…un articol de arh. Miruna Ardelean (trainer curs Design Interior)

O noua editie si o noua abordare in designul de interior. S-a incheiat o saptamana frumoasa si activa in lumea designului de calitate international la Milano 2017. Eu cred ca trebuie sa fim mereu curiosi in a descoperi cat mai mult si sa ne dezvoltam, sa ne inspiram continuu. Intotdeauna spun ca viata este facuta sa atingem lucruri, sa gustam mii de arome sau sa mirosim mii de ingrediente. Sa facem lucrurile cu discernamant si sa ne pese de ceea ce avem la indemana.


Designul si amenajarile de interior trebuie sa fie functionale, dar si cautate. Asumat, incadrat in context, elegant sau dimpotriva firesc, vechi sau nou, insa cautat. Cautarea de care vorbesc are la baza o educare continua a interiorului nostru, a sufletului nostru. Cand alegem cu grija orice lucru ce ne inconjoara ca pentru noi acasa sa insemne ca am ajuns sa fim liberi, creativi, informati si atenti. Pe langa conceptul de unicitate, in orice amenajare care se respecta, apare notiunea clara ca la personalizarea unui spatiu orice este posibil, daca rezoneaza si vibreaza cu sufletul celui care il locuieste. Avem nevoie de confort, dar si de un mediu primitor, relaxant, in care sa ne simtim bine.

Designul de interior desprins din aventura mea de la targ insumeaza toate aceste stari si se refera astfel la o imagine unitara intre elementele care o compun: piese de mobilier, obiecte decorative, corpuri de iluminat, texturi si materiale alese cu grija pana in cele mai mici detalii. Asa le-am gasit si regasit la Milano. Toate detaliile erau alese cu grija si puse in cea mai buna perspectiva astfel incat sa fie o reala sursa de inspiratie pentru noi ca si consumatori. Acest lucru era prezent in orice colt la Salone, prin atmosfera unitar construita, pe cum cadea lumina armonios in spatiile prezentate.Mi-am completat cunostintele si am primit cu mare bucurie sfaturi de la trend setterii de la Milano. Am descoperit tainele artei de a folosi texturi si stiluri diferite, definind spatii personalizate conform povestii noastre, dar si noile trenduri prezente la targul de la Milano SALONE DEL MOBILE 2017, cel mai important targ de design din lume. 

Asa am simtit standurile amenajate care se intindeau pe km strabatuti in fiecare zi. In DESIGNUL DE INTERIOR ne inconjuram mereu de CULORI, OBIECTE DE DECOR, TESATURI SI OBIECTE DE MOBILIER care au menirea de a ne face fericiti. TEXTURILE, PATTERN-urile din spatiul nostru personal vorbesc de calitatea locuirii din prisma confortului, a emotiilor si stimulilor, a linistii sau sensualitatii unui decor. Cand facem un concept de amenajare decidem o anumita stare, un mood, un stil si o gama cromatica. Gervasoni si Ivano Redaelli ne-au invatat asta si ne incanta mereu cu tesaturi si materiale cromatice menite sa sporeasca in noi creativitatea, iar simtul tactil sa devina un laiytmotiv al oricarei amenajari.

FOCUS PE ACCENTE SI DEGRADEURI IN DESIGNUL DE INTERIOR

Texturile, pattern-urile, printurile si accesoriile trebuiesc alese cu mare grija pentru ca ele vor completa starea noastra de bine intr-un ambient coerent. Ele vor spune o poveste, povestea noastra. Atunci cand alegem o textura sau o culoare puternica, grafismele trebuie sa fie in tonuri secundare si considerate ca fiind in planul doi pentru a scoate in evidenta ACCENTUL. Accentul de culoare a abundat peste tot in tonuri de vernil inchis, royal blue, caramiziu – corai, in functie de saturatie, de efectul de oglindire sau pastel ales. Culorile mate se poarta in continuare iar jocul complementar al culorilor a iesit in evidenta in standul Pedralli.  Atunci cand alegem sa pastram un aspect unitar cromatic ne focusam pe intersectii grafice si culori din aceeasi familie in tonuri din aceeasi paleta cromatica. De exemplu, perete verde inchis si mobilier in tonuri verde mai putin deschis sau in acelasi ton de verde ca peretele. Paola Navone in colectia dedicata pentru Gervasoni ne invata pas cu pas cum sa suprapunem patternuri in tonuri din aceeasi familie in degrade, sau Patricia Urquiola in colectia dedicata brandului Moroso.

FOCUS PE GEOMETRII, PE PATTERN FLORAL IN DESIGNUL DE INTERIOR

Formele de diferite dimensiuni suprapuse, liniile si intersectiile ritmate prin simetrie sau asimetrie sunt un  MUST HAVE – 2017. Atunci cand suprapunem formele din punct de vedere al culorilor si grosimilor de linii, a tridimensionalitatii lor, ne asumam cunoasterea traditiilor si a culturilor diferite. Iar interioarele capata astfel rostul pictural de MANIFEST. Missoni Home si Brabbu ne-au aratat cu o naturalete debordanta acest lucru. Fototapetul floral , texturile aidoma sau peretii verzi erau prezente ca tematica generala. Exteriorul integrat in interiorul spatiului prin plante verzi, stilizate sau doar grafice creeaza o STARE DE BINE, o uniune cu natura prin intermediul vizual, olfactiv. Florile sunt folosite MAI NOU ca imprimeu sau laitmotiv, dar daca totusi sunt utilizate, sunt plasate pe fond neutru sau inchis si dispuse la o distanta mare una fata de cealalta, aparand ca tematica in mai toate standurile prezente. 

FOCUS PE TRADITIE SI CLASIC , GLAM IN DESIGNUL DE INTERIOR

Pattern-urile mostenite din traditie sunt un MUST HAVE – 2017. Grafismele desprinse din diverse culturi si traditii innobileaza cu povesti nemuritoare.

Ele redau o vibratie deosebita a spatiului, o armonie texturala, dar pun accent si pe obsesia pe detaliu. Si toate vorbesc despre NATURA ARHAICA  a obiectelor decorative. Brandul care m-a fascinat si pe care l-am descoperit nou in acest an, abia lansat la Milano Transform Normality, ne-a amintit cat de bine este sa ai o origine solida si cum poti reinterpreta anumite produse ale unor culturi intr-o maniera noua. Natuzzi, Eichholtz , Ingo Maurer sau Paolo Castelli pastreaza legatura cu memoria si originea desprinsa din traditia locului. Prin colaborarea cu designerul Paul Mathieu, Luxury Living mi-a atras atentia prin usurinta cu care sintetizeaza rigorile estetice ale obiectelor clasice, completand abilitatea artigianala cu cautarea simbolismului si a povestii, a geometriei moderne cu interpretarea couture. 

Elementele clasice in combinatie cu texturi si modele moderne, un  MUST HAVE 2017. Atunci cand alegem sa construim totul in jurul unui obiect cu valente nemuritoare, stilizarea interiorului vorbeste despre reinterpretarea si adaptarea lui versus CONTEXT. Selva, Cian Milano, Ippe Cavalli – Visionaire, Boiserie Italia, sau Fendi Casa, Masiero Group ne amintesc cat de important este sa tinem cont de arhitectura, de piese de bijuterii in jurul carora cu usurinta construim totul. 

 

 

 

FOCUS PE PARTICULARITATILE NOULUI NORDIC cu elemente preluate din STILUL INDUSTRIAL sau imbinare cu elemente vintage IN DESIGNUL DE INTERIOR 

Pe langa functionalitatea maxima ascunsa in spatele unor obiecte extrem de simple in aparenta, elementul definitoriu al acestui stil este gama cromatica folosita: culorile neutre ca alb, gri, bej, crem, greige. Textura data de patina de uzat, vechi, antic este de asemenea o caracteristica des intalnita in interioarele nordice. Ca tesaturi de baza sunt utilizate bumbacul si panza naturala, care urmaresc aceeasi paleta de culori neutre. Imprimeurile cel mai des intalnite sunt cele cu dungi sau grafisme jucate. Ca si linie arhitecturala de compozitie, am remarcat cu drag o reintoarcere in anii 50-60 si chiar 30 pe alocuri.

Piesele cu linii simple, cu un design de factura scandinava se potrivesc foarte bine intr-un astfel de context. Metalul cat mai brut finisat, dar si lemnul invechit vor fi un tandem de succes pentru astfel de interioare. Alegem tot ce inseamna materiale reci si actuale: piatra, stiplex, corian, otel, sticla, marmura, tech decapat; iar din punct de vedere al designului, alegem acel mobilier care te duce cu gandul catre dotarile fabricilor sau ale micilor ateliere. Poliform, Minotti, Flexform, Porada, Baxter, Molteni & C si Cathelan Italia ne invata cum sa folosim piese de mobilier cu o linie fina-eleganta, dar si cum asortam studiat diferite materiale si pattern-uri. 

FOCUS PE ELEMENTE ORIGINALE, ATEMPORALE IN DESIGNUL DE INTERIOR

Originalul si SIMPLUul pot sa stea „side by side”. Pentre mine inseamna un melanj de MATERIALE PRETIOASE, dar nu pretentioase. Este vorba despre o combinatie reusita intre produse atipice, dar si cand vorbim de materiale textile si tesaturi ca de pilda matasea, apare si „SUNETUL SOPTIT”, un efect unic care apare la acest material la atingere. Caderea materialelor si prinderea lor poate sa dea un efect dramatic, chiar si atunci cand folosim bumbac combinat cu cashmir sau lana. Catifeaua este mai nou considerata accent si linisteste orice amenajare care se doreste putin mai incarcata decat cele preferate anul trecut. 

Consumand design iti imbunatatesti stilul de viata, te simti mai bine in spatiul in care lucrezi sau locuiesti. Te simti echilibrat, cauti pe langa obiectele functionale piese de design care sa-ti satisfaca diferite nevoi. Astfel piesele cu poveste nu au lipsit nici anul acesta. Edra m-a fermecat si ma face sa ma indragostesc de povestea si oamenii ei iremediabil prin curajul si nebunia lor. Francesco Binafare si Jacopo Foggini, 2 maestri ai designului contemporan s-au intrecut intr-un mod jucaus scotand din incremenirea lor materialele si povestile unor produse ce vor face istorie. Pack este canapeaua Urs care ne aminteste cat de naturale sunt lucrurile pe care le cautam, cum ne intoarcem la copilarie si ce ne mai place sa copilarim. Bocca do lobbo, prin noua colectie Brabbu, a fascinat la propriu si ne-a incantat privirile din punct de vedere estetic, dar si ambiental. Karman light ne-a trimis intr-o vacanta in Cuba prin obiectele noi atipice care ne lumineaza si ne dau atmosfera in amenajarile noastre, iar Opinion Ciatti ne-a aratat ca avem nevoie in continuare de “bijuterii”  punctuale in casele noastre.

Ce am invatat ? Ca trebuie sa incercam mereu ca prin interventii care nu sunt majore sa ne dorim un design de calitate in casele noastre pentru ca avem nevoie sa ne exprimam complet in tot ce inseamna a fi creativ, dintr-o puternica nevoie de a combina forme, texturi, culori si volume. De a trai experienta intregului proces, a transformarii din virtual in real a unui gand, a unui concept. Cu totii avem momente de inspiratie si mereu trebuie sa ne inconjuram de lucrurile care ne trezesc emotii sau care sa ne exprime eul interior.