Indagra FOOD 2025 a fost, pentru Atelierele ILBAH, mai mult decat o serie de workshop-uri gastronomice. A fost o intalnire intre oameni pasionati, un spatiu in care aromele si curiozitatea culinara au reusit sa creeze comunitati. Zilele petrecute la Romexpo ne-au demonstrat, inca o data, ca bucataria nu este doar despre tehnica, ci despre conexiuni si bucuria de a descoperi lucruri noi impreuna. Fie ca vorbim de reusite sau esecuri, ca asa este in bucatarie.
Ziua 1: Arome dulci si lectii valoroase alaturi de trainerul Cursului de Cofetar, Alexandra Mustata
Alexandra Mustata, trainer-ul Cursului de Cofetar, a transformat stand-ul intr-un adevarat laborator dulce. Participantii au pregatit tarte cu marmelada de zmeura si mascarpone, dar si o rulada cu crema de ciocolata si cafea, invatand tehnici esentiale din arta cofetariei.
Ce i-a cucerit cel mai mult? Faptul ca Alexandra a vorbit deschis si relaxat despre esecuri. Le-a aratat tuturor ca, in bucatarie, nu iese totul perfect, dar tocmai in acele momente invatam cel mai mult. Astfel, sentimentul cel mai des intalnit a fost: „Ah, deci nu doar mie mi se intampla!”.
Ziua 2: Gatit relaxat si combinatii surprinzatoare cu Stefan Chirita
A doua zi a fost dedicata celor care iubesc gatitul acasa, in ritmul lor.
Stefan Chirita, trainer-ul Cursului de Cooking Hobby, a demonstrat cat de usor poate fi sa creezi preparate savuroase cu ingrediente simple si la indemana.
Participantii au pregatit:
• Risotto cu dovleac si bacon – combinatia care i-a surprins pe toti, dovleacul placintar, asociat deseori cu deserturi fiind transformat intr-un preparat sarat plin de personalitate;
• Noodles cu legume, o reteta rapida si gustoasa.
Risotto-ul a devenit rapid vedeta zilei: o explozie de arome, o lectie despre cat de frumos pot fi reinterpretate ingredientele cand ai curaj sa experimentezi.
Ziua 3 – Poveste, tehnica si inspiratie cu Chef Catalin Constantin
A treia zi la Indagra FOOD 2025 a fost spectaculoasa. Chef Catalin Constantin, trainer-ul Cursului de Bucatar, i-a purtat pe participanti intr-o calatorie culinara plina de istorie si gust.
Astfel, meniul zilei a fost:
• Tarta Tatin, desertul care s-a nascut dintr-o greseala, dar care a cucerit lumea;
• Shakshukah, o reteta vibranta, perfecta pentru micul dejun;
• Noodles cu pui, rapid si reconfortant.
Multi dintre participanti ne-au trimis ulterior fotografii cu Tarta Tatin facuta acasa, semn ca workshop-ul nu a fost doar o experienta de moment, ci o sursa de inspiratie. A fost o zi in care oamenii au plecat cu zambetul pe buze si cu multa incredere in propriile abilitati.
Ziua 4 – Spectacol culinar cu Chefi la Cutite: Claudiu Ghergut, Mihai Dragomir si Rikito Watanabe
Claudiu Ghergut (castigatorul sezonului 15 Chefi la cutite) si Mihai Dragomir (castigatorul sezonului 13) au oferit un adevarat show culinar, prezentat cu carisma si umor de inconfundabilul Rikito Watanabe.
Preparatele lor au ridicat nivelul intregului eveniment:
• Claudiu a pregatit o ciulama de pui afumata cu rozmarin, baza de foie gras, ulei de hribi si pudra de bacon, alaturi de un chips crocant de mamaliga, inspirat din copilaria lui.
• Mihai a cucerit publicul cu ceafa de porc cu sos de prune si mamaliga cu pancetta si smantana afumata.
Ziua 5: Delicii sanatoase si simplitate cu Porfireanu Mihaela Sorina
Ultima zi ne-a adus in zona gastronomiei vegane si raw-vegane, sub indrumarea trainer-ului Cursurilor de Bucatarie Vegana si Bucatarie Raw-Vegană, Sorina Porfireanu.
Participantii au descoperit cat de simplu si placut poate fi sa gatesti sanatos. Au pregatit impreuna:
• Sushi si pachetele de primavara – colorate, fresh si ideale pentru o gustare rapida;
• Bomboane si batoane raw vegane – surprinzator de simple, dar extrem de gustoase.
A fost o zi in care multi au descoperit ca alimentatia sanatoasa nu este deloc complicata, ba chiar poate fi distractiva si delicioasa.
Mai mult decat workshop-uri: au legat prietenii si au redescoperit bucuria de a gati
Ceea ce ne-a impresionat cel mai mult la Indagra FOOD 2025 nu a fost doar entuziasmul participantilor, ci felul in care oamenii s-au apropiat unii de altii. Am vazut:
• oameni care nu se cunosteau, dar au ras impreuna in timp ce ornau tartele;
• participanti care si-au impartasit trucuri in timp ce taiau legume;
• prietenii care s-au legat in fata aragazului, intre doua retete;
• persoane care, la final, ne-au spus ca au redescoperit pasiunea pentru gatit si ca isi doresc sa continue acest drum.
Acesta este, pentru noi, cel mai mare castig.
Multumim, ROMEXPO, pentru invitatie si pentru sprijinul acordat. Indagra FOOD 2025 a fost o aventura gastronomica plina de emotie, oameni minunati si preparate memorabile. Abia asteptam sa ne revedem si anul viitor!
Puteti gasi mai multe fotografii de la toate workshop-urile, pe pagina noastra de Faceebok.
Credit foto: Blitzka Studio
													
																																																																																																															













