Fotografia digitala a schimbat directia generala a fotografiei obisnuite. Oricine are un aparat foto sau chiar un smartphone cu o camera buna, poate realiza fotografii. Insa, exista o diferenta remarcabila intre fotografia clasica si arta fotografica. Gandeste-te in felul urmator: o fotografie clasica are rolul de a capta o amintire, un moment special sau pur si simplu ceva sau pe cineva frumos. In schimb, fotografiile artistice sunt, mai degraba, varianta digitala a tablourilor. Fotograful se transforma incet, dar sigur, intr-un artist plastic. Singura diferenta este ca nu utilizeaza vopsele si pensule, ci un aparat foto si diferite programe de editare. Arta fotografia presupune un pic mai mult decat a capta o imagine. Exista mai multe tehnici si mai multi pasi pentru a realiza o astfel de fotografie, si nu oricine poate sa faca acest lucru, daca nu are o pregatire sau o chemare in acest sens.

1. Arta fotografica – ce nu stiai despre fotografie?

Poti gandi fotografia ca pe o modalitate naturala de comunicare a omului cu exteriorul. Inca de cand te nasti, vezi diferite lucruri pe care nu le poti reprezenta. Imaginile sunt puncte de legatura intre obiecte si oameni, relatiile dintre trecut si prezent, sau poate chiar un viitor pe care ti-l poti imagina. Fotografia este arta de a captura exteriorul cu o camera, de obicei printr-un senzor digital sau un film, pentru a crea o imagine. Cu echipamentul adecvat al camerei, poti chiar fotografia lungimi de unda ale luminii invizibile pentru ochiul uman, inclusiv UV, infrarosu si radio.

Iata de ce ai nevoie pentru a face fotografie:

  • Aparat foto

Este indicat sa alegi, mai degraba, o camera speciala, profesionala, in locul unui telefon. Mai mult decat atat, alege una cu lentile interschimbabile, pentru a o putea folosi usor in mai multe contexte. Informeaza-te foarte bine inainte sa achizitionezi una si alege-o pe cea potrivita nevoilor tale.

  • Lentile

Pentru fotografia de zi cu zi, incepe cu un obiectiv zoom standard, cum ar fi un 24-70mm sau 18-55mm, iar pentru fotografia de portret, alege un obiectiv principal (unul care nu face zoom) la 35mm, 50mm sau 85mm. Pentru fotografia sport, mergi pe varianta unui teleobiectiv. Daca alegi fotografia macro, cumpara un obiectiv macro dedicat. Lentilele conteaza mai mult decat orice altceva, deoarece determina ce fotografii poti face la nivel profesional.

  • Software de post-procesare

Este foarte important sa iti editezi fotografiile. Cel mai bine este sa incepi cu software-ul care vine odata cu camera, sau cu unul pentru incepatori, usor de folosit. Pe termen lung insa, un program dedicat va face o treaba mai buna. Ai la dispozitie Photoshop, Lightroom, si nu numai. Indiferent ce alegi, foloseste-l cat mai mult, uita-te la tutoriale online si vei reusi, cu siguranta, sa-l stapanesti la un nivel profesionist in cateva luni!

2. Ce este arta fotografica?

Arta fotografica ar putea fi putin confuza, in mare parte, deoarece definitia sa este vaga. Fotografiile de arta sunt imagini create exclusiv pentru calitatea lor imaginativa sau estetica. Sunt opusul fotografiilor documentare, care incearca sa surprinda viata, oamenii si evenimentele semnificative pentru istorie.

Iata o modalitate prin care poti face diferenta dintre fotografia de arta si cea documentara. Cand faci o fotografie, pune-ti urmatoarea intrebare: „Ce este mai important, subiectul sau arta?” Evident, ambele sunt importante, dar care dintre ele te-a inspirat sa faci fotografia?

De exemplu, daca fotografiezi o petrecere de ziua de nastere a cuiva, o faci pentru ca iti doresti sa creezi amintiri – subiectul este mai important. Daca, in schimb, ar fi o petrecere diferita, fara nicio semnificatie pentru tine, subiectul ar trece pe locul doi. In acest caz, este vorba de fotografie documentara.

Pe de alta parte, daca fotografiezi petrecerea pentru ca tu consideri ca te poate ajuta sa dezvolti o idee sau sa transmiti un anumit sentiment, atunci arta este mai importanta si creezi fotografii de arta. Cum le realizezi insa?

3. Tehnica fotografica

Pentru a intelege mai bine arta fotografica, este important sa cunosti cateva tehnici si categorii de fotografie.

  • Fotografia de portret

Multi au impresia ca o fotografie de tip portret este un lucru usor de realizat insa, majoritatea fotografiilor de acest gen necesita o oarecare creativitate si gandire strategica. Cu toate acestea, in ceea ce priveste portretele in stil documentar, planificarea creativa se concentreaza pe identitatea modelului. Incearca sa evidentiezi personalitatea, mai degraba decat sa prinzi “ceva artistic”.
Arta fotografica Atelierele ILBAH

In portretele artistice, este invers. Arta pe care doresti sa o creezi – ideile tale – sunt mai importante decat personalitatea modelului.

Acest accent pe arta este probabil cel mai clar in fotografia de moda, unde personalitatile modelelor sunt adesea irelevante si eclipsate de conceptul de filmare. Cu exceptia cazului in care filmarea evidentiaza, in schimb, hainele si accesoriile, fotografia de moda tinde sa se transforme in fotografie de arta. Rasfoieste cateva reviste de moda si vei observa acest lucru!

Ca spectatori, suntem atrasi de fete si expresii si tocmai din aceasta cauza conventiile fotografiei de tip portret se bazeaza, in general, pe afisarea unei fete in intregime. Modul in care poti face acest lucru depinde de ceea ce vrei sa transmiti. Poate fi un moment trecator care apare in ciuda priceperii fotografului sau o liniste care sugereaza adancimi ascunse sau atemporalitatea.

Crearea unei dispozitii cu portrete contextuale este o modalitate foarte buna de a oferi sens unei fotografii. In cazul in care expresia subiectului nu transmite ceea ce iti doresti, poti completa cu un peisaj minunat in spate.

  • Natura moarta

Natura moarta este un gen unic de fotografie. Un lucru care il face atat de special este ca, adesea, subiectele nu sunt foarte interesante. Sunt doar obiecte obisnuite, carora in mod normal nu le-ai acorda prea multa atentie.

Asta inseamna ca, pentru a avea succes la fotografia de tip natura moarta, trebuie sa gasesti modalitati de a o face interesanta. Asta inseamna ca este de un real ajutor in a invata noi abilitati.

Arta fotografica Atelierele ILBAH

Experimentand diferite aranjamente, iluminare si compozitii, fotografiile pot da viata subiectilor lor.

Pe scurt, fotografia de tip natura moarta este o opera de arta, care se concentreaza pe subiecte neinsufletite. De obicei, subiectele sunt obiecte banale. Acestea pot include atat obiecte create de om (cum ar fi vaze, articole de imbracaminte si produse de consum), cat si elemente naturale (cum ar fi plante, alimente, roci, copaci si scoici).

Avantajul major oferit de natura moarta este libertatea de a aranja obiectele in orice fel iti doresti. Fotografia de tip natura moarta urmeaza aceeasi filosofie. Se pune mult accent pe dispunerea articolelor, iluminare si incadrare.

  • Fotografie conceptuala

Fotografia conceptuala vorbeste prin imagini. Fiecare imagine surprinde un mesaj puternic, capabil sa transmita concepte extrem de abstracte gandurilor noastre. Aceasta disciplina a artei a devenit din ce in ce mai importanta de-a lungul anilor. In prezent este una dintre categoriile renumite la concursurile de fotografie.

Fotografia conceptuala este, prin definitie, un tip de arta fotografica. Din acest motiv, cele doua sunt deseori confuze sau folosite cu acelasi sens. Cu toate acestea, arta fotografica repezinta o categorie mai larga decat fotografia conceptuala; nu toate fotografiile de arte sunt conceptuale, desi toate fotografiile conceptuale sunt arte fotografice.

Imaginile conceptuale pot semana cu portretele de arta plastica. Diferenta consta in faptul ca un portret conceptual reprezinta o idee specifica, cum ar fi frica sau curiozitatea, in timp ce un portret artistic poate sa nu aiba un sens specific.

Arta fotografica Atelierele ILBAH

  • Natura si peisaj – fotografie de arta

Unii fotografi de arta plastica se desfasoara intr-un cadru de studio, unde pot controla toate detaliile unei fotografii. Altii isi desfasoara activitatea in conditii naturale, cum ar fi in natura, surprinzand peisajele salbatice, unde nu pot controla nimic. In loc sa creeze o scena din imaginatia lor, isi pun imaginatia si stilul intr-o scena care exista deja.

Fotografia de natura artistica si fotografia de peisaj au devenit din ce in ce mai populare datorita editatului, care permite fotografilor sa modifice cu usurinta aspectul unei scene. Nu ai nevoie insa, de un program de editat pentru a crea arta fotografica. Exista o gramada de alte modalitati de a reda imagini umitoare din natura.

De exemplu, poti gasi o perspectiva unica, poti utiliza tehnici in camera sau poti dezvolta o serie de imagini in jurul unei idei de baza. Desi procesarea permite mai multe posibilitati, nu este o conditie prealabila pentru a deveni fotograf de arta!

4. Istoria artei fotografice

Prima fotografie a fost surprinsa in anul 1826 (unele surse spun 1827) de Joseph Nicéphore Niépce in Franta. Fotografia surprinde acoperisul unei cladiri luminate de soare. O poti vedea mai jos:

La inceput, fotografia se realiza prin camera obscura – un obiect ce proiecta o imagine printr-o gaura mica, oferind precizie artistului sau fotografului in captarea unei scene sau a unui obiect. Prima data a fost folosita ca ajutor pentru desen in Magia Naturalis, un tratat stiintific al savantului italian Giambattista della Porta. Se crede ca multi experti din secolele XVII si XVIII, inclusiv Jan Vermeer (1632-75) si Canaletto (1697-1768), l-au folosit in schitele lor.
Arta fotografica Atelierele ILBAH

Odata cu raspandirea fotografiei cu camera, incepand cu 1840, utilizarea fotografiilor a devenit obisnuita atat in ​​productia de arta a portretului, cat si in fotografia peisajului. Multi pictori si portretisti au inceput sa foloseasca noul mediu de fotografie in plus fata de modele, pentru a reduce timpul de lucru. Marele pictor realist american din secolul al XIX-lea, Thomas Eakins (1844-1916), de exemplu, a fost un pasionat utilizator al camerei, care a folosit fotografia ca parte a cautarii sale a realismului, mai degraba decat ca o scurtatura sau un ajutor pentru compozitie si perspectiva. Fotografia a fost folosita si de artistii de peisaj – in special de pictorii francezi impresionisti, ca ajutor pentru pictura in aer liber.

In timp ce Stieglitz si Edward Steichen faceau tot posibilul pentru a promova fotografia ca forma de arta completa, pictorialismul – primul stil major de arta fotografica – a devenit o moda inalta in randul artistilor cu obiective, la inceputul secolului 20. Pictorialismul se referea la fotografii (de obicei visatoare, cu „focalizare usoara”) care erau efectiv „create” in intuneric. In loc sa inregistreze imaginea unui anumit subiect, fotograful a manipulat procesul de imprimare, pentru a crea efectul dorit. Pentru un cameraman pictorialist, munca la o fotografie era asemanatoare cu cea a unui pictor care isi prelucreaza panza, paleta si vopselurile. Printre cei mai renumiti fotografi picturali s-au numarat Man Ray, Alfred Stieglitz, Edward Steichen, F. Holland Day, Clarence H. White, William Notman, Sidney Carter, Constant Puyo, Pierre Dubreuil, Heinrich Kuhn, Hugo Henneberg, Ogawa Kazumasa, Harold Cazneaux si John Kauffmann.

In zilele noastre, o ramura majora a ilustratiei moderne in ziare, reviste si mass-media online este fotojurnalismul. A atras intotdeauna artisti cu aparate de fotografiat de mare calibru, capabili sa creeze o naratiune picturala. Unii dintre cei mai mari fotoreporteri sunt: Don McCullin, Larry Burrows si Steve McCurry Robert Capa .

5. Arta fotografica pentru incepatori

Inainte sa intri in zona artistica a fotografiei, este important sa fii familiarizat cu camera ta foto, cu tehnicile de fotografiere, precum si cu programele de prelucrare foto. Daca iti doresti sa realizezi o fotografie profesionala, trebuie sa tii cont de foarte multe lucruri. De aceea, este indicat sa alegi sa inveti toate aceste lucruri la un curs de fotografie acreditat. Doar asa vei fi sigur ca nu scapi nimic din vedere si ca toata muna ta este evaluata si apreciata de cei mai priceputi in ale fotografiei. Fa-ti curaj sa devii unul dintre urmatorii artisti fotografi!

Cu alte cuvinte, arta fotografica are mai multe domenii si presupune mai multe tehnici. La inceput, folosita mai degraba ca un ajutor in procesul realizarii unui tablou clasic, ajungand astazi la posibilitati infinite, datorita tehnologiei de ultima generatie.

Sursa foto: Wikipedia, Shutterstock.com, Pixabay.com