi de trainer-ii nostri, cu mult drag si pasiune tainele artei florale!

Asadar fiti pe faza pentru anuntul oficial de la sfarsitul lunii FEBRUARIE.